Postul intermitent: 4 EFECTE SECUNDARE ale dietei la care trebuie să fii atent. VIDEO

Ora la care iei ele trei mese contează când vine vorba de dietă
EXCLUSIV
Postul intermitent este o dietă din ce în ce mai populară. Dar este important să consulți un medic înainte de a te apuca de ea pentru că are și efecte secundare! Iată care: 

Postul intermitent este atractiv pentru că pare să fie mai ușor să restricționezi brusc caloriile, câteva zile pe săptămână, sau să limitezi consumul de alimente într-un anumit interval de timp, decât să reduci moderat caloriile la fiecare masă, în fiecare zi.

Promotorii dietei susțin că perioadele extinse de post (faptul că lași să treacă mai multe ore, decât normal, între mese) promovează repararea celulară, îmbunătățesc sensibilitatea la insulină, cresc nivelul hormonului de creștere uman și modifică expresia genelor într-un mod care promovează longevitatea și protecția bolilor. 

E recomandat de nutriționiști, dar trebuie personalizat

„Postul intermitent sau fastingul intermitent este intermitent pentru că nu este permanent! Reprezintă o perioadă de post de 16 ore care reprezintă și postul nocturn. El are o utilitate fabuloasă, absolut fabuloasă și face parte și din metoda mea, adică reduce cantitatea de grăsime de pe organele interne și totodată, prin fenomenul de apoptoză, adică de moarte celulară, forțează corpul să reînnoiască celulele tractului digestiv. El se poate face pe perioade de una, două, până la trei săptămâni pe programe de scădere în greutate, iar dacă vorbim de persoane normo-ponderală, care are o activitate fizică medie sau ridicată și care dorește să aibă un tonus muscular bun și o stare de sănătate bună, putem să ținem într-o săptămână dintr-o lună, patru zile din șapte. Aceste zile pot fi consecutive sau pot fi alternative... funcție de decizie a unui medic care urmărește acest fenomen”, a declarat dr. Florin Ioan Bălănică, EXCLUSIV la DC Medical. 

Există mai multe forme de post intermitent, iar dovezile eficacității și siguranței lor pe termen lung nu sunt încă cunoscute. Cele mai frecvente forme includ:

- Post alternativ de o zi, care însemană că o zi mănânci normal, o zi postești. 

- Post modificat intermitent, care înseamnă că o zi mănânci normal, iar în cealaltă scazi cantitatea de mâncare cu 25%.

- Postul intermitent periodic, care presupune ca două zile pe săptămână să nu consumi mai mult de 500-600 de calorii. 

- Postul intermitent cu „fereastra de mâncare”. Gen mănânci toate cele trei mese într-un interval de 10 ore, să zicem micul dejun la 8 dimineața, masa de prânz la 13 și cina la 18, și până a doua zi la ora 8 dimineața nu mai mănânci nimic! Unii mănâncă într-un interval de 8 ore și postesc 16.

Unele planuri pot provoca mai multe efecte secundare decât altele, spun experții de la Harvard Health News, dar, în general, este important să discutați următoarele efecte secundare intermitente ale postului cu medicul dumneavoastră, înainte de a alege un astfel de plan.

1. Postul intermitent vă poate face să vă simțiți rău.

În funcție de durata perioadei de post intermitent, oamenii pot prezenta dureri de cap, letargie, schimbări de comportament și constipație. 

2. Vă poate face să mâncați excesiv.

Există o puternică presiune biologică de a mânca în exces după perioadele de post, deoarece hormonii poftei de mâncare și centrul foamei din creier intră în exces atunci când vă privați de hrană

„Este de natură umană ca oamenii să dorească să se compenseze după ce au depus o muncă foarte grea, cum ar fi exercițiile fizice sau postul pentru o perioadă lungă de timp, deci există pericolul de a se răsfăța cu obiceiuri dietetice nesănătoase în zilele când nu țineți post”, spune Dr. Frank Hu, președintele departamentului de nutriție de la Școala de sănătate publică TH Chan a Harvard.

3. Adulții mai în vârstă pot slăbi prea mult. 

Deși postul intermitent pare promițător, există și mai puține dovezi cu privire la beneficiile sau modul în care dieta ar putea afecta adulții în vârstă. Studiile realizte până acum au analizat în principal grupuri mici de adulți tineri sau de vârstă mijlocie, doar pentru perioade scurte de timp.

Dar postul intermitent ar putea fi riscant în unele cazuri. „Dacă sunteți deja la o greutate apropiată de cea ideală, ar fi îngrijorător să pierdeți prea mult în greutate, pentru că vă poate afecta oasele, sistemul imunitar general și nivelul de energie”, spune dieteticianul Kathy McManus, director al Departamentului de Nutriție de la Spitalul Brigham and Women's, afiliat Harvard.

4. Poate fi periculos dacă luați anumite medicamente.

Dacă doriți să încercați postul intermitent, discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră, spune dr. Eric Rimm, profesor de epidemiologie și nutriție la Școala de sănătate publică T.H. Chan de la Harvard. Omiterea meselor și limitarea severă a caloriilor pot fi periculoase pentru persoanele cu anumite afecțiuni, cum ar fi diabetul. Unele persoane care iau medicamente pentru tensiunea arterială sau boli de inimă pot fi, de asemenea, mai predispuse la dezechilibre de sodiu, potasiu și alte minerale în perioadele de post mai lungi decât cele normale. De asemenea, cei care trebuie să-și ia medicamentele cu alimente - pentru a evita greața sau aciditatea gastrică - s-ar putea să nu se descurce bine cu postul intermitent.

Cum trebuie să-ți modifici stilul de viață ca să fii sănătos, aflați din video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel