Planta din grădină care ar fi bine să o mănânci de sărbători. Are multă vitamina C decât sucul de lămâie!

Nutriționiștii recomandă iarna consumul de pătrunjel și datorită cantității mari de vitamina C pe care o conține.

Nutriționistii mereu sfătuiesc oamenii să consume verdețuri proaspete. Medicul nutriționist Mihaela Bilic le recomandă românilor să consume pătrunjel în această perioadă, deoarece are numeroase beneficii miraculoase pentru sănătate. „Pătrunjelul conține mai multă vitamina C decât sucul de lămâie. Pentru că ne aflăm în plină pandemie virală nu e de mirare că a dispărut vitamina C din farmacii și lămâile din supermarket. Vitamina C este cea mai celebră dintre vitamine pentru că are proprietăți antioxidante – ajută organismul să neutralizeze radicalii liberi și procesele oxidative, întărind astfel sistemul imun.

Când vine vorba de surse naturale de vitamina C, primul nostru gând este la lămâi și citrice în general. Adevărul este că legumele sunt mult mai bogate în vitamina C comparativ cu fructele, iar campionul este nimeni altul decât banalul pătrunjel. Cu un conținut de aproape 200mg vitamina C/100g, pătrunjelul depășește toate celelalte fructe și legume: ardei gras roșu 160mg, suc de lămâie 128mg, ardei gras verde 120mg, kiwi 92mg, căpșuni 67mg, suc de portocale 54mg.”, transmite medicul Mihaela Bilic, pe rețelele sociale.

Beneficiile consumului de pătrunjel:

* protecție împotriva cancerului de sân - pătrunjelul are beneficii de protecție specifice împotriva cancerului de sân. Conform unui studiu din 2017 publicat în revista Geroscience, apigenina, o substanță naturală abundentă în pătrunjel este promițătoare ca un tratament netoxic pentru cancerul de sân la om.

* combate inflamațiile - Inflamația poate fi de fapt mortală, iar pătrunjelul, având un conținut ridicat de antioxidanți precum vitamina C, A și E, care pot ajuta la calmarea ei. Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de artrită, o inflamație a articulațiilor, dar și la reducerea riscului multor altor boli cronice, inclusiv cancer, ateroscleroză, Alzheimer și boala Parkinson.

* face grătarul mai sigur - când faceți grătar, savurați-l cu o salată cu mult pătrunjel, pentru că verdeața ajută la minimizarea efectelor cauzatoare de cancer ale aminelor heterociclice care se produc (pește, pui, porc, vițel sau de orice alt fel) atunci când proteinele sunt gătite la temperaturi ridicate. Puteți foarte bine și marina carnea (de orice fel al fi) cu un sos din pătrunjel, usturoi proaspăt, sare, piper, niște cidru de mere sau oțet de vin roșu și ulei de măsline.

* previne ridurile - consumul de pătrunjel avantajează tenul. Planta este bogată în vitamina C, iar vitamina C produce colagen, ceea ce conferă pielii structura și rezistența sa. 

* întărește oasele - zece crenguțe de pătrunjel sunt suficiente pentru a ajunge la doza zilnică de vitamina K, cantitate care poate ajuta la protejarea împotriva fracturilor, deoarece contribuie la formarea proteinelor pentru oase și coagularea sângelui. 

* infecțiile urinare, indigestia și crampele - pătrunjelul conține substanțe chimice care provoacă contracția musculară în intestin, vezică și uter. Prin urmare, indigestia, infecțiile vezicii urinare și crampele menstruale au fost adesea tratate cu preparate din această plantă

* combate bolile de inimă - pătrunjelul crud conține folat, o vitamină B importantă, făcându-l un candidat pentru prevenirea tulburărilor de inimă. Folatul este implicat in menținerea nivelurilor normale de aminoacizi homocisteină, ale căror niveluri crescute sunt asociate cu boli cardiovasculare. La fel ca vitamina C, folatul este sensibil la căldură și se obține cel mai bine atunci când pătrunjel este consumat proaspăt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel