Pofta de dulce sau sărat: legătura cu stresul și cu creșterea în greutate

Mâncatul emoțional. Foto: Pixabay
Specialiștii sun că stresul este adesea unul din factorii care duc la creșterea în greutate. Ei explică, de asemenea, motivul pentru care avem poftă de dulce sau de sărat.

Multe persoane se plâng că se îngrașă, deși urmează un stil de viață sănătos. Totuși, când vine vorba despre exerciții fizice, acestea par obositoare și lipsa de energie în general îi determină să renunțe la ele.

Specialiștii spun că înainte de a încerca să schimbați ceva la stilul de viață, verificați nivelul de stes la care sunteți supus, pentru că acesta ar putea avea un rol definitoriu în creșterea ăn greutate.

Iată cum se explică:

Există patru perspective pentru a analiza legătura dintre stres și obezitate, ca și cauza principală a acestui dezechilibru la o persoană. Iată care sunt cauzele explicate în mod elaborat de către antrenorul integrator în sănătatea microbiomului intestinal și nutriționistul Janvi Chitalia.

Blocarea suprarenalei

Atunci când un corp a fost stresat cronic pentru o perioadă lungă de timp, glandele suprarenale rămân fără nivelurile de stocare a cortizolului, care ar putea fi foarte ridicate și apoi fac un backflip care duce la o situație în care există o epuizare suprarenală cunoscută sub numele de oboseală suprarenală. Când corpul este stresat, eliberează adrenalină (hormonul stresului), funcția acestuia este de a mobiliza energie sub formă de glicogen prin ficat și țesutul muscular.

Când nu există o rezervă de energie disponibilă, corpul începe să elibereze excesul de cortizol pentru a începe și să rupă proteinele și acizii grași pentru a fi transformați în glucoză pentru energie.

Acesta este un mecanism de supraviețuire adaptabil la stres pentru corp, care este un răspuns normal pentru corp atunci când se află în afara rezervelor sau în pericol.

Ciclul de creștere în greutate începe pe măsură ce lupta de zi cu zi pentru energie pentru a putea funcționa, provine din utilizarea grăsimilor și a proteinelor și, deoarece energia este obținută prin eliberarea hormonilor de stres, menținând persoana afectată într-un ciclu vicios de oboseală cronică și inflamație în corp.

Matricea de somn și recuperare

De asemenea, este adesea legat de faptul că persoanele cu stres și îngrijorare cronică deseori tind să raporteze probleme legate de somn din cauza oboselii suprarenale. Trezirea la două și trei dimineața și apoi dificultatea de a adormi din nou, duc la un somn insuficient, mai ales în partea de somn fizic restaurator a ciclului, recuperarea și repararea corpului compromise și, prin urmare, incapacitatea de a funcționa normal. Un sistem compromis afectează sistemul imunitar, poate afecta digestia, asimilarea, absorbția nutrienților și apoi metabolismul. Somnul de bună calitate este esențial pentru controlul greutății.

Nevoia de a mânca alimente dulci sau sărate

Este interesant de aflat că există cu adevărat o legătură între stres și dorința extremă de a apela la alimente dulci sau sărate, datorită nevoii de energie a organismului, care se datorează transportului mai redus de energie disponibil la centrele celulare care sunt mitocondriile.

Când acestea sunt scăzute, acestea determină necesitatea fiziologică de sare și zahăr în organism. Cel mai simplu și mai rapid antidot împotriva stresului este zahărul (pofta de prăjitură, bomboane sau alcool), împreună cu puțină sare (chipsurile, de exemplu), motiv pentru care acestea sunt cele mai mari pofte și, de asemenea, motivul pentru care zahărul este o dependență, la fel ca și gustări sărate. De asemenea, se datorează faptului că organismul continuă să se simtă epuizat de glicogen sau sodiu din cauza acestui fenomen. Caloriile constante din zahăr și din alimentele procesate ar duce la creșterea în greutate.

Conexiunea dintre tiroidă și intestine

Atunci când funcționarea tiroidei este afectată, poate reduce conversia tiroidei inactive în tiroidă activă și, de asemenea, poate provoca sindromul intestinal potențial, ducând la sensibilități alimentare și creșterea în greutate și retenție de apă. Tiroida și metabolismul au fost asociate de mult timp cu creșterea în greutate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel