Partenerii cicălitori, salvatori de vieți. O soție cicălitoare poate face diferența între viață și moarte

partenerii cicalitori - FOTO: Freepik@Drazen Zigic
Partenerii cicălitori pot să își salveze viața unul altuia. Chiar dacă pare un obicei enervant ca cineva să te bată la cap mereu, există o parte salvatoare a acesteia. 

Partenerii cicălitori își pot salva viața unul altuia. Iată cum este posibil acest lucru. Să cicălești pe cineva până la epuizare poate fi mai mult decât enervant, dar în ceea ce privește sănătatea ta, a avea o ”jumătate” cicălitoare se poate dovedi, la propriu, un salvator de vieți.

Cum îți poate salva viața un partener cicălitor

Acest lucru este valabil mai ales în cazul în care simptomele sunt vagi sau nu se manifestă decât atunci când boala este foarte avansată.

”Pacienții își minimalizează adesea simptomele, de obicei pentru că sunt prea ocupați, iar responsabilitatea revine adesea soțului/soției sau partenerului, care trebuie să îi sâcâie pentru a merge la medicul de familie”, spune profesorul Christopher Eden, chirurg urolog consultant la Royal Surrey County Hospital din Guildford, potrivit Daily Mail.

Vezi și: Cum să scapi de celulită. Alexander Florescu: Efectele se văd în 30 de zile

El a văzut ”nenumărate” exemple de bărbați - cu simptome cum ar fi trezitul repetat noaptea pentru a urina - care au fost diagnosticați cu boli grave după ce au fost ”ademeniți de soțiile lor să meargă la medic”.

Atunci când timpul este esențial, intervenția unei soții foarte perseverente poate face diferența între viață și moarte. Acest lucru este valabil, de exemplu, în cazul septicemiei, o afecțiune care pune viața în pericol și care se dezvoltă ca răspuns la o infecție - dar care poate fi tratată cu succes dacă este depistată la timp.

”Partenerii își cunosc persoana iubită mai bine decât oricine altcineva; dacă ei cred că este ceva în neregulă, de obicei este”, spune Dr. Ron Daniels, medic de terapie intensivă la University Hospitals Birmingham NHS Foundation Trust și fondator al UK Sepsis Trust.

Vezi și: De ce să nu folosești umbrela când plouă. Pericolul mortal care te paște

Bărbații, mai reticenți la a cere ajutor medical

Reticența de a solicita ajutor medical poate afecta în special bărbații, potrivit unui sondaj Bupa din 2019, care a constatat că opt din zece bărbați ar prefera să îndure boala decât să caute ajutor, posibil din cauza fricii, mândriei sau pur și simplu pentru că se simt prea ocupați.

Consilierul în relații Louise Tyler, de la Clinica de Reziliență Personală din Cheshire, subliniază că familiarizarea cu corpul altcuiva are beneficii.

”S-ar putea să vă uitați la spatele lor și să vedeți o aluniță care necesită atenție, de exemplu. De cele mai multe ori, cicăleala este pur și simplu grijă - și chiar salvare de vieți”, a menționat Louise Tyler.

Urinarea frecventă, semn al unei problele de prostată

Graham Cross, în vârstă de 53 de ani, director de vânzări, locuiește în Leicestershire împreună cu soția sa, Katherine, în vârstă de 51 de ani, manager de proiect. Ei au doi copii, Emily, 25 de ani, și Ed, 21 de ani.

”Când Graham a început brusc să meargă la toaletă de câteva ori pe noapte, în 2017, am știut că nu era în regulă. Nu mai făcuse asta niciodată înainte și brusc voia să meargă din nou imediat după ce făcuse. I-am spus să se ducă la medicul nostru de familie, dar acesta a insistat că era probabil cauzat de medicamentele diuretice care îi fuseseră prescrise pentru hipertensiune arterială.

Dar asta nu avea niciun sens pentru mine, pentru că el lua acele pastile de 20 de ani. Apoi am văzut un anunț al Prostate Cancer UK despre simptomele bolii - inclusiv vizitele frecvente la toaletă - pe care i le-am menționat zilnic lui Graham. Cu toate acestea, el a refuzat să facă ceva, spunându-mi cu blândețe, dar cu fermitate, că mă agitam.

În curând a început să se trezească obosit, chiar și după o noapte de somn bun. M-am săturat și i-am făcut o programare la medicul de familie în decembrie 2017, prezentând-o ca pe un fapt împlinit.  A cedat, dându-și ochii peste cap.

Vezi și: Screeningul pentru cancer, esențial. Nu prelungește viața, dar reduce șansele de a muri din cauza bolii oncologice. Pacienții diagnosticați precoce au trăit cu aproape cu doi ani mai mult

Medicul i-a făcut lui Graham un test de sânge pentru a măsura antigenul prostatic specific (PSA). Un nivel ridicat al acestei proteine poate fi un marker pentru cancerul de prostată.

Cum rezultatul era la limită, a fost repetat două săptămâni mai târziu. Până atunci, aceasta crescuse. Graham a fost trimis la Leicester Royal Infirmary pentru o biopsie și o scanare RMN a prostatei sale. Amândoi am început să ne temem de ce este mai rău.

Când au venit rezultatele, ni s-a spus că este vorba de cancer de prostată. Graham a izbucnit pur și simplu: ”Cât timp mai am?”. Din fericire, cancerul nu se răspândise. Lui Graham i s-a extirpat prostata în aprilie 2018 și am crezut că am lăsat totul în urmă - cu excepția verificărilor regulate ale nivelului PSA.

Dar, spre sfârșitul anului 2020, acesta a început să crească din nou. Aparent, bucăți microscopice de cancer erau încă prezente, în ciuda operației. Graham a urmat șase săptămâni de radioterapie zilnică și șase luni de terapie hormonală. A fost doborât timp de câteva săptămâni.

Din fericire, nivelurile sale de PSA au fost normale de atunci, fără niciun semn de cancer. În sfârșit, ne simțim ca și cum am ieșit din cealaltă parte”, a spus Katherine, soția lui Graham, ea fiind cea care l-a ”bătut la cap” pentru a-și face analizele

”Având în vedere ce scăpare norocoasă am avut, Katherine este foarte bună și se abține să spună ”Ți-am spus eu”. După cum spune ea, nu există niciun premiu pentru că am avut dreptate - darul este că am fost diagnosticat la timp și am putut fi tratat.

Mulțumită soției mele ”cicălitoare”, sunt unul dintre cei norocoși, deoarece cancerul a fost depistat la timp (deși ar fi putut fi mai devreme!). De atunci, am aniversat 25 de ani de căsătorie, pe care am sărbătorit-o mergând în Kenya”, a spus Graham.

Vezi și: De ce nu poți să dormi. 1 din 10 oameni suferă de insomnie cronică

Oboseala, semn al unui deficit de fier. Soția cicălitoare a salvat viața soțului

Jonnie Robbie, în vârstă de 43 de ani, avocat, locuiește la Londra împreună cu soția Louise, în vârstă de 42 de ani, fondatoarea unei companii, și cu copiii lor Lockie, în vârstă de opt ani, și Monty, în vârstă de șase ani.

”În urmă cu doi ani, am observat că Jonnie era în mod constant obosit și avea dureri musculare după exerciții fizice - în ciuda faptului că, în rest, era în formă fizică.

Aveam doi copii mici și eu eram epuizată din cauza lipsei de somn - totuși, cumva, Jonnie era cel care părea mai afectat. Își lua continuu zile de concediu medical - cel puțin unul pe lună.

Studiam pentru a deveni terapeut nutriționist, ceea ce m-a făcut să fiu mai conștientă de sănătate, așa că l-am împins să meargă la medicul nostru de familie.

El a insistat că era doar ”unul dintre acei oameni care se îmbolnăvesc des”. Sincer, mă săturasem de impactul pe care îl avea asupra vieții noastre de familie - uneori era prea obosit pentru a ieși în oraș sau pentru a face activități cu copiii.

A fost nevoie de opt luni de cicăleală repetată pentru a-l convinge să se prezinte la medicul de familie. Medicul a făcut numeroase analize de sânge.

Totul a ieșit normal - dar, datorită studiilor mele, am citit rezultatele și am observat că nivelul său de fier era puțin cam ridicat. Medicul nu părea să creadă că aceasta era o problemă, dar l-am presat pe Jonnie să obțină o a doua opinie. Citisem despre hemocromatoză, în care nivelurile de fier se acumulează de-a lungul mai multor ani, putând distruge ficatul și chiar provoca cancer. El credea că este o prostie.

Dar nu puteam risca să ignor acest lucru, așa că am revenit la metodele mele de cicăleală pentru a-l determina să ceară o a doua opinie.

Câteva săptămâni mai târziu, am consultat un al doilea medic de familie, care a fost de acord că nivelul de fier al lui Jonnie era prea ridicat și l-a trimis la o echipă specializată în hematologie pentru investigații.

După mai multe teste, au confirmat că avea hemocromatoză, care este cauzată de obicei de o genă defectă. Netratată, aceasta poate duce la afecțiuni care pun viața în pericol, inclusiv boli de ficat și boli de inimă. Lui Jonnie pur și simplu nu-i venea să creadă.

Vezi și: De ce râdem. Râsul îmbunătățește sistemul imunitar și scade riscul tensiunii arteriale. Ce rol și-a creat în întreaga lume

Tratamentul său a presupus o procedură numită venesecție - ședințe săptămânale pentru drenarea a 500 ml (puțin sub o jumătate de litru) de sânge.

În câteva luni, nivelul de fier a revenit în limitele normale. Acum își face analize de sânge la fiecare șase luni pentru a se asigura că nivelul de fier este încă stabil și evită să mănânce prea multă carne roșie, deoarece aceasta conține forme de fier care sunt ușor absorbite de organism.

Jonnie încă se luptă cu oboseala, dar are mult mai multă energie.  Acum merge cu copiii pe bicicletă fără să fie epuizat”, a spus Louise.

”Am fost foarte șocat când am primit diagnosticul, în parte din cauza implicațiilor pentru sănătatea mea, dar și pentru că a fost atât de neașteptat.

Am fost sceptic că Louise ar putea să mă diagnosticheze atunci când învăța despre alimentație.De asemenea, nu am vrut să cred că ceva nu era în regulă.

Voi fi întotdeauna recunoscătoare că ea a insistat și a insistat”, a spus bărbatul care a fost diagnosticat cu hematocroză abia după ce soția sa l-a cicălit să se prezinte la medic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce se umflă degetele de la mâini. Care sunt cauzele și ce soluții există
Monoxidul de carbon – un gaz extrem de nociv pentru sănătate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel