Poți muri de la o infecție urinară? Iată ce spun medicii, după cazul celebrei Tanya Roberts

Actrița Tanya Roberts, care a jucat în filmul "James Bond" din 1985, "A View to Kill", a murit la vârsta de 65 de ani de la o infecție a tractului urinar care s-a răspândit în alte părți ale corpului ei.

Vestea tristă a venit după o întorsătură bizară de evenimente. TMZ a raportat inițial, prin intermediul lui Mike Pingel, că vedeta s-a prăbușit în casă, în ajunul Crăciunului, după ce și-a plimbat câinii. A fost dusă apoi la spital și pusă un ventilator, potrivit presei, dar nu și-a revenit niciodată și a murit duminică (3 ianuarie). Soțul lui Roberts, Lance O'Brien, a declarat presei că nu a putut să o viziteze în spital din cauza restricțiilor COVID-19, dar personalul spitalului a făcut o excepție când și-a dat seama că actrița probabil nu va supraviețui. El a crezut că Roberts a murit în timpul vizitei sale și i-a transmis vestea către Pingel.

Dar marți, Pingel a confirmat că Roberts a murit de fapt luni seara. Într-o declarație adresată Metro.co.uk, el a spus: „Cu durere în suflet pot confirma moartea Tanei Roberts (65 de ani) aseară, pe 4 ianuarie 2021, în jurul orei 21:30 PT, la Centrul Medical Cedars-Sinai din Los Angeles, CA".

Reprezentantul centrului medical a confirmat, de asemenea, că o cauză a decesului lui Roberts a fost „o infecție a tractului urinar care s-a răspândit la rinichi, vezică biliară, ficat și apoi în sânge”.

Ce este o infecție a tractului urinar

Infecția urinară, cunoscută și sub numele de cistită, este al doilea tip de infecție cel mai frecvent în SUA, potrivit Urology Care Foundation. Aproximativ 10 din 25 de femei și 3 din 25 de bărbați vor avea simptome de ITU pe parcursul vieții. 

„Tractul urinar este termenul folosit pentru a include toate părțile sistemului urinar: rinichii, ureterele (tuburi mici care leagă rinichii și vezica urinară), vezica urinară și uretra (tubul care leagă vezica urinară către exterior)", spune medicul Benjamin Brucker, directorul Programului de Medicină Pelviană Feminină și Chirurgie Reconstructivă de la NYU Langone Health.

Oricare dintre aceste organe se poate infecta cu un agent patogen, în majoritatea cazurilor o bacterie - dintre care cele mai frecvente sunt aceleași bacterii care se găsesc în intestinele noastre sau în tractul gastro-intestinal. 

„Bacteriile se găsesc în tractul urinar și provoacă inflamații pe măsură ce organismul începe să reacționeze la infecție”, explică dr. Brucker.

"În majoritatea cazurilor, atunci când vorbim despre o ITU, vorbim despre o infecție a vezicii urinare sau o afecțiune numită cistită bacteriană acută. Aceasta este ceea ce cauzează în mod clasic arsurile la urinare (disurie), frecvența și urgența urinării."

Chiar poți să mori de la o infecție urinară?

 

Când este depistată devreme, o infecție urinară este, în mod normal, foarte ușor de tratat (cu antibiotice, dacă este o infecție bacteriană sau medicamente antifungice, dacă este o infecție fungică). Dacă un medic suspectează că infecția s-a răspândit, acesta poate trimite pacientul pentru teste suplimentare, cum ar fi analize de sânge, scanări ale rinichilor sau cu ultrasunete.

În unele cazuri, sistemul imunitar poate avea o reacție foarte puternică la o infecție. Acest lucru este cunoscut sub numele de sepsis și se manifestă de obicei cu febră, frisoane agitate și tensiune arterială foarte scăzută, spune dr. Brucker.

„Dacă infecția care provoacă sepsis începe în tractul urinar, deseori o numim uro-sepsis”, explică el. „Aceasta înseamnă că ceea ce ar fi putut începe în tractul urinar are acum un efect în tot corpul. Când bacteriile se răspândesc în alte părți ale corpului în timpul uro-sepsisului, bacteriile care cresc în tractul urinar pot fi găsite în fluxul sanguin. Pe măsură ce această bacterie se deplasează prin sânge și corp, răspunsul inflamator al organismului, precum și toxinele pe care bacteriile le pot elibera, duc la disfuncționalitatea organelor noastre vitale. Sau deces."

Deși este posibil ca o infecție urinară să conducă la sepsis și să devină fatală, nu este ceva obișnuit. „Moartea nu este rezultatul normal de la ceva cum ar fi cistita sau o infecție a vezicii urinare fără complicații”, spune dr. Brucker. În cazuri rare, bacteriile care intră în tractul urinar sau în vezica urinară se vor răspândi în rinichi sau în sânge, potrivit revistei Health

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel