Peștele, riscuri majore pentru sănătate. Cum îți dai seama dacă e proaspăt. Marinescu: Trebuie să fim atenți, dă infecții digestive

Pestele - Foto: Freepick @mrsiraphol @KamranAydinov
EXCLUSIV
Peștele poate provoca probleme de sănătate grave. Medicul Adrian Marinescu trage un semnal de alarmă.

Peștele și crustaceele sunt alimente sănătoase. Acestea sunt bogate în proteine și au un conținut scăzut de grăsimi saturate. Ei au substanțe nutritive care sunt importante pentru buna creștere și dezvoltare. 

Studiile arată că acizii grași omega-3 din pește pot reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Mulți medici sugerează să mănâncă pește de două ori pe săptămână pentru a preveni bolile de inimă. 

Peștele, riscuri pentru sănătate

Dar, trebuie să fim atenți la ce fel de pește consumăm.

Peștele și crustaceele pot, de asemenea, să stocheze contaminanți din apă sau din alimentele pe care le consumă. Acești contaminanți pot ajunge la niveluri care pot fiharmful pentru persoanele care mănâncă pește sau crustacee.

Medicul infecționist, Adrian Marinescu a declarat în exclusivitate pentru DC Medical, care sunt riscurile la care ne supunem dacă consumăm pește nu tocmai proaspăt. 

”În primul rând ar trebui să fie atenți să nu fie făcute excese alimentare. În cazul peștelui trebuie să fim atenți la reacțiile alergice, de regulă toxinfecțile alimentare. Peștele poate să poate da aceste infecții digestive.

Mai mult, trebuie să se păstreze igiena în locurile de unde achiziționăm peștele sau restaurantele unde îl consumăm. Trebuie doar să fim atenți pentru că nu este o grijă în plus la pește față de alte alimente”, a declarat medicul Adrian Marinescu, în exclusivitate pentru DC Medical. 

Peștele și contaminanții

Mercurul este un element natural. Se răspândește în mediu prin procese naturale și activități umane. Mercurul este eliberat în aer atunci când rocile se erodează, solurile se descompun, iar vulcanii erup. Cu toate acestea, 70% din totalul emisiilor anuale de mercur către mediu provin din activități umane.

Cele mai multe emisii de mercur în aer se întâmplă atunci când oamenii ard combustibili fosili sau incinerează deșeuri solide. 

Consumul de pește care conține mercur metilic poate deteriora creierul și alte părți ale sistemului nervos. Cel mai mare risc pentru sănătate cauzat de mercurul metilic poate fi pentru un copil nenăscut. Copilul nenăscut are un risc mai mare de deteriorare ireversibilă a sistemului de mercur.

Bebelușii nenăscuți, sugarii și copiii sunt mai sensibili la mercurul metil decât adulții. Acest lucru este din cauza faptului că creierul și alte părți ale sistemului tenervous nu sunt complet dezvoltate, notează Texas Health and Human Service.

Cum să îți dai seama dacă peștele este proaspăt

Căutați carne fermă și strălucitoare: Carnea peștilor ar trebui să revină la atingerea ei. Pielea are o strălucire metalică naturală și nu ar trebui să arate plictisitoare. Suprafața pielii trebuie să fie strânsă și înotătoarele ar putea fi bine atașate. Pielea crăpată sau înotătoarele ar putea fi semne de putrezire a peștilor.

Mirosiți peștele. Peștele proaspăt nu trebuie să miroasă, ci ar trebui să aibă un miros ușor. Cel mai bine este să evitați peștii care au un miros puternic sau un miros acru. Mirosul peștelui este specific mării sau râului de unde a fost prins. Este natural și plăcut. Peștele care este vechi are un miros înțepător și ascuțit de trimetilamină – un compus organic eliberat din peștele putrezit.

Verificați ochii. Aceasta este, probabil, una dintre cele mai bune moduri de a verifica dacă peștele este proaspăt sau nu. Ochii peștilor vă pot spune multe despre prospețimea sa. Ochii trebuie să fie bulbucați, strălucitori și limpezi. Aceștia nu ar trebui să tulburi. Chiar dacă ochii sunt scufundați în cap, ar putea sugera că peștele este vechi.

Verificați branhiile: Dacă este un pește întreg, branhiile trebuie să fie de culoare roz aprins sau roșiatică. De asemenea, acestea ar trebui să fie ușor umede și nu subțiri sau uscate.

Alte semne: Verificați pentru orice fel de decolorare a pielii, maro sau galben în jurul marginilor, sau o textură spongioasă, toate acestea sunt semne de pește vechi, notează NDTV FOOD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel