Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Preeclampsia, legătura nebănuită cu genele. Afectează mai puțin mamele de băieți
15 iul, 10:39
Preeclampsia, o cauză principală a deceselor în rândul mamelor și bebelușilor acestora, apare la până la cinci procente din toate sarcinile.
Când rămâi mai ușor însărcinată

Preeclampsia înseamnă că mama dezvoltă tensiunea arterială crescută în timpul sarcinii, iar copilul se naște, adesea, prematur. Nu se cunoaște mecanismul bolii. Juha Kere de la Institutul Karolinska, Suedia, a coordonat un studiu prin care a descoperit rolul genei HLA-G în preeclampsie. Gena amintită protejează placenta împotriva atacului sistemului imunitar al mamei. ”Studiul relevă mecanisme de preeclampsie. În plus, am arătat pentru prima dată la orice specie că există o genă care influențează direct echilibrul băieților și fetelor născute”, afirmă Satu Wedenoja, autorul principal al studiului, din Universitatea din Helsinki și Spitalul Universitar Helsinki, Finlanda, conform unui comunicat al universității citate.

Cercetătorii au studiat 1,79 milioane de nașteri din Registrul nașterilor finlandeze, o cohortă națională de preeclampsie și un grup de copii născuți. Astfel au descoperit că mai puțini băieți decât fete s-au născut din sarcini ale femeilor cu preeclampsie.

Rezultatele studiului arată că anumite forme alternative ale genei HLA-G sunt conectate la raportul bărbat-femeie la naștere, supraviețuirea fătului și preeclampsie. În probele placentare colectate din sarcinile pre-eclamptice, expresia genică a HLA-G a fost scăzută, dar, în schimb, expresia a fost foarte ridicată pentru interferon-alfa-1, o genă implicată în tulburări autoimune și respingerea țesutului. Pe baza rezultatelor, cercetătorii propun că un medicament binecunoscut pentru tulburări autoimune ar putea fi testat pentru a preveni sau trata preeclampsia.

Studiul, AICI.


Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri