Pe coperta TIME: Tehnologia ARN Mesager a oferit primele vaccinuri anti-COVID. Ar revoluționa și industria medicamentelor

Vaccinul produs de Pfizer și BioNTech. Foto: BioNTech
Revista Time a publicat un reportaj cu creatorii vaccinurilor anti-COVID care au folosit tehnologia ARN Mesager.

Revista TIME publică un reportaj despre creatorii vaccinurilor anti-COVID care au folosit tehnologia ARN Mesager. Primii pași au fost făcuți de biochimistul Jennifer Doudna, din Berkeley, SUA, un pionier în studierea structurii ARN. Ulterior,  ea și un coleg au inventat un instrument de editare genetică ghidat de ARN, care le-a câștigat Premiul Nobel pentru Chimie în 2020.

”Instrumentul se bazează pe un sistem pe care bacteriile îl folosesc pentru a lupta împotriva virușilor. Bacteriile dezvoltă secvențe repetate grupate în ADN-ul lor, cunoscute sub numele de CRISPR, care își pot aminti viruși periculoși și apoi pot folosi ”foarfece” ghidate de ARN pentru a le distruge. Cu alte cuvinte, este un sistem imunitar care se poate adapta pentru a lupta cu fiecare nou val de viruși – exact ceea ce avem nevoie noi, oamenii”, se arată în reportajul publicat de TIME.

În ianuarie 20202, dr. Ugur Sahin era convins că infecția COVID – atunci un virus care se răspândea cu repeziciune în China - va declanșa o pandemie. Potrivit reportajului, Sahin a început să lucreze la un vaccin și, până în martie, ”a sunat la contactul său la Pfizer, o companie farmaceutică mult mai mare cu care BioNTech lucrase anterior la un vaccin împotriva gripei folosind ARNm. La mai puțin de un an mai târziu, vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19 a devenit primul vaccin ARNm disponibil pentru utilizare pe scară largă”.

De ce nul 2020 va rămâne în istoria medicinei și a cercetării? ”2020 va fi amintit ca fiind momentul în care aceste vaccinuri tradiționale au fost înlocuite de ceva fundamental nou: vaccinurile genetice, care furnizează o genă sau o bucată de cod genetic în celulele umane. Instrucțiunile genetice determină apoi celulele să producă, pe cont propriu, componente sigure ale virusului țintă pentru a stimula sistemul imunitar al pacientului”, se mai scrie în TIME.

Însă, marea provocare – se arată în text – rămâne ”livrarea”: ”Cum poți introduce micul inel de ADN nu numai într-o celulă umană, ci și în nucleul celulei? Injectarea multor vaccin ADN în brațul unui pacient va face ca o parte din ADN să pătrundă în celule, dar nu este foarte eficient”, potrivit faimoasei reviste TIME.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel