Patru semne care arată că trebuie să faci o colonoscopie. Se aplică celor sub 45 de ani

colonoscopie - FOTO: Freepik@stockexpert
Rata cancerului colorectal este în creștere printre tineri, iar simptomele asociate acestei afecțiuni nu ar trebui ignorate. Cu toate că screening-ul este recomandat de obicei începând cu vârsta de 45 de ani, există câteva semne importante care ar putea indica necesitatea unei colonoscopii înainte de această vârstă.

Semnele care ar putea indica necesitatea unei colonoscopii înainte de vârsta de 45 de ani nu ar trebui ignorate, mai ales în contextul creșterii alarmante a cancerului colorectal printre tineri.

Printre aceste semne se numără prezența sângelui în scaun, modificările persistente ale tranzitului intestinal, durerile abdominale inexplicabile sau pierderea în greutate, istoricul familial de cancer colorectal, anemia feriprivă sau prezența altor afecțiuni precum boala inflamatorie intestinală sau un istoric personal de cancer colorectal.

Când este recomandată colonoscopia

Dar când vine vorba de detectarea cancerului colorectal, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor afirmă că doar adulții cu vârsta cuprinsă între 45 și 75 de ani ar trebui să fie supuși screening-ului. Acest lucru poate fi făcut printr-o serie de metode diferite, însă Administrația pentru Alimente și Medicamente numește colonoscopia "standardul de aur pentru screening".

Având în vedere creșterea ratelor de cancer colorectal la adulții tineri, este sigur să spunem că mulți oameni nu ar trebui să aștepte până la 45 de ani pentru prima lor colonoscopie. Experții spun că anumite simptome, istoricul personal de sănătate și istoricul de sănătate familială pot fi motive suficiente pentru a fi testați înainte de aceasta, potrivit Huff Post.

Vezi și: Semnul cancerului de prostată care apare când urinezi. Nu trebuie ignorat

Scaun cu sânge

"Ceea ce m-ar face să fiu nervoasă sau îngrijorată este cineva care sângerează ocazional și observă sânge în scaun", a declarat dr. Carole Macaron, un gastroenterolog la Cleveland Clinic.

Conform Societății Americane de Cancer, sângele în scaun nu este întotdeauna un semn de cancer, dar este un semnal de alarmă.

"Prezența sângelui, chiar și dacă este doar sânge pe hârtie igienică și crezi că este probabil secundar hemoroizilor, ar trebui să consulți un medic", a spus dr. Reid Ness, profesor asociat de medicină la departamentul de gastroenterologie, hepatologie și nutriție din cadrul Vanderbilt Health din Nashville, Tennessee.

 Indiferent dacă este sânge roșu aprins sau maro închis, sau dacă provoacă scaune negre și lipicioase, ar trebui să consulți un medic.

Vezi și: FDA aprobă un nou medicament pentru hipertensiunea arterială pulmonară. Cât va costa un flacon

Ai modificări persistente ale tranzitului intestinal

Orice modificare a obiceiurilor intestinale și a aspectului acestora sau o diferență în forma sau consistența scaunului, poate fi un semnal de alarmă, conform dr. Jeffrey Dueker, un gastroenterolog la UPMC și profesor asociat de gastroenterologie la Școala de Medicină a Universității din Pittsburgh.

Constipația persistentă este un alt semn de avertizare. Merită să aduci modificările intestinale la cunoștința medicului tău, mai ales dacă acestea durează mai mult de câteva zile, conform Societății Americane de Cancer.

Experimentezi dureri abdominale bruște sau pierdere în greutate

Colon - FOTO: Freepik@stockexpert

Conform lui Macaron, durerile abdominale neexplicate pot fi și ele motive de îngrijorare. Acestea pot varia de la crampe la disconfort general sau dureri intense, conform Centrului de Cancer MD Anderson al Universității Texas.

Este important să știi că disconfortul va varia în funcție de percepția și toleranța la durere a fiecăruia. Dacă pierzi în greutate fără să încerci acest lucru, acesta este de asemenea un semn că ar trebui să consulți medicul și să îi ceri sfatul cu privire la o posibilă colonoscopie, a remarcat Dueker.

Vezi și: Colica renală, urgență medicală. Dr. George Burlacu: Este simptomul care ne îngrijorează

Ai un istoric familial de cancer de colon

Persoanele care au un părinte, un frate sau o soră sau un copil cu istoric de cancer colorectal ar trebui să fie testate înainte de vârsta de 45 de ani, conform lui Macaron.

"Dacă ai un membru al familiei de prim grad cu cancer colorectal, în funcție de o meta-analiză a mai multor studii, riscul tău este de aproximativ de două ori mai mare. Dacă acel membru al familiei de prim grad a avut cancer de colon la... 50 de ani sau mai tânăr, riscul tău este de până la trei ori mai mare", a spus medicul.

Dacă ai un membru al familiei de prim grad cu cancer colorectal, recomandarea este să faci prima ta colonoscopie la vârsta de 40 de ani sau cu 10 ani înainte de vârsta la care membrul tău de familie a fost diagnosticat.

De exemplu, dacă mama ta a fost diagnosticată cu cancer de colon la 44 de ani, ar trebui să faci prima ta colonoscopie la 34 de ani. Dacă părinții sau frații tăi au avut polipi mari, ar trebui, de asemenea, să fii testat la 40 de ani, a spus Ness.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel