Pericolul ascuns din pește. De care să nu cumperi
08 oct, 18:31
Produsele din pește crud și afumat conțin uneori germeni patogeni precum listeria.
Acizii grași din pește    FOTO: pexels.com

Cercetătorii de la un institute german, BfR Federal Institute for Risk Assessment, avertizează legat de consumul de pește crud și afumat că ar conține, adesea, germeni patogeni, în special listeria.

O statistică din 2018 citată de instituția amintită arată că 701 de cazuri de listerioză severă invazivă au fost comunicate Institutului Robert Koch (RKI), adică 0,8 cazuri la 100.000 de locuitori. Majoritatea bolilor listeriozei raportate sunt grave și sunt asociate cu otrăvirea sângelui, meningita sau avorturile spontane, de exemplu. Aceeași statistică susține că listerioza a fost fatală în 5% din cazuri.

Listeria poate fi găsită într-o mare varietate de alimente de origine vegetală și animală. Peștii reci sau afumați la cald sunt adesea contaminați, alte produse din pește și fructe de mare consumate crude - sushi, sashimi și stridii. ”Femeile gravide, persoanele în vârstă sau cele cu apărare imunitară slăbită ar trebui să mănânce doar pește și fructe de mare care au fost bine încălzite”, recomandă președintele BfR, dr. Dr. Andreas Hensel, într-un comunicat.

Listerioza se dezvoltă în principal la persoanele al căror sistem imunitar este slăbit de bătrânețe, afecțiuni medicale preexistente sau consumul de medicamente. Listeria se mai găsește în carne tocată, preparate din carne crudă, carne crudă de cârnați (de exemplu, carne de porc crudă „Mettwurst”) și lapte crud.


Ştiri Recomandate

Sistemul de penalizare pentru medicii de familie, cum va fi modificat. Ultima informație de la Guvern
PARACETAMOLUM + CODEINUM - prospect
PARACETAMOLUM + DICLOFENACUM - prospect
Gătitul pe foc de lemne, periculos. Recomandările experților


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri