Pavilionul V COVID din Institutul Matei Balș redevine funcțional din ianuarie 2022, la un an de la incendiul care s-a soldat, în final, cu 25 de morți. FOTO

Dr Cătălin Apostolescu și ministrul Alexandru Rafila. Foto: Ministerul Sănătății
Dr Cătălin Apostolescu și ministrul Alexandru Rafila. Foto: Ministerul Sănătății
Dr Cătălin Apostolescu și ministrul Alexandru Rafila. Foto: Ministerul Sănătății
Dr Cătălin Apostolescu și ministrul Alexandru Rafila. Foto: Ministerul Sănătății
 Foto: Ministerul Sănătății
Foto: Ministerul Sănătății
Institutul Matei Balș. Foto: Ministerul Sănătății
Institutul Matei Balș. Foto: Ministerul Sănătății
Insstitutul Matei Balș. Foto: Ministerul Sănătății
Insstitutul Matei Balș. Foto: Ministerul Sănătății
  • Dr Cătălin Apostolescu și ministrul Alexandru Rafila. Foto: Ministerul Sănătății
  • Dr Cătălin Apostolescu și ministrul Alexandru Rafila. Foto: Ministerul Sănătății
  •  Foto: Ministerul Sănătății
  • Institutul Matei Balș. Foto: Ministerul Sănătății
  • Insstitutul Matei Balș. Foto: Ministerul Sănătății
Pavilionul V al Institutului Național de Boli Infecțioase (INBI) "Matei Balș", cu 100 de paturi cu terapie acută, toate dotate cu instalații de oxigen, va fi redat circuitului medical începând din luna ianuarie, după ce vor fi finalizate lucrările de reabilitare a clădirii, a anunțat managerul institutului, dr Cătălin Apostolescu. În incendiul produs la 29 ianuarie 2021 și după acesta, 25 de pacienți COVID care erau internați în pavilion au decedat. 

La un an de la incendiul care a costat viața a 25 de pacienți COVID, pavilionul V din Institutul Matei Balș va fi redeschis. El nu a fost doar renovat, ci și modernizat.

„Nu ne-am mulțumit să dăm în folosință pavilionul V așa cum era înainte de incendiu, ci să facem și o serie de îmbunătățiri, astfel încât să putem obține fără probleme autorizație de funcționare. Am înlocuit în trei din cele patru nivele ale pavilionului toată instalația electrică (cabluri, prize, corpuri de iluminat), am montat senzori de incendiu în fiecare cameră. Mai avem de montat niște uși antiincendiu, pe care deja le-am primit, și urmează să le montăm imediat după Revelion, în așa fel încât în cursul lunii ianuarie să putem să dăm în folosință aceste paturi. Nu sunt paturi obișnuite, ci sunt paturi de terapie acută, pentru că toate au oxigen în cadrul unei instalații noi”, a afirmat dr Cătășin Apostolescu într-o conferință de presă susținută împreună cu ministrul Sănătății, prof dr Alexandru Rafila.

Potrivit ministrului Rafila, „este foarte important să folosim toate resursele pe care le avem în această perioadă, în condiții de siguranță a pacientului”.

„Ne pregătim pentru valul al cincilea și această componentă de asistență medicală spitalicească este esențială. La Matei Balș se lucrează intens pentru redarea în circuitul medical a acestui pavilion cu trei etaje, cu 100 de paturi, cu oxigen și cu medici foarte buni”, a adăugat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a menționat și că premierul Nicolae Ciucă „se interesează ca să existe cât mai multe facilități disponibile pentru perioada următoare”, în așteptarea unui val cinci al pandemiei COVID care, spun experții, se va manifesta în ianuarie-februarie și în România.

„Trebuie să vedem ce se întâmplă și cu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase de la Constanța, dacă poate fi redat și acesta circuitului medical pentru pacienții COVID și, pe viitor, și pentru pacienții cu alte patologii”, a spus ministrul Sănătății.

Spitalele care au trecut prin incendii, a subliniat el, trebuie să revină în circuitul medical „în condiții de siguranță cât mai bune”.

„Mi s-a părut că nu a existat suficientă preocupare din partea autorităților pentru a sprijini revenirea acestei aripi din INBI "Matei Balș" și a altor unități sanitare care au trecut, din păcate, prin incendii. Dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm, ci să găsim soluțiile cele mai bune, în condiții de siguranță cât mai bune. Astea sunt clădirile pe care le avem în acest moment, nu putem renunța la acordarea asistenței medicale spitalicești. Ceea ce fac acum colegii de la INBI „Matei Balș” este un lucru care ar trebui urmat și de alte unități medicale, în ceea ce privește reabilitarea unor zone sensibile din punct de vedere al instalațiilor electrice și al instalațiilor de oxigen”, a punctat Rafila.

Pe 29 ianuarie 2021 a avut loc un incendiu la pavilionul V al Institutului „Matei Balș” din Capitală. Cinci pacienți au murit la această dată, iar alți 53, din 102 pacienți aflați în saloanele din pavilionul V, au fost transferați la alte unități sanitare. Dintre pacienții transferați, au murit ulterior, până la 11 februarie, alți 20.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel