Pericolele ascunse din mesele de Paște. Dr. Tudor Ciuhodaru, avertisment: Sunt două. Oul rău și mielul toxic

paste - FOTO: Freepik@fotodrobik
Dr. Tudor Ciuhodaru a lansat un avertisment legat de pericolele ascunse din mesele de Paște.

Cu Paștele în apropiere, este important să fim conștienți de potențialele pericole ascunse în farfuriile noastre festivă. Două dintre acestea sunt oul rău și mielul toxic, aspecte asupra cărora trebuie să ne îndreptăm atenția.

"Atenție la cumpărăturile de Paște. Sunt două pericole potențiale în fiecare farfurie: oul rău şi mielul toxic", atrage atenția dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență.

Vopseaua de ouă, pericole

În ceea ce privește ouăle, vopseaua utilizată pentru a le colora poate fi o sursă de probleme de sănătate. Vopselele tipografice sau cele făcute artizanal pot conține substanțe nocive, precum plumbul și oxizii de metale precum cuprul, aluminiul și staniul.

Aceste substanțe pot pătrunde prin porii oului, contaminând astfel albușul sau gălbenușul și crescând riscul de toxiinfecții alimentare. Recomandarea este să folosim doar vopsele certificate medicosanitar sau coloranți naturali, precum foi de ceapă sau frunze de nuc, pentru a evita aceste probleme.

"Vopseaua de ouă cumpărată de la colţul străzii vă poate crea multe probleme de sănătate. Chiar dacă sunt mai ieftine sau mai frumoase, vopselele tipografice sau cele făcute artizanal pot avea efecte nocive datorită plumbului şi oxizilor de metale: cupru, aluminiu şi staniu.

Vopselele textile sau cele tipografice pătrund prin porii oului şi pot contamina albuşul sau gălbenuşul, existând riscul declanşării unor toxiinfecţii alimentare. Recomandăm că la vopsirea ouălor să folosiţi doar subtanţe certificate medicosanitar, achiziţionate din magazinele specializate, evident dacă nu folosiţi coloranţii naturali, ca în bătrâni, prin utilizarea foilor de ceapă sau a frunzelor de nuc.

Alte riscuri sunt legate de vechime şi mod de conservare. Este preferabil, mai ales atunci când sunt utilizate crude, în creme, maioneze, spumă de albuş, ca ouăle să fie foarte proaspete şi să fie spălate înainte de utilizare", arată dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență, pe pagina sa de Facebook. 

Vezi și: Boala pe care o poți face din cauza cărnii de miel. Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț: Există riscuri

Carnea de miel, riscuri

Carne de miel - FOTO: Freepik

În ceea ce privește carnea de miel, există anumite aspecte de luat în considerare. Aceasta are o valoare calorică ridicată și un conținut bogat de nutrienți, dar poate fi considerată "toxică" în anumite condiții. 

"Carnea de miel are valoare calorică ridicată şi este considerată "toxică" în anumite condiţii. Vorbim de 200 - 300 kcal la 100 grame şi un conţinut ridicat de potasiu iar organele, în special ficatul, au conţinut ridicat conţin de fier, zinc şi carnitină, cu rol energetic dar şi cantități mici de calciu, acid folic şi vitamina E.

Vezi și: Alimentele cele mai bogate în calciu, zinc și fier. Lygia Alexandrescu: Scad riscul de cancer, boli cardiovasculare, afecțiuni cronice

Prin componenta proteică importantă dar şi conţinutul ridicat de grăsimi saturate, cam 80 mg de colesterol la 100 grame are risc aterogen dar totodată este considerată de unii drept afrodiziac natural. Probleme sunt în special cu carnea mieilor cu greutate mai mică de 10 kg sau sub 9 săptămâni, legate de conţinut, preparare şi, nu în ultimul rând, de provenienţă şi conservare.

Conţinutul ridicat de colagen bogat în oxipurine, fac această carne dificil de digerat, fiind considerată chiar "toxică" mai ales pentru pacienţii cu gută, afecţiuni gastrointestinale şi hepatorenale dar nu numai.

Purinele sunt în cantitate redusă la mieii de 10-14 kilograme şi pot fi eliminate prin adăugarea cărnii doar în momentul fierberii. În plus, conţinutul crescut lipidic accentuează riscul aterogen, la cei cu afecţiuni cardiovasculare, precum şi cel de colici biliare şi pancreatite.

Vezi și: Tipul de demență care provoacă îngrijorare. Avertisment: Își pierd toate abilitățile

Conţinutul crescut proteic are rol alergogen iar cel scăzut în fibre impune asocierea legumelor la preparare, pentru a preveni încetinirea tranzitului până la constipaţie. Proveninţa şi conservarea corespunzătoare impun verificarea existenţei ştampilei sanitar-veterinare, precum şi a dentiţiei, ce trebuie să fie specifică rumegătoarelor, şi a copitelor, ce trebuie să fie fără gheare.

Este recomandat să cumpăraţi miei doar din magazine autorizate, ce ţin cont de regulile de igienă şi păstrează carnea la temperaturi mai mici de patru grade", mai arată dr. Tudor Ciuhodaru, pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel