La vârsta a doua, prevenția...
Un studiu făcute de Institutul pentru Cercetare și Educație D'Or din Rio de Janeiro, Brazilia, demonstrează că prin neurofeedback, o terapie, se întăresc conexiunile neuronale și comunicarea între zonele creierului. Un alt rezultat al cercetării este că astfel se pot dezvolta abordărilor terapeutice împotriva accidentului vascular cerebral și a bolii Parkinson, potrivit sciencedaily.com.
Studiul reprezintă teza de doctorat a lui Theo Marins, cercetător la institutul brazilian amintit. Marins consideră că „înțelegerea modului în care putem avea un impact asupra funcționării creierului este cheia pentru a trata tulburările neurologice".
Neurofeedback este privit drept o modalitate promițătoare, terapeutică, de a reglementa zonele cerebrale disfuncționale asociate cu tulburările precum durerea cronică și depresia. Echipamentul de rezonanță magnetică ajută indivizii să aibă acces la propria activitate a creierului în timp real și să obțină rapid control asupra ei, se explică pe site-ul citat.
La cercetarea brazilianului au luat parte 36 de oameni sănătoși. Marins a vrut să vadă dacă prin neurofeedback poate crește activitatea regiunilor creierului care este implicată în mișcările mâinilor.
Subiecții au fost rugați, mai întâi, să-și imagineze cum își mișcă mâna. 19 au trecut prin neurofeedback, 16 cu neurofeedback placebo. Antrenamentul creierul a durat circa 30 de minute. Iar rezultatele – scanările rețelelor neurale - au dovedit întărirea comunicării între diferite regiuni ale creierului. Mai precis, corpus callosum - puntea cerebrală majoră care leagă emisfera dreaptă și cea stângă - prezintă o integritate sporită, iar rețeaua neurală care controlează mișcările corpului a devenit mai puternică.
Potrivit sursei citate, neurofeedback-ul a avut un impact pozitiv asupra unei rețele de creier care este afectată după accident vascular cerebral, Parkinson și depresie.
Fernanda Tovar Moll, presedintele Institutului pentru Cercetare și Educație D'Or din Rio de Janeiro, și liderul cercetării, susține că neurofeedback-ul poate fi considerat un instrument puternic pentru inducerea de modificări în creierului și următorul pas este să se pună în practică teoria verificată și să se dacă și cum pot fi ajutați și pacienții cu tulburări neurologice.
Cercetarea a fost făcută împreună cu Universitatea federală din Rio de Janeiro și cu Universitatea Augusto Motta tot din Rio de Janeiro.
Studiul a fost publicat recent în Neuroimage. Poate fi găsiti AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...