Parchetul General, acuzații Suceava: formă agravată a infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor

Parchetul General a anunțat acuzațiile pe care merge în ancheta din Suceava: formă agravată a infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor; activitate ilicită desfășurată de funcționarii publici din sistemul medical; abuz în serviciu și fals intelectual.

Parchetul General a venit cu precizări, în continuarea comunicatului Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava din data de 23.03.2020, privind constituirea dosarului penal având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. 1 și alin. 2 Cod penal, și abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal. Iată ce au constatat procurorii:

1. La data de 25.03.2020, dosarul a fost declinat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, întrucât s-a constatat că în cazul infracțiunilor săvârșite cu intenție depășită care au avut ca urmare moartea unei persoane, inclusiv în cazul celor prevăzute de art.352 alin.1, 2 și 5 Cod penal, competența de soluționare revine procurorilor din cadrul acestui parchet.

În prezent cauza este instrumentată de o echipă de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu polițiști din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

2. Ulterior înregistrării cauzei la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, faptele sesizate au fost încadrate într-o formă agravată a infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art.352 alin.1, 2 și 5 Cod penal.

De asemenea, cercetările au fost extinse întrucât în cursul acestora a rezultat faptul că la nivelul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou" Suceava au fost înregistrate decese ale unor pacienți care au fost confirmați pozitiv în urma testării pentru Covid-19, decese care au avut loc atât anterior datei de 23 martie 2020, cât și ulterior acesteia.

La acest moment există indicii că aceste decese sunt în legătură cu activitatea ilicită desfășurată de funcționarii publici din sistemul medical (personal din cadrul spitalului, precum și din cadrul Direcției de Sănătate Publică Suceava), aceste persoane nerespectând măsurile dispuse de autorități în vederea prevenirii și limitării efectelor epidemiei noului coronavirus, în perioada ianuarie-martie 2020.

În instrumentarea cauzei, având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public, la data de 27.03.2020, urmărirea penală a fost extinsă cu privire la fapte sub aspectul infracțiunilor de abuz în serviciu și fals intelectual.

În concret, sunt avute în vedere împrejurările în care s-a realizat testarea pentru infecția cu COVID-19, respectiv au fost testate unele persoane, cu încălcarea reglementărilor legale, în condițiile existenței unui număr limitat de teste, iar probele recoltate unor angajați ai Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou" Suceava nu au fost înaintate către laboratoare specializate, în vederea analizării, ceea ce a determinat prelungirea perioadei de izolare a cadrelor medicale, zădărnicind în acest fel activitățile de prevenire și combatere a infecției virale cu noul coronavirus.

În această perioadă (februarie – martie 2020), funcționari publici din cadrul instituțiilor publice din județul Suceava, cu atribuții în sistemul sanitar (Spitalul Județean Suceava și Direcția de Sănătate Publică Suceava), în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au încălcat reglementările legale privind izolarea, carantinarea și internarea în unități medicale a persoanelor suspecte sau confirmate cu infecția COVID-19, în sensul că persoane confirmate pozitiv nu au fost internate în fapt în Secția de boli infecțioase a Spitalului Județean Suceava.

3. Din momentul sesizării din oficiu, procurorii au efectuat cercetări în mod constant, cu celeritate, canalizându-și eforturile pentru clarificarea situației de fapt sub toate aspectele.

La administrarea mijloacelor de probă s-au avut în vedere prevederile Decretului Președintelui României nr.195/2020 privind instituirea stării de urgență, precum și măsurile instituite pentru evitarea răspândirii infecției COVID-19, motiv pentru care s-au luat toate măsurile pentru conservarea de probe.

În această etapă procedurală se administrează toate mijloacele de probă necesare și posibile, în raport cu garanțiile procedurale instituite de legislația procesual penală și principiul aflării adevărului, cu luarea în considerare a limitărilor impuse de existența stării de urgență.

În gestionarea anchetei se are în vedere clarificarea situației de fapt sub toate aspectele, însă, având în vedere situația critică în care se află municipiul Suceava, este prioritar ca toate cadrele medicale să-și îndeplinească cu maximă diligență obligațiile de serviciu, fără a fi supuse unor presiuni suplimentare în acest moment.

Având în vedere stadiul anchetei penale, care se află în derulare, nu pot fi furnizate la acest moment alte informații referitoare la această cauză, însă vom informa opinia publică, pe măsura derulării cercetărilor.

Precizăm că efectuarea urmăririi penale in rem este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel