Pfizer și Moderna, vaccinuri care țintesc Omicron, sub-variantele Omicon și tulpina originală SARS-CoV-2. Vor fi disponibile din TOAMNĂ

pfizer si moderna. FOTO: Freepik @freepik
Pfizer și Moderna, vaccinuri care țintesc Omicron, sub-variantele Omicron și tulpina originală SARS-CoV-2, disponibile din această toamnă.

Vaccinul Moderna bivalent, care vizează atât varianta Omicron, cât și tulpina originală a SARS-CoV-2, va fi disponibil în această toamnă, notează CNBC. Vaccinul a primit, luni, undă verde din partea Agenției de Reglementare a Medicamentelor(MHRA) din Marea Britanie.

De asemenea, acesta a primit și aprobarea din partea organismului consultativ științific independent al guvernului britanic, Comisia pentru medicamente de uz uman.

MHRA a declarat că, în timp ce vaccinurile existente - care au fost concepute pentru a combate tulpina originală de Covid - continuă să ofere o protecție bună, versiunea îmbunătățită va oferi o apărare mai bună pe măsură ce virusul evoluează.

”Prima generație de vaccinuri Covid-19 utilizate în Marea Britanie continuă să ofere o protecție importantă împotriva bolii și să salveze vieți. Ceea ce ne oferă acest vaccin bivalent este o unealtă ascuțită în arsenalul nostru pentru a ne ajuta să ne protejăm împotriva acestei boli pe măsură ce virusul continuă să evolueze”, a declarat dr. June Raine, director executiv al MHRA.

Protecție sporită împotriva variantelor

Comisia pentru medicamente de uz uman a adăugat că aprobarea marchează un pas înainte pentru dezvoltarea de vaccinuri, în special pentru virusurile cu niveluri ridicate de mutații.

”Virusul, SARS-CoV-2, evoluează în mod continuu pentru a se sustrage imunității oferite de vaccinuri. Acest nou vaccin bivalent reprezintă următorul pas în dezvoltarea de vaccinuri pentru combaterea virusului, prin capacitatea sa de a conduce la un răspuns imunitar mai larg decât cel al vaccinului original”, au transmis reprezentanții comisiei.

Aprobarea vine în urma studiilor clinice, în care s-a demonstrat că un rapel cu vaccinul bivalent Moderna a declanșat un răspuns imunitar puternic atât împotriva tulpinii originale 2020, cât și împotriva omicron BA.1, care a apărut în Marea Britanie iarna trecută.

La rândul său, directorul general al Moderna, Stéphane Bancel, a subliniat ”rolul important” pe care îl poate juca această ”noua generaţie” de vaccin în protecţia împotriva COVID-19.

Acesta a subliniat că Marea Britanie a devenit astfel prima ţară care a aprobat un vaccin bivalent care vizează şi varianta Omicron, devenită cea mai răspândită în Europa.

”Acest vaccin bivalent are un rol important de jucat în protejarea populației din Marea Britanie împotriva Covid-19, pe măsură ce intrăm în lunile de iarnă”, a adăugat Bancel într-o declarație de luni.

Guvernul britanic nu a anunțat încă cine anume va primi vaccinul, însă tuturor persoanelor de peste 50 de ani și celor din grupurile cu risc ridicat din Marea Britanie li se va oferi o formă de rapel începând de luna viitoare.

În iulie, guvernul a redus pragul de vârstă pentru persoanele eligibile pentru rapelul de toamnă, ca urmare a răspândirii continue a virusului.

Vaccinurile sunt considerate una dintre cele mai eficiente modalități de reducere a răspândirii și a gravității virusului. Cercetările din revista medicală The Lancet au estimat în iunie că vaccinurile Covid-19 au prevenit aproape 20 de milioane de decese în primul an de utilizare.

EMA ar putea aproba la toamnă un vaccin Pfizer care vizează sub-variantele Omicron

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat săptămâna trecută că vizează aprobarea din toamnă a unui nou vaccin împotriva Covid-19 de la Pfizer care țintește două sub-variante ale tulpinii Omicron cu răspândire rapidă, notează Agerpres, citând AFP.

Sub-variantele Omicron BA.4 şi BA.5 sunt motivul creşterii cazurilor de Covid-19 în Europa şi Statele Unite, ceea ce a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să declare luna trecută că pandemia este ”este departe de a se fi terminat”.

Autoritatea de reglementare europeană a declarat că a lansat pe 8 august o examinare a unei versiuni adaptate a serului anti-Covid-19 de la Pfizer, care ţinteşte aceste două sub-variante mai transmisibile comparativ cu tulpinile anterioare.

”EMA se aşteaptă să primească o cerere pentru vaccinul adaptat BA.4/5 dezvoltat de Pfizer/BioNTech, care va fi evaluată pentru o potenţială aprobare rapidă la toamnă”, a declarat un purtător de cuvânt al EMA într-un e-mail, notează AFP.

Covid, ce va URMA. Rafila, APEL: Aplicăm scenariul din valul anterior. Doza PATRU de vaccin anti-COVID, făcută împreună cu anti-gripalul

Cum numărul de cazuri de infectare cu Covid este în continuă creștere este deja adus în discuție dacă putem să ne gândim la valul șase al pandemiei. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Nimic nu va mai fi la fel vs. Luați din nou prin surprindere-pandemia COVID-19 în 2022”, la ce trebuie să ne așteptăm în perioada imediat următoare.

”Putem vorbi de valul șase, deocamdată suntem în cursul verii, până la toamnă mai avem vreo două luni, cel puțin din punct de vedere calendaristic, deci este clar că în această perioadă trebuie să fim pregătiți să putem să răspundem provocările acestui val șase, generat de tulpini mai transmisibile.

Din fericire nu sunt mai patogene, în sensul că formele de boală pe care le produc sunt mai în general ușoare și am ajuns deja, în România, la 25.000 de cazuri pe săptămână, estimăm că va exista în continuare creștere, probabil până spre jumătatea lunii august, iar acest lucru trebuie să meargă în paralel cu un sistem de sănătate pregătit, mai ales în zona sa ambulatorie, să preia pacienții cu forme ușoare sau medii care au nevoie de tratament, de evaluare și tratament, aplicăm același scenariu din valul anterior care a permis menținerea spitalelor funcționale, nu a supraaglomerat spitalele nici din punctul de vedere al pacienților Covid și pe de altă parte a permis accesul pacienților cu alte patologii la asistență medicală.

Cam asta ar trebui să fie filozofia, am redeschis centrele de evaluare și de tratament, centrele ambulatorii, mărind capacitatea de testare și fac un apel la toate persoanele care au simptome, să se testeze, fie la medicul de familie, fie într-o farmacie din program, fie în centrele acestea de recoltare a probelor, care există în București, fie la Ambulanță, pentru că și Ambulanța este un sprijin de nădejde în gestionarea acestei pandemii și a făcut-o cu mult efort, și aș zice și cu succes, mai ales în valul al cincilea”,  a declarat Alexandru Rafila. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Progres important în dezvoltarea unui vaccin comun anti-Covid și gripă. Cercetător: Ar putea oferi o anumită protecție împotriva tuturor coronavirusurilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel