Polen, alergie: în ce constă tratamentul

Polen, alergie: ce recomandă specialiștii
Polenul și sensibilitatea la polen duc la rinită, conjuctivită sau astm. Singurul tratament care se adresează cauzei bolilor alergice este desensibilizarea.

Polenul, alergiile și primăvara sunt o combinație neplăcută pentru anumite persoane. Duc la apariția unor afecțiuni precum rinită, conjunctivită sau astm.

„Singurul tratament care se adresează cauzei bolilor alergice este desensibilizarea. Procedura se poate face la polen, dar și la alte alergene", se arată pe contul de Facebook al Spitalului Universitar Urgență București (SUUB).

Această desensibilizare se face și la Ambulatoriul SUUB, consultația la medicul alergolog și testele cutanate fiind decontate de Casa de Asigurări, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie.

Polen, alergie: tratament repetat

Un medic specialist în Alergologie şi Imunologie clinică din SUUB, Brîndușa Petruțescu, explică, pe Facebook, ce presupune desensibilizarea și cum ar fi bine să fie făcută.

Redăm explicațiile doctoriței:

* În cazul alergiilor, pe lângă tratamentul simptomatic, care nu rezolvă problema, ci doar ameliorează simptomele, există și varianta de desensibilizare, deseori comodă și ușor de administrat chiar la domiciliu, de către pacient.

* În cazul polenurilor, tratamentul se face 6 luni pe an, timp de 3 ani consecutiv. Așadar, procedeul trebuie repetat trei sezoane consecutive. Dacă întrerupem, procesul trebuie reluat. Este foarte important de precizat că tratamentul trebuie început cu 3-4 luni înainte de debutul sezonului de polenizare, deci înainte de a fi polenul prezent în aer, pentru ca atunci când apare polenul, organismul să fie pregătit. Acest proces de desensibilizare induce toleranța și pregătește organismul pentru contactul cu polenul, care este brusc și puternic. Simptomele sunt întotdeauna mai rele la debutul sezonului decât la sfârșitul lui.

* Așadar în cazul polenului de graminee (care la noi în țară au sezonul de polenizare major în lunile mai și iunie) procesul de desensibilizare trebuie început în lunile ianuarie- februarie pentru a putea crește dozele și a atinge toleranța până la debutul sezonului de polenizare iar pacientul să nu mai aibă nici un simptom. Efectele desensibilizării se văd încă din primul sezon.

* În această lună încă se mai poate iniția desensibilizarea pentru polenul de ambrozie, un alergen foarte puternic și inclusiv desensibilizarea e foarte greu tolerată de către pacienți. Poate să apară o ușoară mâncărime sub limbă dar sunt și pacienți care se umflă sub limbă sau cărora li se umflă buzele în cadrul acestui proces de desensibilizare, alții se plâng de dureri de stomac. Deci sunt reacții adverse, dar care pot fi tratate.

* Tratamentul nu este compensat, nu este decontat de Casa de Asigurări și se face doar sub îndrumarea medicului alergolog. Prima doza trebuie administrată întotdeaună în cabinetul medical sub supraveghere, pentru că pot apărea reacții adverse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel