Pietre la rinichi: ce să elimini din alimentație și ce nu, pentru evitarea lor

Pietre la rinichi
Pietrele la rinchi au o strânsă legătură cu dieta, astfel că specialiștii dau câteva exemple de alimente care cresc riscul formării lor.

După ce este diagnosticată „piatra la rinichi”, medicul, în general, recomandă o schimbare a dietei, care este, de multe ori, responsabilă de formarea acestora. Va trebui să evitați alimentele bogate în anumite substanțe - cum ar fi oxalatul - care pot duce la formarea mai multor pietre la rinichi. Dar, atenție la listele exhaustive de alimente de evitat, avertizează dr. Brian Eisner, co-director al Kidney Stone Program at Harvard-affiliated Massachusetts General Hospital. "Există o mulțime de dezinformări pe Internet cu privire la relația dintre consumul anumitor alimente și riscul de a dezvolta pietre la rinichi", spune el

De ce facem pietre la rinichi

Pietrele se dezvoltă în rinichi atunci când concentrații mari de substanțe chimice formează cristale minuscule în urină și apoi încep să se lipească împreună pentru a forma o piatră în creștere. Marea majoritate a calculilor renali sunt constituite din oxalat de calciu sau fosfat de calciu. Acestea reprezintă 85% din pietrele la rinichi. De asemena, pot fi formate din acid uric. Excesul de acid uric în urină poate duce la formarea de pietre cu acid uric sau pietre de oxalat de calciu, în funcție de alte afecțiuni ale urinei. Pietrele cu acid uric reprezintă aproximativ 10% din pietrele la rinichi.

Unele pietre la rinichi mogrează în cele din urmă prin tractul urinar și ies din corp atunci când urinezi. Dacă o piatră se blochează pe parcurs, blochează fluxul de urină și poate deveni destul de dureros.

După trecerea unei pietre la rinichi, este important să încercați să împiedicați formarea altei pietre. Studiile sugerează rata de recurență a calculilor renali în termen de cinci ani de la o piatră inițială variază între 35% și 50% fără tratament.

Ce să elimini din dietă și ce nu

Schimbarea dietei începe cu evitarea alimentelor bogate în oxalat, însă nu trebuie exagerat. "Unii pacienți exclud toate alimentele care conțin oxalat. Nu diferențiază între alimentele cu conținut ridicat sau cu oxalat scăzut. Căpșunile sunt un exemplu perfect. Au 2 miligrame [mg] de oxalat pe porție. Nu este mare lucru. Eliminarea căpșunilor nu va face mare lucru pentru a fi protejat împotriva unei pietre la rinichi. Spanacul, în shimb, are mult mai mult oxalat. O porție obișnuită are mai mult de 750 mg de oxalat", explică el.

Nu există o limită zilnică de oxalat. Asociația Urologică Americană recomandă pur și simplu evitarea dietelor excesiv de restrictive cu conținut scăzut de oxalat, deoarece fructele și legumele cu oxalat pot avea și alte beneficii pentru sănătate.

Dr. Eisner recomandă evitarea alimentelor cu mai mult de 75 mg de oxalat la 100 de grame, cum ar fi nuci, spanac și rubarb.

Cum preveniți formarea pietrelor la rinichi

Pentru a preveni recidiva pietre la rinichi, va trebui, de asemenea, să urmați aceste reguli dietetice.

Consumați suficient calciu dietetic. Nivelurile scăzute de calciu cresc de fapt nivelul oxalatului de urină. Încercați să consumați între 1.000 și 1.200 mg de calciu zilnic și să-l obțineți din surse alimentare, precum lapte sau iaurt cu conținut scăzut de grăsimi, mai degrabă decât din pastile.

Reduceți sarea. Prea multă sare în dieta dvs. crește calciul excretat în urină. Înceercați sub 300 mg pe zi.

Limitați proteinele animale. Mâncând multă proteină animală, inclusiv carne roșie, pește sau pui, poate crește nivelul de acid uric în urină. „Puteți avea două porții de proteine animale pe zi”, recomandă dr. Eisner. O porție este de dimensiunea palmei.

Beți mai multe lichide. Încercați să ajungeți șa doi-trei litri (aproximativ 10 - 12 căni) de lichid pe zi, pentru a dilua orice cristale în urină. „Puteți bea orice doriți, dar evitați băuturile îndulcite cu zahăr, care cresc riscul formării de piatră”, spune dr. Eisner. S-a demonstrat că o jumătate de cană de suc de lămâie diluată cu apă în fiecare zi ajută la inhibarea formării de piatră renală. Consumul de cafea, ceai, bere, vin sau suc de portocale este asociat cu un risc mai mic pentru pietre, potrivit cercetărilor Harvard.

Urmați o dietă DASH. Abordările dietetice pentru stoparea hipertensiunii arteriale (DASH) sunt legate de un risc redus pentru pietre la rinichi. Accentuează fructele și legumele, alimentele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, fibre dietetice, cereale integrale și zahăr adăugat limitat.

 

Sursa: aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel