Paxlovid, tratamentul antiviral oral contra COVID-19 de la Pfizer, aprobat în Marea Britanie

PAXLOVID, medicamentul produs de Pfizer. Foto: Pfizer / NBC News
Agenția britanică de reglementare a medicamentelor și a produselor de sănătate (MHRA) a anunțat vineri că a aprobat medicamentul antiviral oral al Pfizer Paxlovid pentru persoanele care au o formă ușoară până la moderată de COVID-19 și care prezintă un risc de agravare a bolii.

Paxlovid este un medicament antiviral cu o combinație de ingrediente active, PF-07321332 și Ritonavir, care fac parte dintr-o clasă de medicamente numite inhibitori de protează, utilizate în prezent pentru tratarea HIV, hepatitei C și a altor boli virale, care acționează prin împiedicarea virusului de a se replica. Medicamentul a fost autorizat pentru utilizare la persoanele cu vârsta de 18 ani și peste cu forme ușoare până la moderate de COVID-19 și cel puțin un factor de risc pentru dezvoltarea unei boli severe.

Printre acești factori de risc se numără obezitatea, vârsta înaintată (60 de ani și peste), diabetul zaharat sau bolile de inimă.

Cele două substanțe active din Paxlovid se prezintă sub formă de comprimate separate care sunt ambalate împreună și se iau împreună, de două ori pe zi, pe cale orală, timp de cinci zile. Medicamentul poate fi folosit în afara cadrului spitalicesc.
PF-07321332 este un antiviral nou, ceea ce înseamnă că nu a mai fost aprobat pentru utilizare până acum. Cu toate acestea, Ritonavirul a fost folosit alături de unele medicamente împotriva HIV timp de mulți ani pentru a le "stimula" activitatea, ceea ce este similar cu ceea ce se face în cazul PF-07321332, a precizat MHRA într-un comunicat.

Într-un studiu clinic, o cură de cinci zile de tratament cu Paxlovid a redus cu 89% riscul de spitalizare și de deces legat de COVID-19 în decurs de 28 de zile, în comparație cu un grup placebo, atunci când tratamentul a fost început în termen de trei zile de la debutul simptomelor.

Numărul de spitalizări și decese a fost de 0,8 la sută în grupul tratat cu Paxlovid, comparativ cu 7 la sută în grupul placebo.

Pe baza datelor studiilor clinice, Paxlovid este cel mai eficient atunci când este administrat în stadiile incipiente ale infecției și, prin urmare, MHRA recomandă utilizarea sa cât mai curând posibil și în termen de cinci zile de la începerea simptomelor, notează Agerpres, citând dpa și Reuters.

MHRA a declarat că este prea devreme pentru a ști dacă varianta Omicron are vreun impact asupra eficacității Paxlovid, dar MHRA colaborează cu compania pentru a stabili acest lucru.

Marea Britanie a asigurat peste 2,75 milioane de doze din acest tratament antiviral.

Pastila anti-COVID-19 a rivalului Merck, Molnupiravir, a fost aprobată de Marea Britanie luna trecută, dar acest medicament a redus doar cu aproximativ 30% spitalizările și decesele în cadrul studiului clinic la pacienții cu risc ridicat, scrie Reuters. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel