Pierderea apetitului, care sunt cauzele și ce boli poate ascunde

Pierderea poftei de mâncare este atunci când nu simți că îți este foame sau nu vrei să mănânci. Este posibil să nu puteți mânca fizic dacă stomacul vă supără stomacum și nu vă va permite să mâncați. Și bolile pot provoca pierderea poftei de mâncare, precum și medicamentele pe care le luați. Există semne și simptome fizice, mentale și emoționale asociate cu apetitul scăzut.

Bolile grave și chiar minore care pot provoca scăderea poftei de mâncare includ cancer, hipertiroidism, SIDA, tulburări alimentare, cum ar fi bulimia și anorexia, febra sau durerile de cap. Când te îmbolnăvești, corpul tău se poate schimba rapid și chiar dacă anterior ai avut un apetit bun, boala poate elimina asta. Când sunteți bolnav, este posibil să nu aveți puterea de a mânca sau dorința, notează Livestrong. 

Medicamente

Există medicamente pe bază de rețetă care sunt asociate cu pierderea poftei de mâncare. Medicamentele pentru cancer, antibiotice, medicamente pentru durere și chiar medicamente contra rece pentru răceala obișnuită pot afecta pofta de mâncare. Clinica Mayo spune că problemele de sănătate și medicamentele pot interfera cu simțul mirosului și gustului sau pot afecta mestecatul, care pot contribui la scăderea poftei de mâncare.

Emoţile

Tot felul de stări emoționale, cum ar fi plictiseala, nervii, singurătatea sau anxietatea pot cauza pierderea apetitului, deoarece îți pot supăra stomacul sau te pot face să pierzi dorința de a mânca. De multe ori stresul te face să te simți rău în stomac și poate provoca probleme stomacale care duc la scăderea poftei de mâncare. Biblioteca Națională de Medicină și Institutele Naționale de Sănătate spun că atunci când persoanele în vârstă sunt depresive, poate apărea pierderea poftei de mâncare fără alte cauze. Atât copiii cât și adulții simt anxietate și îngrijorare. Dacă nu sunt capabili să gestioneze aceste emoții, pot avea o serie de probleme de alimentație, inclusiv o pierdere a apetitului sau o tulburare alimentară mai gravă.

Sarcina

În primul trimestru de sarcină este normal să aveți o pierdere a apetitului. Este posibil să întâmpinați greață și stomacul nu este în măsură să primească mâncare. Pentru unele femei, pierderea apetitului este un semn că sunt însărcinate. Mai târziu, chiar la sfârșitul sarcinii, femeile pot dezvolta un apetit scăzut, deoarece organismul se pregătește pentru naștere.

Pierdere în greutate

Dacă începi să slăbești și nu te afli pe o dietă sau nu ai condiții medicale, poate fi un semn că te îmbolnăvești. Ar trebui să vedeți un medic și să vă evaluați pofta de mâncare. Pierderea apetitului pe termen lung poate duce la malnutriție, unde corpul tău nu va primi nutrienți necesari pentru a rămâne sănătos. Corpul tău nu va putea funcționa așa cum trebuie și poate dezvolta o boală gravă care ar putea duce la moarte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel