Pastila de frumusețe: Anca Maftei - vindecarea traumelor transgeneraționale

Pastila de frumusețe Anca Maftei - vindecarea traumelor transgeneraționale
EXCLUSIV
Anca Maftei, psihoterapeut, este invitata Georgianei Ioniță, în emisiunea Pastila de Frumusețe, difuzată sâmbătă, ora 15:00, pe Spectacola, DC News și DC Medical. 

Anca Maftei, psihoterapeut IFS, psihoterapeut sistemic, psihoterapeut integrativ, psiholog clinician, hipnoterapeut, facilitator de constelații familiale și sistemice, creator al metodei de transformare interioara Re-Generation, vine în platoul Spectacola pentru a vorbi despre traumele transgeneraționale și despre cum pot fi acestea vindecate. 

Ce sunt traumele transgeneraționale

Termenul "traumă transgenerațională" se referă la transmiterea, în general subconștientă, a experiențelor traumatice către generațiile următoare și către societate. Persoanele din generația următoare se trezesc că prezintă simptomele traumei strămoșilor fără să fi trăit ele însele trauma. Experiențele traumatice pot afecta la nivel de individ, de familie, sau pot afecta mai multe persoane din cadrul unui grup. Termenul de "traumă colectivă" este utilizat în acest caz, când trauma afectează mai multe persoane dintr-un grup. Exemple de traume individuale pot fi violența în cadrul unei familii, bolile care pun viața în pericol, accidentele și abuzurile din copilărie.

„Practic, de fiecare dată când un anume eveniment sau anumită circumstanță lovește într-o persoană, într-un colectiv și implicit mecanismele de apărare, deci tot ceea ce ține de soldații acestor oameni nu fac față, numim traumă, deci nu evenimentul în sine, cât cât de mult a fost afectat sistemul intern de părți de acel eveniment? Pentru că iată, sunt persoane care gestionează mai bine decât alții, sunt persoane care poate imediat după un eveniment dureros au parte de sprijin, au parte de bunătate, de compasiune din partea anumitor persoane și  trec mult, mult mai simplu, peste respectivul eveniment. 

Deci trauma nu este evenimentul, cât ceea ce a încercat tot sistemul nostru de apărare să facă și nu a reușit la modul pe care l-am fi vizat noi. Totodată, vestea cea bună este că da, acești soldați din ființa noastră, (metaforic vorbind, eu așa îi numesc: soldați), ne referim la sistemul de apărare, au reușit să gestioneze, dar nu într-un mod pe care poate alte zone din noi l-ar viza. Astfel că există anumite reacții care ne-au făcut pe noi să rezistăm în fața traumei. 

Această rezistență ne duce pe noi în punctul în care astăzi ne confruntăm cu anumite, să le zic așa, efecte a ceea ce s-a întâmplat și aici vorbim despre simptome fizice, simptome, boli, tot felul de afecțiuni,  bineînțeles psihologice: o anumită depresie, atacuri de panică, persoane care se confruntă cu tot felul de lucruri pe care, iată, nu le găsesc, cel puțin din punct de vedere al cauzei, în existența aceasta imediată. 

În schimb, când începem să ne uităm în tot arborele genealogic, foarte multe dintre lucrurile cu care noi astăzi ne confruntăm se regăsesc la strămoși ai noștri și nu este necesar să cunoaștem ce li s-a întâmplat, pentru că, în zilele noastre avem foarte marele dar în a avea acces la niște modalități de lucru, inconștientul și inconștientul colectiv în care ni se arată  foarte clar aceste informații, fără a mai fi nevoie să le căutăm în anumite eu știu, dosare sau în anumite instituții”, a explicat Anca Maftei în emisiunea Pastila de frumusețe de la Spectacola și DC News.

Nu ratați emisiunea „Pastila de Frumusețe”, de sâmbătă, 15 aprilie, de la ora 15:00. Emisiunea va fi transmisă simultan pe canalele de Youtube și paginile de Facebook Spectacola, DC News, DC Medical, dar și pe DC News TV.

Vezi mai multe în VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel