Peste de 200 de persoane au luat Covid-19 de la nurci în Danemarca!

Nurcă. Foto: PxHere
Din iunie până acum 214 de persoane s-au infectat cu o tulpină mutantă de coronavirus de la nurci și au dezvoltat COVID-19 în Danemarca. 

Organizația Mondială a Sănătății investighează fermele de nurcă din întreaga lume pentru că aceste animale ar putea transmite oamenilor noi tulpini periculoase de COVID-19 - dintre care unele amenință eficiența vaccinurilor aflate în curs de dezvoltare. Decizia vine la o zi după ce Danemarca a ordonat sacrificarea tuturor nurcilor din crescătorii - 17 milioane de animale – pentru că nu a reușit să conțină focarele în urma cărora s-au infectat deja cel puțin 214 de persoane, din iunie și până acum.

Maria van Kerkhove, șeful echipei OMS care se ocupă de Covid-19, a declarat că organizația se uită la biosecuritatea fermelor de nurci din întreaga lume, în încercarea de a „preveni evenimentele de revărsare”, relatează Reuters.

Evenimentele de care vorbește van Kerkhove și pe care le-a descris drept „o preocupare”, sunt evenimente în care agenții patogeni sar bariera speciei într-o nouă gazdă, cum ar fi de la nurcă la om.

Răspândirile pot fi excepțional de periculoase pentru noile specii - cu Ebola, HIV, Zika și virusul din spatele Covid-19, toate produsele unor astfel de evenimente - și nurcile par a fi excepțional de vulnerabile la Covid-19, situație agravată în fermele în care sunt crescute în număr mare, notează și Forbes.

O tulpină de coronavirus mutantă a îngrijorat în special autoritățile daneze atât de mult încât au dispus sacrificarea întregului efectiv de nurci din țară, chiar dacă a fost virusul a fost găsit doar în cinci ferme și la 12 persoane.

Prim-ministrul danez, Mette Frederiksen, a declarat joi că amenințarea virusului mutant este „foarte, foarte gravă”, cu potențiale „consecințe devastatoare la nivel mondial”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel