Peste 200.000 de români au cancer. Valeria Herdea: Este dramatic

valeria herdea - FOTO: Freepik@Bizon
Milioane de români suferă de diferite afecțiuni. Îngrijorător este faptul că sunt sute de mii de persoane diagnosticate cu boli oncologice.

Anul trecut au fost acordate 3.361.000 de concedii medicale. Numărul lor este în scădere față de anul precedent. Valeria Herdea, președintele CNAS, a explicat că majoritatea concediilor medicale sunt pentru bolile oncologice.

"Avem 3.361.000 de concedii pentru anul 2023. Cele mai importante, să zicem, primele concedii care s-au luat au fost pentru bolile oncologice. Nu în ultimul rând pentru partea de afecțiuni legate de sarcină sau pentru concediile prenotale.

Înseamnă acolo 126 de zile pentru mamă, respectiv pentru gravidă și pentru lăuză. Apoi, probleme legate de sănătatea mamei și copilului, așa cum s-a prevăzut și în strategia națională de sănătate.

Nu în ultimul rând avem afecțiuni ostoarticulare degenerative, bolile cronice netransmisibile și apoi afecțiunile intercurente", a explicat Valeria Herdea, președinte CNAS.

Suferințe crunte

Președintele CNAS a mai subliniat că pacienții trec prin suferințe crunte.

"Scoaterea dintr-un mediu a unei persoane bolnave facilitează vindecarea ei și oprește și răspândirea bolilor, în cazul bolilor acute - să nu uităm că avem epidemie de rujeolă, de gripă. Iar în cazurile bolilor oncologice, un pacient oncologic trece printr-o suferință cruntă - un pacient oncologic stă un an și jumătate în concediu, un pacient care are tuberculoză stă un an pentru a se vindeca. Există concedii care se acordă în funcție de diagnosticul aferent", a completat Valeria Herdea.

Multe dintre cazuri sunt oncologice. România are peste 200.000 de persoane cu cancer.

"Din păcate, avem 207.722 de pacienți cu cancer și tot din păcate avem 2.700 de copii și vorbesc de copii minori care suferă de aceste afecțiuni oncologice, ceea ce este dramatic pentru starea de sănătate a unei populații", a mai spus dr. Valeria Herdea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel