Patru alimente sănătoase și neobișnuite îți vor diversifica dieta

Patru alimente sănătoase și neobișnuite îți vor diversifica dieta. Foto: Freepick @dashu83
Patru alimente sănătoase nu trebuie să lipsească din meniul zilnic, dacă vrei să fii sănătos și să slăbești.

Din cauza eliminării unor produse din meniu, dieta ta include doar 5-10 feluri de mâncare, selectate individual după gust. Dar nu trebuie să uiți de varietatea produselor alimentare pe care le pui pe masă.

În acest articol vom vorbi despre patru produse, pe care trebuie să le consumi dacă vrei să fii sănătos și să slăbești. Aceste patru ingrediente îți diversifică cu siguranță dieta și nu îți vor dăuna siluetei.

Cartofi mov. Legumele pot fi găsite în supermarketuri. Astfel de cartofi conțin mai puțin amidon și au un efect benefic asupra digestiei. Prin urmare, dacă ai aderat la o alimentație adecvată și încerci să excluzi din meniu alimentele cu amidon, poți alege cartofii mov. În plus, cartofii mov sunt bogați în antioxidanți, astfel încât încetinesc procesul de îmbătrânire.

Cartofii albi conțin de 4 ori mai mulți antioxidanți, de aceea beneficiile acestor cartofi pentru sănătate sunt însemnate. Cartofii mov sunt plini de antociani, care sunt un tip de antioxidant care s-a dovedit a reduce riscul mai multor boli cronice. Soiul de cartof mov are în medie 16 până la 57 mg de antocianine la 100 grame, iar puterea lor antioxidantă este comparabilă cu cea a verzei de Bruxelles sau a spanacului.

Datorită antioxidanților puternici, cartofii mov ajută la dezvoltarea și întărirea sistemului imunitar. În plus, protejează celulele de eventuale afecțiuni cauzate de radicalii liberi.


Nu mai arunca frunzele ridichilor. Transformă-le în preparate sănătoase și savuroase

Anghinarea de Ierusalim (cunoscută sub numele de topinambur sau rădăcina soarelui). Multă vreme, anghinarea a fost considerată o buruiană, dar în ultimul timp are tot mai mulți adepți. Anghinarea conține inulină, un înlocuitor de insulină. Inulina este adesea folosită ca prebiotic, care ajută la menținerea unui mediu sănătos pentru bacteriile benefice din intestin. Cel mai bogat produs din punct de vedere al conținutului de inulină este topinamburul.

Topinamburul poate fi adăugat la sucuri și smoothie-uri: în acest fel, se vor păstra toate proprietățile sale benefice. Poți, de asemenea, înlocui piureul de cartofi cu garnitură de anghinare, care are mai multe beneficii pentru organism. În plus, metoda de gătit nu diferă de cea clasică.

Top 5 fructe exotice sănătoase. Ananasul topește grăsimile, rodia, doza de antioxidanți

Păstârnac. Această rădăcină este săracă în carbohidrați și calorii. Păstârnacul tonifică și întărește sistemul imunitar, lucru extrem de important în sezonul rece. Conține, de asemenea, o cantitate mare de vitamine B, care sunt greu de găsit în viața de zi cu zi într-o formă accesibilă.

Păstârnacul conține aproximativ 80% apă, 5% zaharuri, 1% proteine, 0,3% grăsimi și 5% fibre vegetale. Păstârnacul este deosebit de bogat în săruri minerale, în special potasiu. De fapt, 100 de grame de păstârnac oferă aproximativ 375 mg de potasiu. Este o sursă de vitamine B și vitamina C. 

Un condiment din bucătărie poate fi foarte util pentru combaterea diabetului

În ceea ce privește consumul de păstârnac fiert, 100 de grame furnizează 71 de calorii, 4 grame de fibre, 5 grame de zaharuri, 1 gram de proteine ​​și conțin 4% calciu, 22% vitamina C și 3% fier. 100 de grame de păstârnac fiert fără sare oferă 13 mg de vitamina C, 1 mg de vitamina E, 58 mcg de acid folic, 37 mg de calciu, 29 mg de magneziu, 367 mg de potasiu, 10 mg de sodiu și 1,7 mcg de seleniu. Păstârnacul, ca toate alimentele de origine vegetală, nu conține colesterol. Sarcina glicemică estimată pentru păstârnacul fiert este de 6.

Consumul de păstârnac este recomandat pentru toate persoanele, fiind considerat sănătos. Excepție fac persoanele care au alergii la păstârnac sau  la alimente vegetale din familia Apiaceele, care pot da naștere alergiilor încrucișate.

Consumul de păstârnac la persoanele sensibile poate declanșa sindromul de alergie bucală, cu mâncărime, roșeață a ochilor și senzație de arsură la buze și limbă. Persoanele care au alergii la nuci, smochine, morcovi și pătrunjel pot dezvolta sensibilitate încrucișată la păstârnac.

Cinci reguli pentru normalizarea metabolismului. Ține cont de ele și vei slăbi repede

Ierburi proaspete. Începe o tradiție și cultivă ierburi proaspete în ghivece. Maghiran, levănțică, rozmarin, cimbru, menta, dafin, oregano, mărar, busuioc, pătrunjel. Toate cresc în ghivecele de pe pervaz, mai ales primăvara și vara când este suficientă lumină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel