Parkinson, scaner care identifică precoce boala, construit de francezi

Aparat RMN
Speranțe noi pentru bolnavii de Parkinson. Cercetători francezi dezvoltă ceea ce tot ei au caracterizat drept cel mai puternic scaner cu rezonanță magnetică din lume, care va permite diagnosticarea încă din stadiile incipiente ale unor boli debilitante, precum maladia Parkinson. Instrumentul folosește un magnet care cântărește cât o balenă albastră.

Acest nou scaner dezvoltat de cercetătorii francezi, care va putea identifica timpuriu persoanele care fac boala Parkinson, „are potențialul de a detecta boala în stadiile incipiente și, în consecință, permite monitorizarea sa mult mai precisă", a declarat pentru Reuters, Nicolas Boulant, directorul științific al acestui proiect, citat de Reuters.

Scanerele cu rezonanță magnetică - RMN -, care sunt folosite de mai multe decenii, le permit medicilor să observe ce părți ale creierului sunt afectate, în timp ce pacientul este încă viață. Această tehnologie, însă, folosește câmpuri magnetice puternice și unde radio pentru a produce imagini de detaliu, notează Agerpres.

Magnet de 130 de tone

Scanerul dezvoltat de cercetătorii francezi, în cadrul așa-numitului Proiect Iseult, dispune de un nou supermagnet de formă cilindrică, cu mult mai greu decât cele folosite în scanerele RMN obișnuite. Acest supermagnet are 5 metri lungime și un diametru de 5 metri - aproximativ cât un automobil sedan - și cântărește 130 de tone (greutatea unei balene albastre, cel mai mare mamifer de pe Pământ).

Acest instrument va avea capacitatea de a obține imagini ale creierului de sute de ori mai detaliate decât scanerele folosite în prezent. Noul scaner este încă în construcție și ar putea oferi primele imagini de detaliu fără precedent ale unui creier uman spre sfârșitul anului viitor sau la începutul lui 2021.

Proiectul Iseult le va permite oamenilor de știință să înțeleagă mai bine creierul uman și modul său de funcționare dar și să studieze caracteristicile care ne fac "speciali" ca specie - lucruri precum muzica, matematica, literatura sau limbajul abstract.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel