Peste 100 de milioane de euro, tratamente în străinătate
  14 August

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat, marți, că anul trecut statul român a decontat echivalentul a peste 100 de milioane de euro pentru tratamentele peste hotare acordate românilor. Purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici, a explicat și că urmează fie elaborate o serie de proceduri pentru a putea verifica dacă există neconcordanţe sau probleme cu privire la eliberarea formularelor S2/E112 de decontare a serviciilor medicale în străinătate care nu pot fi rezolvate în ţară.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) urmează să elaboreze o serie de proceduri pentru a putea verifica dacă există neconcordanţe sau probleme cu privire la eliberarea formularelor S2/E112 de decontare a serviciilor medicale în străinătate care nu pot fi rezolvate în ţară, a anunţat, marţi, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Daniel Osmanovici.

Vor face controale

„Medicul este cel care întocmeşte documentaţia, documentaţia respectivă ajunge la CNAS şi vede dacă este completă şi corectă. (...) Este datoria medicului care întocmeşte documentaţia şi până la urmă este şi responsabilitatea lui în momentul în care face documentaţia să decidă dacă se poate rezolva sau nu cazul în România. (...) Este evident faptul că vor fi pornite nişte controale. Numai că atunci când vrei să faci un control şi controlul vrei să nu fie superficial, este normal să pui la punct proceduri. Procedurile respective trebuie să fie în concordanţă cu anumite libertăţi pe care le are fiecare şi care nu trebuie să fie încălcate. (...) În momentul de faţă, CNAS pune la punct o serie de proceduri pe baza cărora să se poată desfăşura controale pentru a descoperi neconcordanţele sau eventualele probleme apărute în eliberarea formularelor S2/E112", a afirmat purtătorul de cuvânt.

El a spus că spitalelor şi centrelor universitare li se recomandă să facă investiţii în personal şi echipamente pentru ca tot mai mulţi pacienţi români să se trateze în ţară, şi nu în străinătate.

Cei mai mulți beneficiari, copiii

Potrivit CNAS, în 2017 au fost emise de către casele de asigurări de sănătate 732 de formulare S2/E112, dintre care pentru copii 464. Totodată, în perioada ianuarie - iunie 2018 au fost emise 305 formulare de acest fel.

Afecţiunile pentru care au fost eliberate formularele S2/E112 în anul 2017 sunt:

- boli ale sistemului circulator - 237,

- afecţiuni oncologice - 169,

- afecţiuni pediatrice - 107,

- ortopedice - 68,

- boli ale sistemului digestiv - 36,

- afecţiuni neurologice - 31,

- oftalmologice - 21,

- boli ale sistemului reproducător - 15,

- boli ale aparatului respirator - 10,

- boli ale rinichiului şi tractului urinar - 8,

- boli ale urechii, nasului, gurii şi gâtului - 8,

- afecţiuni hematologice - 7,

- recuperare - 7,

- afecţiuni dermatologice - 4,

- caz Colectiv - 2,

- boli endocrine de nutriţie şi metabolism - 1,

- naştere - 1.

Cele mai multe tratamente decontate în Germania

Situaţia formularelor S2/E112 emise de casele de asigurări de sănătate pe fiecare stat membru UE/SEE/Confederaţia Elveţiană în anul 2017 este: Germania - 319, Italia - 187, Franţa - 84, Austria - 82, Ungaria - 21, Belgia - 12, Olanda - 7, Marea Britanie - 7, Elveţia - 6, Irlanda - 3, Cehia, Grecia, Polonia, Spania - câte unul.

Situaţia plăţilor efectuate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în cursul anului 2017, către statele creditoare în funcţie de tipul documentului care a deschis dreptul la prestaţii, se prezintă după cum urmează:

- Servicii medicale acordate în perioada şederii temporare – CEASS/CIP/SED similar - 227.397.292,57 lei;

- Tratament planificat – E112/S2/SED similar - 69.583.177,14 lei;

- Servicii medicale acordate asiguraţilor cu reşedinţa pe teritoriul altui stat membru  UE/SEE/Elveţia E106/E109/E121/S1/SED similar - 199.810.792,16 lei.

În total, deconturile s-au ridicat la 496.791.261,86 lei, achivalentul a circa 106,3 milioane de euro.

Ce fel de documente sunt și la ce folosesc ele: 

1. CEASS/CIP – document ce deschide dreptul la prestaţii devenite necesare, în timpul şederii temporare pe teritoriul unui alt stat membru UE/SEE/Confederaţia Elveţiană. Serviciile medicale se acordă în conformitate cu legislaţia statului membru al UE/SEE/ Confederaţiei Elveţiene în care se deplasează titularul cardului şi nu trebuie să depăşească ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul şederii temporare în statul membru respectiv. ( ex. urgenţe)

2. Documentul Portabil S2 (fostul Formular European E 112) pentru tratamentul planificat este reglementat de către regulamentele europene. Acest document este utilizat în situaţia în care casa de asigurări de sănătate în evidenţa căreia solicitantul este luat în evidenţă ca persoană asigurată, autorizează persoana asigurată să se deplaseze în alt stat membru în scopul de a primi tratament medical adecvat, acordat de către instituţia de la locul de şedere; (autorizaţia se acordă în cazul în care tratamentul respectiv se află în pachetul de servicii de bază reglementat de legislaţia naţională şi în situaţia în care persoanei asigurate respective nu i se poate acorda un astfel de tratament într-un termen justificat din punct de vedere medical, avându-se în vedere starea de sănătate şi evoluţia probabilă a bolii.)

3. S1 ( înlocuieşte formularele europene E106, E109, E120 şi E121) – document care deschide dreptul titularului cu reşedinţa pe teritoriul unui alt stat membru UE/SEE/Confederaţia Elveţiană, la prestaţiile în natură de care beneficiază orice asigurat din statul membru de reşedinţă.

Rambursări internaționale, între casele de sănătate

Aceste documente generează rambursări pe bază de facturi între casele de asigurări de sănătate în calitate de instituţii competente şi instituţiile de asigurări sociale de sănătate din statele membre ale UE/SEE/Confederaţia Elveţiană, prin intermediul organismelor de legătură.
Prin urmare casele de asigurări de sănătate nu decontează direct furnizorilor de servicii medicale din alte state membre ale UE/SEE/Confederaţia Elveţiană cheltuielile ocazionate de acordarea de servicii medicale asiguraţilor români.

Termenul de înaintare a facturilor ce au drept obiect contravaloarea serviciilor medicale acordate într-un an, este de 12 luni de la expirarea semestrului calendaristic în care sumele respective au fost înregistrate în conturile instituţiilor creditoare din statele membre.
Termenul de decontare prevăzut de legislaţia europeana pentru aceste servicii este de 18 luni de la data intrării documentelor la CNAS pentru formularele acceptate şi de 36 de luni daca sunt contestaţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel