Petele de pe unghii, cauze și remedii. Ce se ascunde în spatele acestora

petele de pe unghii. FOTO: Freepik @Oporty
Ce deficiențe nutriționale se ascund în spatele petelor de pe unghii.

Multe persoane, bărbați și femei, se confruntă cu o problemă vizibilă pe suprafața unghiilor: mici pete albe. Apariția acestora este un semnal de alarmă cu privire la starea de sănătate, dar mai ales a alimentației dezechilibrate.

Medicul Eric Berg susține că se poate pune un diagnostic legat de deficiențele nutriționale printr-o simplă urmărire a aspectului unghiilor. Astfel, spune medicul, ”deficiența de zinc produce pete albe pe suprafața unghiei, însă în realitate nu este doar asta. Nu este vorba de o deficiență de zinc, ci de faptul că ați mâncat mulți carbohidrați, deoarece o dietă bogată în carbohidrați va epuiza zincul.

Să spunem, de exemplu, că acest mic punct în centrul unghiei și că ea are nevoie de șase luni pentru a crește, iar în centru știm că acum trei luni ați mâncat mulți carbohidrați. Probabil că acum trei luni ați fost la o petrecere aniversară și ați mâncat o prăjitură întreagă”, a explicat dr. Eric Berg într-o postare făcută pe contul său de socializare.

Vezi și: Care sunt sursele de carbohidrați buni. Dr. Pleșea: Sunt multe mituri legate de carbohidraţi, cum că toţi sunt răi

Unghiile fragile, lipsă de fier

”Următorul lucru este unghiile fragile, care de obicei reprezintă o deficiență de fier, dar, din nou, de ce aveți o deficiență de fier? Poate că nu consumați produse de origine animală, poate că aveți menstruații abundente sau, mai frecvent, consumați multe cereale, pâine sau paste cu un conținut ridicat de acid fitic, care blochează fierul”, a continuat medicul, adăugând că acestea pot să fie și semnul unei alimentații sărace în produse vegetale. 

De asemenea, mai spune acesta, dacă vârful unghiei este ridicată acest lucru indică probleme la nivelul ficatului, în timp ce dungile de-a lungul unghiilor pot indica probleme legate de glanda tiroidă, dar și o deficiență de vitamina B12 sau de fier.

Vezi și: Unghii cu gel sau ojă semipermanentă. Cătănaș: RISC foarte crescut de reacție alergică. Se UMFLĂ, își schimbă culoarea

Care este rolul zincului

Zincul se numără printre oligoelemente esențiale de care organismul are nevoie pentru o bună funcționare. Zincul se introduce în corp prin intermediul alimentației sau prin suplimente.

Zincul este necesar pentru funcționarea sistemului imunitar, creșterea și dezvoltarea organismului, sinteza ADN-ului, transcripția unor gene specifice, reacții enzimatice, sinteza proteinelor, vindecarea rănilor.

Acest oligoelement se află pe locul secund ca abundență în organism, după fier, și este prezent în fiecare celulă.

Cinci beneficii ale zincului:

previne afecțiunile cronice;

- susține sănătatea sexuală;

- previne osteoporoza;

- ajută la evitarea problemelor neurologice;

- reduce riscul de degenerescență maculară legată de vârstă;

Care este necesarul de zinc

Copiii trebuie să consume zinc în cantități suficiente, deoarece acest mineral este esențial pentru dezvoltarea lor. În funcție de vârsta și sexul unei persoane, cantitatea zilnică recomandată de zinc este următoare:

- 0-6 luni 2 mg

- 7-12 luni 3 mg

- 1-3 ani 3 mg

- 4-8 ani 5 mg

- 9-13 ani 8 mg

- 14- 18 ani, băieți, 11 mg, fete, 9 mg

- 19 ani și mai mult, bărbați, 11 mg, femei, 8 mg.

În schimb, în timpul sarcinii și alăptării, femeile trebuie să consume mai mult zinc, deoarece nou-născuții și sugarii de până la 6 luni își asigură aportul de zinc din laptele matern. Astfel, femeile gravide și cele care alăptează ar trebui să consume 11 și respectiv 12 mg pe zi.

Anemia, de la cauze la tratament. Medic: Dăm fier la toată lumea, este o greșeală fantastică

Anemia este definită ca fiind un număr scăzut de globule roșii din sânge. Într-un test de sânge de rutină, anemia este raportată ca un nivel scăzut de hemoglobină sau hematocrit. Hemoglobina este principala proteină din celulele roșii din sângele dumneavoastră, aceasta transportă oxigenul și îl distribuie în tot organismul.

Dacă aveți anemie, nivelul hemoglobinei va fi și el scăzut. Dacă este suficient de scăzut, este posibil ca țesuturile sau organele  să nu primească suficient oxigen.

Care sunt simptomele anemiei

Simptomele anemiei - cum ar fi oboseala sau respirația îngreunată - apar pentru că organele nu primesc ceea ce au nevoie pentru a funcționa așa cum ar trebui.

Femeile, copiii mici și persoanele cu boli cronice sunt mai predispuse să aibă anemie. Lucrurile importante de reținut sunt:

- anumite forme de anemie sunt transmise prin gene, iar copiii o pot avea de la naștere.

- femeile sunt expuse riscului de anemie prin deficit de fier din cauza pierderilor de sânge din timpul menstruației și a cerințelor mai mari de aprovizionare cu sânge în timpul sarcinii.

- adulții mai în vârstă au un risc mai mare de anemie, deoarece este mai probabil să aibă boli de rinichi sau alte afecțiuni cronice.

Semnele de anemie pot fi atât de ușoare încât s-ar putea să nu le observați. La un moment dat, pe măsură ce celulele sanguine scad apar adesea simptome. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Vitamina E și efectul benefic asupra unor boli, printre care Alzheimer sau bolile de inimă. În ce alimente o găsim

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel