Pastila pentru avort va fi aprobată de Japonia, dar cu acordul partenerului. Controversă uriașă în urma deciziei. Cât va COSTA

Pastila pentru avort - Foto: Pexels @Karolina Grabowska
Încă o țară va aproba pastila pentru avort, însă condițiile puse au stârnit mari controverse. Cât costă această pastilă.

Japonia ar putea aproba pastile pentru avort, însă regulile impuse femeilor sunt destul de stricte și au stârnit un val de controverse. 

Astfel, femeile din Japonia ar putea fi obligate să ceară consimțământul partenerului lor înainte de a li se prescrie pilula avortivă, care se pare că va fi aprobată la sfârșitul acestui an. Decizia vine la o distanță de trei decenii după ce a fost pusă la dispoziția femeilor din Marea Britanie.

Potrivit Legii japoneze din 1948 privind protecția maternității, femeile au nevoie în prezent de consimțământul scris al partenerilor pentru avorturile chirurgicale, cu foarte puține excepții, o politică despre care militanții spun că încalcă drepturile reproductive ale femeilor.

"În principiu, credem că este necesar consimțământul soțului/soției, chiar dacă avortul este indus de un medicament oral", a declarat Yasuhiro Hashimoto, un înalt oficial al Ministerului Sănătății, în fața unei comisii parlamentare la începutul acestei luni, potrivit Bloomberg, citat de The Guardian.

Militanții solicită autorităților din domeniul sănătății să renunțe la regula care impune femeilor să obțină consimțământul scris al partenerilor lor înainte ca un medic să poată prescrie un tratament cu medicamente pentru avort.

"Consimțământul soțului devine o problemă este atunci când există un dezacord cu soțul sau când soțul o forțează pe femeie să nască împotriva voinței sale. Pentru femei, a fi forțate să aibă o sarcină pe care nu și-o doresc reprezintă violență și o formă de tortură", spune Kumi Tsukahara, membru fondator al organizației Action for Safe Abortion Japan.

Această politică poate avea consecințe tragice, pentru că femeile care nu primesc acordul partenerilor ajung la gesturi extreme față de copiii lor.

Presa japoneză a relatat, de asemenea, cazuri în care medicii au refuzat să aprobe avortul în cazul femeilor care au fost agresate sexual, ceea ce i-a obligat pe oficialii Ministerului Sănătății să scrie Asociației Medicale din Japonia pentru a clarifica faptul că nu este necesar consimțământul în cazurile de viol.

Militanții spun că eșecul Japoniei de a aproba un medicament care este de mult timp disponibil în peste 70 de țări reflectă prioritatea scăzută pe care Parlamentul țării, dominat de bărbați, și comunitatea medicală o acordă sănătății femeilor.

Japonia, 145.000 de avorturi chirurgicale efectuate doar în 2020

 

În luna decembrie a anului trecut, firma farmaceutică britanică Linepharma International a solicitat aprobarea unei combinații de două medicamente pentru întreruperea sarcinii, a relatat Yomiuri Shimbun, adăugând că aprobarea era așteptată în termen de un an de la depunerea cererii.

Japonia, unde 145.000 de avorturi chirurgicale au fost efectuate în 2020, este una dintre cele 11 țări care necesită consimțământul unei terțe părți pentru avorturi, în ciuda apelurilor de a pune capăt acestei practici lansate de Organizația Mondială a Sănătății și de Comitetul ONU pentru eliminarea discriminării împotriva femeilor.

"Consimțământul soțului nu este necesar pentru avort și ar trebui eliminat din Legea privind protecția maternității", a declarat Chiaki Shirai, profesor la Facultatea de Științe Umaniste și Sociale de la Universitatea Shizuoka.

Militanții pentru avort în condiții de siguranță au avertizat că pilula de avort, care nu va fi acoperită de asigurarea națională de sănătate, va fi prohibitiv de scumpă pentru multe femei.

Cât costă pastila pentru avort

 

Potrivit informațiilor apărute în presa japoneză, citate de The Guardian, costul unei singure doze ar putea fi de aproximativ 780 de dolari, adică aproximativ la fel ca un avort chirurgical, și că femeile care o iau trebuie să o facă sub supraveghere medicală strictă, putând include inclusiv spitalizarea.

"Realitatea este că, pentru unele femei, avortul nu este posibil din motive financiare. Contracepția, avortul, sarcina și nașterea ar trebui să fie toate finanțate din fonduri publice", a declarat Shirai.

Mizuho Fukushima, parlamentar din partea partidului social-democrat de opoziție, a avertizat că prețul ridicat al avorturilor chirurgicale și cerința de consimțământ le forțează pe femei să meargă până la capăt cu sarcini nedorite.

"Femeile nu sunt proprietatea bărbaților. Drepturile lor, nu ale bărbatului, ar trebui să fie protejate. De ce ar trebui ca o femeie să aibă nevoie de aprobarea partenerului ei? Este corpul ei", a declarat Fukushima în parlament luna aceasta.

Avortul medicamentos este recomandat în sarcini mici, de până la 8-9 săptămâni și trebuie făcut sub stricta supraveghere a unui specialist, respectiv a unui ginecolog. Dacă avortul medicamentos nu este suficient, el va fi urmat de unul chirurgical.

De altfel, comparativ cu avortul chirurgical, avortul medicamentos are riscuri mai reduse și nu apar atât de des complicații infecțioase.

Dezavantajul este că tratamentul durează câteva zile și ar putea apărea sângerări mai puternice şi o posibilă durere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel