Cercetătorii au realizat o...
Alimente ca puiul prăjit și peștele prăjit au fost asociate cu un risc crescut de deces cauzat de inimă, în special în rândul femeilor între 50 și 65 de ani, arată studiul unor cercetători de la Universitatea din Iowa, conform sciencedaily.com.
O treime dintre americani mănâncă zilnic de la fast-food. Studiile anterioare au sugerat că un consum mai mare de alimente prăjite este asociat cu un risc mai mare de diabet de tip 2 și boli de inimă. Plecând de la cele două premise, cercetătorii au analizat asocierea dintre prăjeli și deces din orice cauză, în special cu boli de inimă și cancer.
Studiul lor, după cum ei amintesc, este unul observațional, deși la el au participat 106.966 de femei, cu vârsta cuprinsă între 50 și 79 de ani, înscrise în asociația numită Inițiativă Sănătății Femeilor, între 1993 și 1998. Au fost monitorizate până în 2017.
S-a analizat dieta femeilor ce includea pește prăjit, pui prăjit, sandviș de pește, crustacee prăjite, alături de cartofi prăjiți, tortilla și tacos. Au ținut cont și de stilul de viață, calitatea dietei, nivelul de educație și veniturile.
„Consumarea regulată a alimentelor prăjite a fost asociată cu un risc sporit de deces din orice cauză. Consumul a unei sau mai multe porții pe zi de alimente prăjite a avut un risc de 8% mai mare comparativ cu cei care nu au mâncat alimente prăjite. Una sau mai multe porții de pui prăjit pe zi au fost legate de un risc de 13% mai mare de deces din orice cauză și de un risc de 12% mai mare de deces cauzat de inimă, comparativ cu nicio hrană prăjită", potrivit sursei citate.
După anii de studiu s-au înregistrate 31.588 decese, dintre care 9.320 au fost legat de boli de inimă, 8.358 provocate de cancer și 13.880 din alte cauze. Cercetătorii n-au găsit nicio legătură dintre mâncarea prăjită și cancer.
Deși subliniază că studiul lor e observațional, punând accentul pe numărul mare de participați și diversitatea eșantionului, cercetătorii spun că au identificat un factor de risc pentru mortalitatea cardiovasculară și recomandă reducerea prăjelilor.
Studiul poate fi consultat AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cercetătorii au realizat o...
Autodiagnosticarea pe internet poate...
Depresia postpartum este o condiție...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Proteinele sunt macronutrienți vitali...
Alimentația echilibrată, bogată în...