Acesta este semnul cancerului...
Pietrele la amigdale sunt mici bulgări de material întărit care se găsesc în colțurile amigdalelor, constând din calciu, resturi alimentare și bacterii sau ciuperci. Rareori sunt dăunători, dar pot provoca simptome precum respirație urât mirositoare, dureri de gât și dureri de urechi. Arată ca niște pietricele mici albe sau galbene și pot varia în dimensiune.
Cel mai frecvent simptom al pietrelor la amigdale este respirația urât mirositoare (halitoza). Alte simptome ar putea include:
- Gust deranjant.
- Dureri în gât.
- Tuse.
- Durere de urechi.
- Dificultate la înghițire.
- Senzația că ai ceva blocat în gât.
Resturile rămân blocate în pliurile cunoscute sub numele de cripte amigdaliene și se calcifiază pentru a crea pietre la amigdale. Dacă te confrunți frecvent cu infecții ale amigdalelor, ești mai predispus să dezvolți cripte amigdaliene mai mari.
"Este vorba de amigdalită litiazică sau litiază amigdaliană. Suprafața amigdalelor nu este netedă este cu mai multe cratere, tocmai pentru a crește suprafața de contact între amigdală și mediul din jur.
În aceste cripte amigdaliene se acumulează în mod normal resturi alimentare și țesuturi descuamate (resturi de țesut din cavitatea orală) și leucocite care au intrat în reacție cu tot felul de agenți și în unele situații le pot să stagneze în aceste cripte amigdaliene și să se întărească", a declarat medicul specialist ORL Ioan Bulescu pentru DC Medical.
De obicei, pietrele la amigdale nu sunt dăunătoare. Cu toate acestea, cele mari sau persistente pot duce la umflături și dificultăți de înghițire. Pietrele la amigdale pot fi ocazional cauza altor boli.
Pentru a identifica pietrele la amigdale, medicul are următoarele opțiuni:
- Să te examineze fizic, privind în interiorul gâtului și al gurii.
- Dacă nu reușește să vadă clar pietrele, să facă o scanare imagistică.
- Pietrele pot fi îndepărtate cu ajutorul unui dus bucal.
Ocazional, pietrele la amigdale sunt descoperite neintenționat de către furnizori. În timpul unei examinări, spre exemplu, pot fi descoperite de către medicul dentist.
Foto: Freepik @stefamerpik
Pietrele la amigdale pot fi adesea îndepărtate la domiciliu. Iată câteva idei de lucruri pe care le poți încerca:
- Fă gargară cu apă caldă cu sare.
- Încearcă să tușești puternic pentru a scoate pietrele.
- Folosește un duș bucal pentru a elimina pietrele la amigdale.
- Folosește un tampon de bumbac pentru a împinge ușor pietrele la amigdale afară.
Dacă pietrele la amigdale nu te deranjează, este posibil să nu fie nevoie să iei nicio măsură. De fapt, cauza care stă la baza pietrelor la amigdale dispare de obicei de la sine în timp. Cu toate acestea, medicul tău ar putea să îți sugereze terapii alternative dacă te confrunți cu ele în mod regulat sau dacă acestea creează simptome dureroase.
Medicamente
Pentru a ușura orice disconfort, ai putea folosi medicamente pentru durere fără prescripție medicală (OTC). Medicul tău ți-ar putea recomanda antibiotice dacă ai o boală. Cu toate acestea, antibioticele nu sunt o soluție permanentă. Dacă acestea continuă să revină, este posibil să trebuiască să optezi pentru tratamente chirurgicale.
Intervenție chirurgicală
Medicul tău ar putea sugera o amigdalectomie (îndepărtarea amigdalelor) în funcție de simptomele pe care le prezinți.
Pietrele la amigdale nu pot fi întotdeauna prevenite, dar periajul și folosirea regulată a aței dentare, renunțarea la fumat, consultarea furnizorilor de asistență medicală pentru resurse, gargara cu apă sărată după ce mănânci și menținerea hidratării pot reduce riscul.
"Este așa-numitul cazeum din amigdale care uneori se elimină sub forma unor pietre mici care miros urât și care deranjează. Formarea de pietre este una dintre indicațiile amigdalectomiei", a completat specialistul ORL Ioan Bulescu.
În cele din urmă, pietrele la amigdale nu sunt, în general, dăunătoare. Dar, dacă le ai frecvent, pot deveni o mare pacoste. În acest caz, este timpul să consulți un medic dacă remediile de acasă nu funcționează. Acesta te va sfătui cum să le eviți și poate determina dacă este necesară o intervenție chirurgicală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acesta este semnul cancerului...
Prediabetul este un semnal de...
Palpitațiile inimii, adesea...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Persoanele asigurate beneficiază de o...