Plasturi cu nicotină: vânzare limitată după ideea că ar proteja împotriva noului coronavirus

Plasturi nicotina     Foto: monitoruldevrancea.ro
Plasturii cu nicotină nu se mai pot vinde în orice cantitate în Franța, după ce s-a sugerat că această substanță ar proteja împotriva noului coronavirus. Autoritățile încearcă să evite utilizarea excesivă sau improprie a acestui produs.

Vânzarea plasturilor cu nicotină și a substitutelor nicotinice sunt limitate în Franța, după ce o cercetare recentă a sugerat că această substanţă ar putea oferi o oarecare protecţie împotriva coronavirusului, relatează surse citate de agerpres.ro. Reprezentanţi din domeniul sanitar au declarat că doresc să evite o penurie a produselor precum plasturii cu nicotină şi guma de mestecat cu această substanţă şi să prevină astfel folosirea lor în mod incorect sau utilizarea excesivă.

Potrivit unei cercetări publicate săptămâna trecută, realizată pe 483 de pacienţi de la spitalul La Pitie-Salpetriere din Paris, fumătorii prezentau un risc mai mic de a fi infectaţi cu noul coronavirus în comparaţie cu alte persoane. Cercetătorii au descoperit că doar 5,3% dintre pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19 studiaţi erau fumători, în contextul în care 25,4% din populaţie fumează în mod regulat. Oamenii de ştiinţă au avertizat, însă, că fumătorii care se infectează pot dezvolta simptome mai severe ale bolii respiratorii.

Şi experţii britanici au transmis că fumătorii care intră în contact cu noul coronavirus prezintă un risc mai mare de a ajunge la terapie intensivă prin comparaţie cu nefumătorii. Ministerul Sănătăţii din Franţa a interzis vânzarea online a produselor pe bază de nicotină şi a limitat comercializarea lor în farmacii.
„Atenţie, acest lucru nu înseamnă că tutunul protejează. Tutunul ucide”, a subliniat ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Veran, adăugând că peste 70.000 de persoane mor anual în Franţa în urma bolilor asociate fumatului.

Studiul a sugerat că nicotina ar putea preveni pătrunderea virusului în celule. "Ipoteza este că, prin legarea la receptorul celular utilizat de coronavirus, nicotina îl împiedică sau îl reţine să se ataşeze de acesta" şi, prin urmare, să pătrundă în celule şi să se răspândească în organism, a explicat săptămâna trecută pentru AFP profesorul Jean-Pierre Changeux de la Institutul Pasteur şi de la College de France.

Oamenii de ştiinţă aşteaptă aprobarea din partea autorităţilor din domeniul medical pentru continuarea studiilor clinice. Ei intenţionează să testeze plasturii cu nicotină pe personalul sanitar.

Vânzarea acestor produse este limitată până la data de 11 mai, când Franţa va începe să relaxeze măsurile de izolare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel