Ce să faci dacă ți-a amorțit piciorul sau mâna. 7 trucuri să le dezmorțești rapid

Picior amortit - Foto: Freepick
Picior amorțit sau mână amorțită. De ce îți amorțesc picioarele sau mâiniile. Iată 7 trucuri să te dezmorțești rapid.

Amorțeala, numită uneori "parestezie", înseamnă că vă pierdeți parțial sau total senzația în partea afectată a corpului. Amorțeala se cauzează unei probleme cu nervii care trimit semnale către creier.

Puteți experimenta amorțeală oriunde în corp, dar cel mai frecvent este resimțită la nivelul degetelor, mâinilor, picioarelor, brațelor sau picioarelor. De asemenea, este posibil să simțiți furnicături, înțepături sau "furnicături și ace".

O persoană poate simți amorțeală la picioare și picioare din cauza faptului că stă într-o poziție care exercită o presiune prea mare asupra nervilor sau reduce fluxul sanguin. Cu toate acestea, amorțeala de lungă durată sau inexplicabilă poate fi un semn al unei afecțiuni medicale subiacente.

Amorțeala pe termen lung sau senzația de furnicături la nivelul picioarelor sau mâinilor se poate cauza unor afecțiuni precum scleroza multiplă (SM), diabetul, boala arterială periferică sau fibromialgia. Senzația poate fi resimțită la nivelul întregului picior, sub genunchi sau în diferite zone ale piciorului.

Cauzele amorțelii la nivelul picioarelor

Adesea, picioarele unei persoane amorțesc temporar din cauza posturii sale. Cu toate acestea, amorțeala cronică sau de lungă durată a picioarelor este aproape întotdeauna un semn al unei afecțiuni medicale subiacente.

Condițiile asociate cu amorțeala picioarelor includ:

1) Postura

Obiceiurile posturale care pun presiune asupra nervilor sau reduc fluxul sanguin în membrele inferioare sunt cea mai frecventă cauză a amorțelii temporare a picioarelor. Mulți oameni spun că piciorul lor a "adormit", iar termenul medical este parestezie tranzitorie (temporară), potrivit Ortho Sports Med

Obiceiurile care pot cauza adormirea picioarelor includ:

- încrucișarea picioarelor pentru prea mult timp

- șederea sau îngenuncherea pentru perioade lungi de timp

- șederea pe picioare

- purtarea de pantaloni, șosete sau pantofi care sunt prea strâmți

2) Rănire

Leziunile la nivelul trunchiului, coloanei vertebrale, șoldurilor, picioarelor, gleznelor și picioarelor pot exercita presiune asupra nervilor și pot provoca amorțirea picioarelor.

3) Diabet

Unele persoane cu diabet zaharat dezvoltă un tip de afectare a nervilor numit neuropatie diabetică. Neuropatia diabetică poate provoca amorțeală, furnicături și durere la nivelul picioarelor.

Leziunile nervoase cauzate de nivelul ridicat de zahăr din sânge sunt cea mai frecventă cauză a amorțelii sau furnicăturilor la mâini și picioare. Diabetul netratat poate avea și alte simptome. S-ar putea să vă fie sete, să urinați mult sau să vă miroasă respirația a fructe. Medicul dumneavoastră vă poate testa sângele pentru a vedea dacă aveți diabet. Dacă da, vă va spune cum să încetiniți sau să opriți posibilele leziuni nervoase sau să le împiedicați să se agraveze.

4) Probleme în partea inferioară a spatelui și sciatică

Problemele din partea inferioară a spatelui, cum ar fi o ruptură sau o hernie a discurilor spinale, pot provoca comprimarea nervilor care merg la picioare, ceea ce duce la amorțeală sau tulburări senzoriale.

Sciatica este denumirea pentru iritarea nervului sciatic, care merge din partea inferioară a spatelui până la picioare. Dacă acest nerv devine iritat sau comprimat, o persoană poate experimenta amorțeală sau furnicături în picioare.

5) Sindromul tunelului tarsal

Sindromul de tunel tarsal apare atunci când un nerv care coboară în partea din spate a piciorului și de-a lungul părții interioare a gleznei și în picior este comprimat, apăsat sau deteriorat.

Tunelul tarsal este un spațiu îngust în interiorul gleznei. Persoanele care suferă de sindromul tunelului tarsal tind să simtă amorțeală, arsură, furnicături și dureri bruște în glezne, călcâie și picioare.

6) Boala arterelor periferice

Boala arterelor periferice (PAD) face ca arterele sanguine periferice din picioare, brațe și stomac să se îngusteze, reducând cantitatea de sânge pe care acestea o pot pompa și reducând fluxul sanguin. Picioarele sunt una dintre cele mai frecvente părți ale corpului afectate de PAD.

Majoritatea persoanelor cu PAD resimt dureri și crampe în picioare și șolduri atunci când merg pe jos sau urcă scările. Unele persoane cu PAD se confruntă, de asemenea, cu amorțeală și slăbiciune a picioarelor.

Simptomele de PAD dispar de obicei după câteva minute de odihnă.

7) Tumori sau alte creșteri anormale

Tumorile, chisturile, abcesele și creșterile benigne (necanceroase) pot exercita presiune asupra creierului, măduvei spinării sau asupra oricărei părți a picioarelor. Această presiune poate restricționa fluxul sanguin către picioare, provocând amorțeală.

8) Consumul de alcool

Toxinele din alcool pot provoca leziuni nervoase care sunt asociate cu amorțeala, în special la nivelul picioarelor.

Consumul cronic sau excesiv de alcool poate duce, de asemenea, la deteriorarea nervilor care provoacă amorțeală. Acest tip de leziuni nervoase este legat de nivelurile reduse de vitamine B, cum ar fi B-1 (tiamină), B-9 (acid folic) și B-12, care sunt cauzate de consumul excesiv de alcool.

9) Fibromialgia

Fibromialgia este o afecțiune cronică sau de lungă durată care provoacă dureri, dureri și sensibilitate generalizate ale corpului. Unele persoane cu fibromialgie se confruntă, de asemenea, cu amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor.

Majoritatea persoanelor cu fibromialgie prezintă o varietate de simptome, inclusiv:

- rigiditate și durere fără un motiv aparent, în special dimineața sau după ce dormiți

- epuizare cronică

- probleme de memorie și dificultăți în a gândi clar, uneori numite fibro-nebulozitate

- sindromul picioarelor neliniștite

Aproape toți cei care suferă de fibromialgie experimentează simptome în mai multe părți ale corpului timp de cel puțin 3 luni la un moment dat. Dacă amorțeala la nivelul picioarelor nu este însoțită de alte simptome sau nu este pe termen lung, este puțin probabil să fie cauzată de fibromialgie.

10) Scleroza multiplă

Persoanele cu scleroză multiplă (SM) suferă leziuni ale nervilor senzoriali care pot provoca amorțeală într-o regiune mică a corpului sau la nivelul membrelor întregi. Deși adeseori amorțeala asociată cu SM durează doar o perioadă scurtă de timp, aceasta poate dura suficient de mult pentru a deveni invalidantă.

11) AVC

Accidentele vasculare cerebrale sau miniacturile pot provoca leziuni cerebrale care pot afecta modul în care mintea interpretează și procesează semnalele nervoase. Un accident vascular cerebral sau un miniaccident vascular cerebral poate provoca uneori amorțeală temporară sau pe termen lung în anumite părți ale corpului.

12) Sarcina

Bebelușul în creștere și fluidele suplimentare care vin odată cu sarcina pot apăsa pe nervii din corp. Acest lucru cauzează amorțeală și înțepături în brațe, mâini și picioare. Pielea întinsă ar putea face ca burta dvs. să se simtă amorțită. Purtarea unei atele pentru încheietura mâinii pe timp de noapte vă poate ajuta cu problemele la mâini. Furnicăturile ar trebui să dispară după ce nașteți.

13) Boala autoimună (Lupus sau artrită)

Bolile autoimune, cum ar fi lupusul și artrita reumatoidă, fac ca sistemul dumneavoastră imunitar să atace părți ale propriului organism. Acest lucru include nervii . Aceste afecțiuni pot apărea rapid sau lent, iar infecțiile recente le pot declanșa. Medicul vă va verifica simptomele și istoricul medical. Acest lucru îl va ajuta să își dea seama ce se întâmplă și să încerce tratamente pentru a vă ușura simptomele.

14) Medicamente

Problemele nervoase sunt adesea un efect secundar al unor medicamente eliberate pe bază de rețetă. Medicamentele pentru cancer (chimioterapie), HIV sau SIDA, hipertensiune arterială, tuberculoză și anumite infecții pot provoca slăbiciune sau amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor. Consultați medicul pentru a vedea dacă medicamentele sunt de vină. Acesta ar putea fi în măsură să schimbe sau să modifice doza, potrivit WebMD.

Alte cauze ale amorțelii pot include:

- o leziune, cum ar fi o hernie de disc, care comprimă sau lezează un nerv (dacă este în gât vă va afecta brațul, dacă este în spate vă va afecta piciorul)

- boală cronică de rinichi

- o mușcătură de insectă

- migrenă

- radioterapie

- presiunea exercitată asupra unui nerv, de exemplu din cauza unei tumori, a unui țesut cicatricial, a unor vase de sânge mărite sau a unei infecții

- fenomenul Raynaud

- crize convulsive

- întărirea arterelor

- o tiroidă hipoactivă

- leziuni ale pielii, cum ar fi cele cauzate de degerături sau zona zoster

Leziunile nervoase pot fi cauzate și de unele medicamente, inclusiv medicamentele pentru chimioterapie, precum și de excesul de alcool sau de tutun.

Cum se tratează amorțeala membrelor. Poate fi prevenită amorțeala membrelor?

Tratamentul va depinde de cauza care stă la baza amorțelii. Problemele nervoase pe termen lung pot fi uneori tratate cu medicamente, inclusiv antidepresive, corticosteroizi sau gabapentin și pregabalină (dacă aveți fibromialgie, scleroză multiplă sau neuropatie diabetică).

În ceea ce privește prevenția amorțelii, puteți masa membrul afectat pentru a ajuta la îmbunătățirea fluxului sanguin.

Uneori, punerea unei pungi de gheață sau a unei pungi de căldură pe zonă timp de 15 minute poate ajuta - dar aveți mare grijă să nu deteriorați pielea. Dacă zona este amorțită, nu veți observa dacă se încălzește sau se răcește prea tare.

Faceți exerciții fizice în mod frecvent pentru a vă îmbunătăți fluxul sanguin și condiția fizică. Asigurați-vă că vă odihniți din plin. Aveți o dietă sănătoasă și evitați consumul excesiv de alcool.

Unele terapii alternative, cum ar fi masajul sau acupunctura, ar putea, de asemenea, să vă ajute. Dacă amorțeala dumneavoastră este cauzată de o deficiență de vitamine, medicul dumneavoastră vă poate sfătui să luați suplimente.

7 trucuri să îți dezmorțești piciorul

Un picior amorțit este temporar, iar afecțiunea va dispărea de obicei de la sine. Dar există câteva trucuri pe care le puteți face pentru a accelera procesul de dezmorțire a unui picior amorțit

1. Eliberați presiunea și stimulați fluxul sanguin

Cele mai multe dintre aceste tehnici implică eliberarea presiunii asupra piciorului și stimularea fluxului sanguin. Odată ce eliminați presiunea de pe picior, nervii nu mai sunt comprimați și senzația din picior revine.

- Puneți piciorul într-o poziție confortabilă.

- Îndoiți degetele de la picioare de mai multe ori.

- Mișcă-ți glezna dintr-o parte în alta și înainte și înapoi.

- Faceți rotații ale gleznei în ambele direcții sau încercați alte întinderi ale gleznei.

2. Schimbați pozițiile

- Mișcați-vă astfel încât să puteți elibera orice presiune pe picior.

- Desfaceți picioarele sau scoateți piciorul de sub corp.

- Treceți ușor într-o poziție mai confortabilă și relaxați-vă în timp ce așteptați să vă recăpătați senzația în picior.

3. Plimbați-vă abia după ce piciorul aproape s-a dezmorțit

Evitați să vă ridicați în picioare sau să puneți presiune pe picior atunci când acesta doarme.

Odată ce piciorul revine la normal, ridicați-vă și plimbați-vă pentru cel puțin câteva minute.

4. Masați

Un masaj la picior poate ajuta la recăpătarea sensibilității și la stimularea circulației.

Un studiu a constatat că masajul picioarelor a redus durerea legată de neuropatia periferică la persoanele cu limfom non-Hodgkin. Acest masaj a contribuit, de asemenea, la îmbunătățirea calității somnului acestora.

Folosiți mișcări circulare pentru a masa ușor zona care este afectată. Acest lucru stimulează circulația în timp ce stimulează nervii și mușchii.

Folosiți un ulei purtător și uleiuri esențiale dacă aveți chef să vă răsfățați cu un pic de automasaj.

5. Tratează-ți picioarele

Dacă pantofii strâmți sau prost ajustați sunt vinovați, desfaceți șireturile sau fermoarele. Dacă puteți, scoateți-vă pantofii cu totul.

Ciorapii de compresie pot ajuta, de asemenea, la stimularea fluxului sanguin.

6. Faceți yoga

Faceți poziții de yoga care stimulează circulația sângelui. 

7. Aplicați căldură

Folosiți o compresă caldă pentru a:

- spori relaxarea

- reduce senzațiile neplăcute

- îmbunătăți circulația

Puteți încerca, de asemenea, o baie caldă pentru picioare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel