Preparatul dietetic de pe masa de Paște. Bilic: Sățios și hrănitor

preparatul dietetic de pe masa de paste. FOTO Captura video YouTube Sef Paul Constantin
”Alături de o porție generoasă de salată verde sau orice fel de legume este o masă delicioasă recomandată chiar și în cura de slăbire”, susține nutriționistul Mihaela Bilic. 

”Un preparat tradițional pentru masa de Paște este drobul, un fel de cozonac de carne”, a spus medicul Mihaela Bilic, la ”Doctor de Bine” de la PRO TV.

Potrivit nutriționistului, drobul este o mâncare delicioasă recomandată chiar și în curele de slăbire, având în vedere aportul nutritiv al ingredientelor, dar și conținutul scăzut de grăsime. 

Care este valoarea nutritivă a organelor

”Ficatul și ficățeii, creierul, limba și pipotele, inima și rinichii, splina și măduvioarele sunt organe de animale pe care le considerăm tot carne, însă o carne de categoria a doua. În unele țări ele nici măcar nu se consumă, însă mă bucur că la noi există numeroase preparate pe bază de organe. Drobul de miel stă mărturie.   

Ce avantaje au organele? Sunt accesibile ca preț, au un conținut crescut de proteine și redus de grăsime, sub 5%. Au vitaminele A și D, tot grupul de vitamine B și mult fier, zinc și seleniu.

Dezavantajele: mult colesterol în ficat și creier, mult acid uric în rinichi, plus eventuale urme de toxine și antibiotice.

Cu 100 de grame de ficat acoperim 50% din necesarul zlnic de fier și 100 până la 300% din doza de vitamina B. Are un aport de vitamina A de 15 până la 30 de ori mai mare decât doza zilnică recomandată. Totul cu numai 135 de calorii și 4 grame de grăsime. Nu este recomandat să consumăm ficat prea des, din cauza aportului mare de colesterol, 300 mg la suta de grame și a riscului de acumulare de vitamina A în exces. Poate duce la boli hepatice cronice”, a mai spus nutriționistul.

Drobul, dietetic, recomandat chiar și în curele de slăbire

”În concluzie, drobul nu trebuie să lipsească din meniul de Paște. Este un preparat dietetic, ce are la bază organe fierte, ouă și multă verdeață, totul, gătit la cuptor. Acest chec sățios și hrănitor poate fi obținut din carne de miel, dar și din carne și organe de pui, vită sau porc.

Una-două felii de drob alături de o porție generoasă de salată verde sau orice fel de legume este o masă delicioasă recomandată chiar și în cura de slăbire.

Nu degeaba se spune că Paștele este fudul. Avem toate șansele să nu ne trezim cu kilograme în plus după această sărbătoare. Singurul regret este că nu putem mânca drob tot timpul anului”, a mai spus Mihaela Bilic.

Sfaturi pentru masa de Paște: Bilic: Nu mâncați totul la o singură masă

Mihaela Bilic vine cu o serie de sfaturi foarte importante pentru masa de Paște, sărbătoare care închide cel mai lung post din an, pe care unii au putut sau nu să îl țină, dar pe care alții s-au străduit să îl respecte măcar în Săptămâna Mare.

“Dacă a fost doar o săptămână de post, organismul nu o să se resimtă atât de tare. Cred că cel mai bine ar fi să nu încercăm să mâncăm totul la o masă. Aici e greșeala, nu neapărat că sunt multe feluri de mâncare, cât faptul că mâncăm mult la o singură masă. Avem două zile care o să fie doar despre mâncare, deci nu ne ia nimeni farfuria din față. Dacă o luăm treptat, nu o să ni se facă rău”, a spus Mihaela Bilic, la ”Vorbește Lumea”, de pe ProTV.

Diferența dintre Crăciun și Paște, legumele și salatele 

De altfel, nutriționistul a precizat că există o diferență între meniul de Crăciun și cel de Paște, acesta din urmă fiind ceva mai dietetic, având în vedere că primăvara este sezonul verdețurilor.

”La capitolul mic dejun o să pun drobul, el este vedeta. El este un preparat făcut din organe, o sursă de proteine. Ele sunt fierte, coapte la cuptor, cu multe verdețuri. Deci, din punct de vedere dietetic, nu este nimic rău. Se potrivește foarte bine cu o dietă, e bun pentru siluetă. Punem legume multe proaspete lângă drob. Cașul de primăvară este plin de apă și atunci se poate pune și caș în farfurie. Citește mai departe AICI. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel