Prea multă vitamina D ar dăuna oaselor

Vitamina D
Prea multă vitamina D nu este bună pentru oase, susține un studiu care analizează dacă suplimentele de vitamina D și omega-3 pot reduce riscurile pentru cancer, boli cardiovasculare și alte afecțiuni.

Vitamina D, oase. Cercetătorii JoAnn E. Manson și Lee Bell, de la Harvard Medical School, au observat, într-un studiu, că dozele foarte mari de vitamina D nu oferă beneficii suplimentare pentru oase și ar putea avea un efect nociv asupra sănătății organismului.

În cercetarea lor, începută acum 3 ani, oamenii de știință au dat zilnic trei tipuri de doze la 300 de adulți sănătoși: 400 de unități internaționale (IU), 4.000 UI sau 10.000 UI de vitamina D. Apoi le-au testat densitatea minerală osoasă, care sunt concepute pentru a evalua sănătatea oaselor. Au concluzionat că dozele potrivite de vitamina D în funcție de vârstă ar fi: 600 UI - cantitatea zilnică recomandată de vitamina D pentru adulți până la vârsta de 70 de ani; 800 UI - pentru persoanele cu vârsta peste 70 de ani; 4.000 UI - nivelul maxim de administrare; și 10.000 UI - megadoză.

„Comparativ cu doar o doză modestă de 400 UI pe zi, studiul nu a găsit nicio îmbunătățire a densității osoase la doze mai mari și chiar o sugestie că ar putea exista un prejudiciu prin reducerea densității osoase", spune dr. JoAnn Manson.

Vitamina D, oase. Reduce riscurile de cancer?

Potrivit acestui cercetător, "studiile privind suplimentarea cu vitamina D au fost amestecate și, mai ales, când vine vorba de studii clinice randomizate, nu a arătat beneficii clare". Acesta coordonează dacă suplimentele de vitamina D și omega-3 pot reduce riscurile pentru cancer, boli cardiovasculare și alte afecțiuni. Studiul, numit VITAL, însumează participarea a peste 25.000 de participanți la nivel național.

Primele rezultate VITAL sunt două meta-analize (care combină date din mai multe studii) despre vitamina D. "Unul, publicat în Annals of Oncology în februarie, a descoperit că vitamina D pare să ajute la reducerea riscul de deces prin cancer, dar nu pare să prevină cancerul în sine. Aceasta poate însemna că vitamina D ar putea face ca tumorile să fie mai puțin agresive, mai puțin invazive sau mai puțin susceptibile de metastazare", potrivit Harvard Health Publishing.

O altă meta-analiză, apărută în iunie 2019, în JAMA Cardiology, nu au arătat niciun beneficiu de suplimentele de vitamina D în prevenirea atacului de cord sau a AVC. În următoarele luni, se așteaptă ca mai multe rezultate din VITAL să arate dacă vitamina D joacă un rol în protejarea funcției cognitive, în eliminarea condițiilor precum depresia, insuficiența cardiacă și diabetul, și reducerea frecvenței infecției.

Vitamina D, oase. Cum vă protejați oasele:

Luați cantități moderate - sursele alimentare bune includ peștele gras, precum somonul, tonul și sardinele, produsele lactate fortificate, inclusiv laptele, brânza și iaurtul și cerealele. Oamenii care petrec foarte puțin timp în aer liber la soare ar putea lua un supliment. Vitamina D este poreclită „vitamina soarelui", deoarece corpul o produce după expunerea la soare. Pielea este mai puțin capabilă să producă vitamina D odată cu înaintarea în vârstă.

Discutați cu medicul dumneavoastră - dozele mari de vitamina D (cum ar fi mai mult de 4.000 UI pe zi) trebuie luate numai sub sfatul medicului dumneavoastră. Prea multă vitamină D poate fi toxică în cazuri rare, poate duce la hipercalcemie, o afecțiune în care se acumulează prea mult calciu în sânge. Acest lucru ar putea determina depuneri în artere sau țesuturi moi.

Alege mâncarea în locul pastilelor - dacă este posibil, este mai bine să-ți iei vitamina D din surse alimentare decât de la suplimente. Pentru a găsi o sursă bună, verificați etichetele nutriționale de pe alimentele ambalate pentru a vedea cât de mult conțin vitamina D.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel