Prediabetul, semnele pe care să nu le ignori ca să nu ajungi la diabet

Sunt mai multe semne care caracterizează prediabetul și care apar după o masă bogată în „calorii goale”, iar experții susțin că nu trebuie ignorate pentru că dacă vă veți corecta dieta, nu veți ajunge să dezvoltați diabet. 

Printre cele mai des întâlnire semne pe care le dă prediabetul se numără oboseala și slăbiciunea. Aceste fenomene, în ciuda frecvenței mari cu care sunt întâlnite, nu sunt normale și nici sănătoase. Pot fi semne clasice a ceea ce se numește hipoglicemie reactivă sau simptome precoce ale rezistenței la insulină.

Carbohidrații rafinați, o mare problemă

Dacă mănânci o masă bogată în zahăr și carbohidrați rafinați, vei avea modificări ale zahărului din sânge care te fac să te simți ulterior obosit, neliniștit, iritabil și cu o poftă de nestăpânit de zaharuri cu absorbție rapidă. Când repeți acest proces zi și zi, mâncând o dietă bogată în așa-numitele „calorii goale”, carbohidrați rafinați (pâine, paste, orez, cartofi), zaharuri și băuturi îndulcite (sucuri, băuturi sportive), celulele încep să devină rezistente la insulină (link studiu). Într-un final vei avea nevoie de tot mai multă insulină pentru ca organismul să poată reduce nivelul de zahar din sânge. Așa se instalează rezistența la insulină, o afecțiune pre-diabetică (link studiu).

Primele semne ale hipoglicemiei reactive

Hipoglicemia reactivă se caracterizează prin simptome date de nivelul scăzut de zahăr din sânge, cum ar fi oboseala, slăbiciunea, apatia, amețeala, transpirația abundentă, palpitații, anxietate, greață, senzație de foame și dificultăți de concentrare, toate apărând pe fondul unui consum mare de zahăr sau carbohidrați rafinați. Aceste simptome reactive de hipoglicemie apar în stadiile incipiente ale rezistenței la insulină. Acestea apar de regulă la ceva timp după o maă bogată în calorii goale, când, după o explizie de energie dată de consumul de calorii goale, brusc scade nivelul de zahăr din sânge și apar simptomele enumerate anterior. 
Semn că ceva este în neregulă

În timp ce hipoglicemia reactivă este de obicei primul simptom, primul semn pe care medicul dumneavoastră l-ar putea observa, dacă v-ar consulta, ar fi niveluri ridicate de insulină. Nivelul ridicat de insulină determină organismul să depoziteze mai multă grăsime, mai multă inflamație și mai mult stres oxidativ, asta în timp ce pierdeți din masa musculară. Odată declanșată, efectele ulterioare sunt devastatoare. Asta pentru că nivelurile ridicate de insulină și rezistența la insulină (link studiu) sunt legate direct de tensiunea arterială ridicată (hipertensiune), colesterolul ridicat, trigliceridele ridicate, HDL scăzut, pierderea apetitului sexual, infertilitate, depresie, boli de inimă, accident vascular cerebral, demență, cancer (link studiu) etc.

Ajungeți la diabet când celulele devin atât de rezistente la insulină încât aceasta nu-și mai poate face treaba. Asta face ca nivelul zahărului din sânge să rămână ridicat în timp ce pancreasul încearcă din răsputeri să producă suficientă insulină pentru a lupta împotriva glicemiei mari și a celulelor rezistente. 

Ce poți face ca să nu ajungi la diabet

Când observi semnele menționate anterior, poți face câteva lucruri simple pentru a opri apariția  hipoglicemiei reactive, a rezistenței la insulină și prediabetul. În primul rând, eliminați din dietă făina albă, zahărul și porumbul. Înlocuiți aceste calorii goale cu cereale integrale, proteine slabe, fasole, nuci, fructe, legume și grăsimi sănătoase și veți vedea ce diferență va face acest lucru în ceea ce privește nivelul de energie și simptomele date de hipoglicemie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel