Pianist brazilian, din nou la pian cu ajutorul unor mănuși bionice

Cântatul la pian
Un celebru pianist din Brazilia a reușit să cânte din nou la pian cu ajutorul unor mănuși bionice, după ce, unele accidente și o afecțiune l-au forțat să renunțe la pasiunea lui.

O maladie şi mai multe accidente l-au forţat pe celebrul pianist brazilian Joao Carlos Martins să renunţe la pian în 2019. Dar, graţie unor mănuşi bionice, degetele muzicianului pot de acum "să danseze" din nou pe clape.

În iunie, pianistul va sărbători împlinirea vârstei de 80 de ani şi apoi, trei luni mai târziu, va susţine un concert la Carnegie Hall din New York pentru a marca 60 de ani de la prima sa reprezentaţie în prestigioasa sală de concerte newyorkeză.

"Asta arată milioanelor de persoane de 80 de ani că pot avea ţeluri şi obiective", a declarat renumitul interpret al partiturilor lui Bach. Muzicianul brazilian revine astfel pe scenă după o serie de probleme foarte grave, citează agerpres.ro.

La 18 ani, el a fost diagnosticat cu distonie focală, o boală ce provoacă spasme musculare involuntare şi afectează în special mâinile. Mai târziu s-a rănit la cot în timpul unui meci de fotbal, iar o agresiune violentă la cap suferită în Bulgaria i-a lăsat, de asemenea, sechele.

În urmă cu 20 de ani, din cauza bolii el nu a mai putut să cânte decât cu mâna stângă, dar, puţin câte puţin, a ajuns să folosească pe claviatură doar degetele mari de la cele două mâini.

Rămas fără opţiuni, muzicianul s-a orientat spre activitatea de dirijor, înainte de a se retrage de pe scenă, în februarie 2019. Salvarea a venit de la un inventator, Ubirata Costa, care l-a vizitat într-o zi în lojă cu o pereche de mănuşi tehnologice, în speranţa de a îi oferi un moment de bucurie.

„Mănuşile nu funcţionau, dar nu voiam să fiu nepoliticos, l-am invitat la masă", a povestit Joao Carlos Martins. Începând din acel moment, Ubirata Costa a început să lucreze la un nou prototip de mănuşi, care combină neoprenul cu piese imprimate în 3D. „Am şi uitat câte astfel de mănuşi am fabricat”, a explicat creatorul lor.

Joao Carlos Martins a povestit că, înainte de apariţia „acestui nebun cu mănuşile lui”, activităţile sale zilnice se rezumau la „trezitul la ora 05:30”, verificarea că numele său nu apărea în necrologurile ziarelor şi memorarea partiturilor - cunoaşte pe de rost 15.000 -, întrucât boala de care suferă îl împiedică să întoarcă paginile.

Graţie acelor mănuşi bionice şi unui robot adus din Europa ce are misiunea de a întoarce paginile partiturilor, Joao Carlos Martins poate din nou să spere că va putea să se dedice artei sale.

"Acum mă trezesc ascultând muzică (...) şi merg la culcare ascultându-l cum lucrează", a declarat Carmen Martins, soţia muzicianului.

Artistul brazilian doreşte să transmită mai departe pasiunea lui şi să creeze o orchestră alcătuită din copii proveniţi din cartiere defavorizate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel