Poluarea, factor de risc în apariția sclerozei multiple

Scleroză multiplă
Un studiu susține că poluarea aerului ar putea fi un factor de risc pentru dezvoltarea sclerozei multiple.  

Cercetătorii italieni susțin că scleroza multiplă s-ar putea declanșa și din pricina poluării aerului. Aceștia consideră că există un risc redus pentru această afecțiune la oamenii care locuiesc la sate, unde nivelul poluării este mai scăzut, sunt mai puține particule poluante. Riscul este cu 29% mai mare în rândul orășenilor. La cercetare, prezentată la un congres online al Academiei Europene de Neurologie, au participat peste 900 de persoane cu scleroză multiplă. Din datele cercetătorilor s-a observat că ratele de scleroză multiplă au crescut de 10 ori în ultimii 50 de ani, de la 16 cazuri la 100.000 de locuitori în 1974 la aproape 170 de cazuri la 100.000 de oameni în prezent, creștere s-ar putea datora și printr-o expunere mai mare la factorii de risc, implicit la poluare. 

Investigatorul principal al studiului, Roberto Bergamaschi, afirma, potrivit medicalxpress: ”Este bine recunoscut faptul că bolile imune, cum ar fi SM, sunt asociate cu mai mulți factori, atât genetici cât și de mediu. Unii factori de mediu, cum ar fi nivelul de vitamina D și fumatul obiceiurile, au fost studiate pe scară largă, însă puține studii s-au concentrat asupra poluanților din aer. Credem că poluarea aerului interacționează prin mai multe mecanisme în dezvoltarea SM și rezultatele acestui studiu consolidează această ipoteză”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel