Postura incorectă. Cum îți strâmbi coloana la școală. Dr Șfetcu Dumitrița explicații

EXCLUSIV
Dr. Șfetcu Dumitrița, medic primar medicină fizică și reabilitare copii, a vorbit, în exclusivitate pentru DC Medical, despre problemele de coloană  pe care cei mici le pot întâmpina odată cu reînceperea școlii.

Copii au început  noul an școlar după o lungă perioadă de activitate redusă, la care se adaugă și cele câteva luni de izolare la domiciliu. Șfetcu Dumitrița a explicat care sunt probleme de coloană care pot apărea odată cu revenirea în bănci.


"Atâta timp cât copii au avut un program bine stabilit privind respectarea orelor de somn și implicarea în diverse activități fizice, reluarea cursurilor nu ar trebui să îi afecteze. Se reîntorc la acțiune. Însă trebuie avută multă grijă, mai  ales dacă postura copilului în banca este vicioasă pentru că ar putea apărea contracturi musculare și implicit dureri. Dacă poziția vicioasă a copilului  nu este corectată, atunci pot apărea diferite tulburări de statică vertebrală, care pot duce în timp la scolioză. De aceea, atât părinții, cât și profesorii trebuie să fie extrem de atenți la orice semne de durere manifestate de copii"
 
Potrivit medicului, ghiozdanul nu ar trebui să depășească 10% din greutatea copilului. 

"Greutatea ghiozdanului nu trebuie să  depășească 10% din greutatea copilului. Astfel cum majoritatea elevilor din ciclu primar au în jur de 20 kg, ghiozdanul nu ar trebui să depășească 2kg! În caz contrar, când greutatea este  depășită, acest lucru obligă elevul la o postura incorectă. Postură ce poate duce la tulburări ale aparatului locomotor. Forma ghiozdanului este de recomandat să fie cât mai ergonomică și să urmeze forma corpului uman"

 

 

Dr. Șfetcu Dumitrița, medic primar medicină fizică și reabilitare copii

    Dr. Șfetcu Dumitrița, medic primar medicină fizică și reabilitare copii

 

Mai mult, medicul atrage atenția că postura incorectă a corpului, cum ar fi aceea de stat în bancă, în fața televizorului, a calculatorului, dar și a telefonului, poate duce la probleme ale coloanei, inclusiv scolioză. 


"Poziția corectă în banca este cu spatele lipit de spătarul scaunului, coatele la 90 grade cu corpul, genunchii la un nivel mai jos de cel al coapselor, tălpile lipite de sol, umerii aliniați la același nivel și drepți. Postura incorectă a corpului menținută un timp îndelungat duce la accentuarea curburilor coloanei, generând disconfort, dureri de spate și musculare. Si, atunci când nu este corectă, poate duce la apariția scoliozei"
 
Școala online - beneficii și dezavantaje


"Școala online are atât beneficii cât și dezavantaje. Printre principalele efecte negative asupra copilului aș enumera timpul prelungit la calculator sau laptop  și lipsa socializării copiilor. Efectele sunt imediat vizibile, cei mici devin irascibili, nu mai au stare si devin neliniștiți. Pentru a asigura condiții optime, au nevoie de un birou, de un scaun corect și de pauze care să le permit să se miște prin cameră. Toate aceastea îi vor ajuta să nu dezvolte anxietăți sau dureri de spate"
 
Dr. Șfetcu Dumitrița recomandă pauze de la statul jos, astfel încât s ă se evite atrofierea musculaturii.


"Statul prelungit pe scaun duce la atrofierea musculaturii, sângele stagnează, creierul primește mai puțin oxigen și, de asemenea, imunitatea scade. Ideal ar fi ca o oră de lucru să fie împărțită  astfel-35-40 min de lucru pe scaun, alternând cu 15-20 min în picioare și 2-5 min de mișcare și exerciții sau o altă varianta ar fi 2 minute de mișcare la jumătate de ora de stat pe scaun"
 
 
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel