Trei factori de risc majori duc la...
Sursa de proteine are un efect important asupra sănătății, motiv pentru care experții analizează cu atenție avantajele și dezavantajele opțiunilor pe bază de animale și de plante. Micoproteina a devenit un concurent puternic printre opțiuni, în special pentru persoanele care doresc să evite utilizarea surselor de proteine de origine animală. Posibilele beneficii ale consumului de micoproteine pentru scăderea colesterolului au fost analizate într-un studiu recent. Acesta face lumină asupra rolului său în alimentație și în sănătatea inimii.
Un studiu publicat în Clinical Nutrition a comparat consumul de produse proteice micoproteice sau fungice față de consumul de pește și carne timp de patru săptămâni. Rezultatele au indicat că grupul care a consumat micoproteine a înregistrat o scădere de până la 10% a anumitor niveluri de colesterol. Acest lucru sugerează că micoproteinele ar putea fi un alt instrument pentru a ajuta oamenii să-și mențină nivelul colesterolului într-un interval sănătos.
Citește și: Cum modifică stresul relația noastră cu mâncarea. De ce stresul poate schimba gustul alimentelor
Micoproteina, o proteină pe bază de ciuperci, poate fi un substitut pentru surse animale precum carnea sau peștele. De asemenea, conține cantități mari de fibre. Studiul a urmărit să vadă cum nivelul colesterolului este influențat de consumul de micoproteine în locul cărnii și al peștelui, în special la persoanele supraponderale și cu un nivel ridicat de colesterol, care prezintă un risc mai mare de boli cardiovasculare.
Controlul colesterolului este crucial, deoarece are un impact asupra sănătății inimii și a riscului de boli cardiovasculare. Colesterolul în exces, în special colesterolul LDL sau colesterolul "rău", poate provoca acumularea de plăci în artere, ceea ce duce la ateroscleroză, crescând riscul de formare de cheaguri de sânge, reducerea fluxului sanguin și probleme grave de sănătate, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.
O dietă echilibrată, ajustări ale stilului de viață și medicație atunci când este necesar sunt esențiale pentru menținerea sănătății cardiovasculare și menținerea colesterolului la un nivel sănătos, potrivit MedicalNewsToday.
Foto: Freepik @8photo
Un studiu randomizat controlat, la care au participat 72 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani, cu un indice de masă corporală de 27,5 sau mai mare, a constatat că produsele micoproteice au îmbunătățit semnificativ nivelul colesterolului. Participanții au fost împărțiți în două grupuri: unul a primit produse din carne și pește, iar celălalt a primit produse micoproteice.
Participanții au fost monitorizați pentru reamintiri alimentare de 24 de ore și probe de sânge înainte și după intervenție. Grupul cu micoproteine a prezentat o scădere de 5% a colesterolului total seric, o scădere de 10% și 6% a colesterolului lipoproteic cu densitate scăzută și o scădere de 6% a colesterolului lipoproteic fără densitate înaltă. În plus, participanții din grupul de micoproteine au avut valori medii mai mici ale glicemiei și concentrații de c-peptide decât cei din grupul de control.
Cercetarea privind impactul micoproteinei asupra colesterolului are totuși limitări, inclusiv durata scurtă, participarea limitată și lipsa unei relații de cauzalitate. Colectarea datelor s-a bazat pe auto-raportare, care nu este întotdeauna exactă. Studiul nu a inclus un test A1C, ceea ce indică necesitatea unor cercetări suplimentare.
Reducerea colesterolului nu a modificat rapoartele specifice de colesterol, ceea ce indică cercetări suplimentare privind impactul micoproteinei asupra colesterolului. Studiul a fost efectuat în timpul pandemiei COVID-19, ceea ce ar putea afecta sănătatea metabolică. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege de ce micoproteina afectează colesterolul și mecanismele de bază implicate.
Cercetările viitoare ar trebui să se concentreze asupra beneficiilor pentru sănătate pe termen lung și a efectelor adverse ale micoproteinei, iar persoanele care doresc să reducă consumul de carne pot consulta profesioniști precum medici sau nutriționiști pentru îndrumare.
"Proteinele pe bază de plante sunt întotdeauna încurajate pentru sănătatea inimii, astfel încât micoproteina ar fi un alt tip de proteină vegetală care poate fi introdusă în dieta adulților", a remarcat Chelsea Johnson, dietetician înregistrat la Memorial Hermann, care nu a fost implicată în studiu.
Pe măsură ce tot mai multe studii privind micoproteina arată că aceasta ar putea fi bună pentru sănătate, rămân încă întrebări cu privire la efectele sale mai ample și pe termen lung. Chiar dacă rezultatele sunt încurajatoare, ele arată că este nevoie de mai multe cercetări și că persoanele care sunt în căutare de diferite surse de proteine au nevoie de sfaturi nutriționale mai detaliate.
A discuta cu un medic sau cu nutriționist înainte de a face alegeri alimentare rămâne cea mai bună modalitate de a te asigura că obții beneficiile pentru sănătate pe care le dorești de la o nutriție adecvată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, coordonator al Departamentului de...
Acestea sunt cele mai importante...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...