Planul pentru Salvarea României din criza COVID, trimis lui Klaus Iohannis. Prof dr Costache: „Trebuie oprit urgent lanțul de transmitere a virusului”

Pacienți Covid-19     Foto cu caracter ilustrativ
Cunoscutul chirurg prof dr Victor Costache, care a fost și ministru al Sănătății, a prezentat planul care ar putea salva România din criza fără precedent în care se zbate în acest al patrulea val al pandemiei COVID-19. Planul intitulat „Salvarea României” prevede măsuri clare care trebuie luate urgent, dar și măsuri pe termen mediu și lung. 

Planul de măsuri urgente pe termen scurt, mediu și lung Salvarea Românie, prezentat de prof dr Victor Costache, cuprinde trei mari etape pe care trebuie acționat în paralel: stoparea lanțului de transmisie a coronavirusului în populația țării, accelerarea vaccinării și întărirea spitalelor.

Trei etape care trebuie parcurse simultan

Conform fostului ministru al Sănătății, Oprirea lanțului de transmisie la nivelul populației presupune prevede trecerea școlilor și universităților în regim online, cu excepția celor vaccinați, care vor fi testați dacă sunt simptomatici sau la 5-7 zile după un contact direct cu o persoană pozitivă. 

De asemenea, specialiștii care au conceput planul propun ca toate activitățile Horeca să fie accesibile doar vaccinaților, iar personalul angajat în acest domeniu să fie testat săptămânal, se arată în documentul prezentat la Antena3. 

De asemenea, concediile medicale plătite vor fi plătite doar celor vaccinați în caz de îmbolnăvire COVID. 

Vaccinare, obligatorie în domeniile esențiale!

Măsurile urgente pe termen scurt propuse de planul profesorului Costache prevăd vaccinarea obligatorie a personalului sanitar, a celui din învățământ, Poliție, Armată, Transport feroviar, ISU, DSU, SRI. Se prevede totodată retragerea dreptului de practică pentru 6 luni a celor care sunt antivaccinare. 

„Este foarte important să oprim lanțul de transmisie deoarece spitalele sunt debordate. Trebuie să găsim avantajele slăbiciunilor acestui virus. Forma Delta spre deosebire de Alpha este mult mai contagioasă, dar simptomele apar după 3-4 zile față de 10 zile în forma Alpha. Și atunci ne putem da mai repede seama când un vaccinat devine simptomatic și să fie testat și limitat impactul acestuia într-o colectivitate”, a explicat profesorul Victor Costache, la Antena3. 

Cu privire la soarta concretă a acestui plan, Victor Costache a explicat că acest document a fost transmis președintelui Kșaus Iohannis și premierului Florin Cîțu, urmând a ajunge și pe masa premierului propus, Nicolae Ciucă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel