Paramedic voluntar SMURD și student din Cluj: ”autoritățile nu sunt obișnuite să comunice eficient cu cetățenii”

George Voicescu FOTO: arhivă personală George Voicescu
George Voicescu FOTO: arhivă personală George Voicescu
George Voicescu în haine de paramedic FOTO: ISU Cluj
George Voicescu în haine de paramedic FOTO: ISU Cluj
  • George Voicescu FOTO: arhivă personală George Voicescu
  • George Voicescu în haine de paramedic FOTO: ISU Cluj
George Voicescu, student la UMF Cluj și paramedic voluntar la SMURD, a avut ideea unei campanii de informare a oamenilor despre COVID-19.

Pentru George Voicescu, student în anul V la UMF Cluj și paramedic voluntar la SMURD, pandemia de COVID-19 "pune la încercare sistemele medicale din toată lumea". De aceea, "oamenii au mai mult ca oricând nevoie de informații corecte", mai ales că "autoritățile nu sunt obișnuite să comunice eficient cu cetățenii".

La sugestia lui, Organizația Studenților Mediciniști din Cluj, prin proiectul "Medici pentru Tine", au realizat o nouă campanie de informare, de această dată în online, pe Facebook. Campania este pusă în practică de voluntarii proiectului amintit și de studenți din anii IV-VI.

George Voicescu a vorbit cu reporterii DC Medical despre campanie, despre ce sfaturi ar da tinerilor și vârstnicilor ca să se ferească de COVID-19, dar și cum simte pandemia din calitatea de paramedic voluntar la SMURD Cluj.

INFORMAȚII CORECTE

De unde ideea acestei campanii? De ce trilingvă? Cum va funcționa campania?

În această perioadă care pune la încercare sistemele medicale din toată lumea, oamenii au mai mult ca oricând nevoie de informații corecte. Precum spunea directorul Organizației Mondiale a Sănătății, în momentul de față nu ne luptăm doar cu o pandemie, ci și cu o "infodemie". Noi, în calitate de studenți la Medicină, suntem obișnuiți să derulăm proiecte de voluntariat prin care să venim în ajutorul oamenilor. De aceea, văzând volumul mare de informații false, am decis să inițiem proiectul "Oamenii întreabă, mediciniștii răspund". Populația la risc de infectare cu acest virus, nu știe cum să facă diferența între știrile false și cele reale, în special atunci când vorbim de cele din online.

Dorim să răspundem întrebărilor tuturor, indiferent de naționalitate, fără a exista bariere lingvistice, de aceea încercăm să răspundem atât în limba română, cât și engleză, franceză sau maghiară. Concret, campania se va desfășura pe pagina de Facebook a proiectului "Medici pentru Tine", folosind mesageria paginii. Oamenii ne pot scrie la orice oră, iar noi în intervalul orar 18:00-20:00 le vom răspunde GRATUIT la mesaje.

Țin să menționez că NU vom oferi sfaturi medicale, mediul online nefiind un cabinet medical. Cei 16 voluntari ai noștri sunt studenți ai UMF "Iuliu Hațieganu" Cluj, din anii 4, 5 și 6, care s-au documentat în ultima perioadă pentru a putea oferi informații corecte despre pandemia cu care ne confruntăm.

De ce credeți că e nevoie de o campanie gratuită de informare despre pandemie în condițiile în care există și un Tel Verde?

Serviciul de Tel Verde organizat de autoritățile române este o idee pe care o salutăm. Totuși, suprasolicitarea acestui sistem ne-a făcut să ne gândim la o alternativă pe care să o oferim populației, cu scopul de a decongestiona acest serviciu de telefonie. Totodată, oamenii se simt mai confortabil să scrie un mesaj pe internet decât să apeleze telefonic autoritățile, informațiile oferite de cele două servicii fiind în linii mari asemănătoare.

Doresc să menționez că această campanie nu este organizată sau coordonată de Universitate sau autoritățile locale, răspunsurile noastre nu reprezintă puncte oficiale de vedere ale instituțiilor antemenționate.

”AVEM FALSA IMPRESIE CĂ CEEA CE VEDEM PE REȚELELE SOCIALE ESTE SIMILAR CU CE VĂD ȘI PĂRINȚII”

Dacă ar fi să oferiți punctual, spontan, 3 sfaturi esențiale despre COVID-19 tinerilor, care ar fi acelea?

În primul rând, tinerii trebuie să realizeze că deși nu se află, din punct de vedere statistic, în populația de risc, ei nu sunt imuni față de acest pericol. Precum anunțau și autoritățile italiene, s-au înregistrat numeroase decese și în rândul persoanelor sub 30 de ani. Mai mult decât atât, faptul că majoritatea tinerilor infectați sunt asimptomatici înseamnă că pot transmite cu ușurință boala mai departe, crescând riscul pentru cei din jurul lor. De aceea, doresc să atrag atenția asupra respectării măsurilor deja cunoscute de către toți oamenii, indiferent de vârstă.

În al doilea rând, rețelele de socializare duc la formarea de "bule" în care ne aflăm fiecare. Noi, tinerii, avem falsa impresie că ceea ce vedem pe rețelele sociale este similar cu ceea ce văd și părinții sau bunicii noștri. Din păcate, informațiile false abundă în special pe paginile frecventate de persoanele aflate la risc. De aceea, îi invit pe toți tinerii să vorbească deschis cu părinții lor, cu prietenii lor și să explice pe înțelesul tuturor care sunt informațiile corecte.

În ultimul rând, mai mult ca oricând, este momentul să fim empatici cu cei de lângă noi și să ieșim din zona noastră de confort pentru a-i ajuta. Mai mult decât un sfat medical, doresc să îi îndemn pe tineri să facă un efort pentru a-i ajuta pe cei din jurul lor, referindu-mă în special la persoanele vulnerabile, de exemplu să meargă ei la cumpărături și pentru vecinii mai în vârstă sau să îi ajute pe aceștia să plătească online o factură, pentru a le minimiza riscul de a fi expuși.

"INDIFERENT DACĂ AGREĂM SAU NU VIZIUNILE POLITICE ALE DECIDENȚILOR..."

Dacă ar fi să oferiți punctual, spontan, 3 sfaturi esențiale despre COVID-19 vârstnicilor/bunicilor, care ar fi acelea?

Adulții în vârstă, din păcate, reprezintă populația aflată la risc în această pandemie de COVID-19. De aceea, deși se repetă intens în aceste zile, recomandările date de autorități trebuie respectate cu strictețe. Indiferent dacă agreăm sau nu viziunile politice ale decidenților, trebuie să le dăm ascultare în această perioadă dificilă.

Totodată, doresc să îndemn oamenii ca, alături de metodele pe care le folosesc pentru prevenirea infecției cu noul coronavirus, să aibă grijă și de sănătatea lor mintală în această perioadă. Fie că apelează la serviciile telefonice specializate în psihologie, fie că încearcă prin diverse activități creative să se detașeze de avalanșa de informații despre pandemie, este necesar să nu se lase pradă depresiei induse de această stare.

Un ultim gând aș vrea să facă referire la cât de important este să știm atunci când avem nevoie de ajutor și să cerem acest ajutor. Mai multe organizații se oferă în această perioadă să facă în mod gratuit cumpărăturile, precum Organizația Studenților Mediciniști din Cluj. Doresc să îi îndemn pe oameni să se lase ajutați și să aibă încredere în cei din jurul lor.

"ESTE GREU DE ÎNȚELES CĂ NU ESTE NICIO CONSPIRAȚIE LA MIJLOC"

Ce ar trebui făcut ca oamenii care nu respectă regulile impuse de starea de urgență să înțeleagă că indiferența lor ucide?

Consider că lipsa respectării regulilor în situația de față vine din neînțelegerea bolii și a riscurilor pe care le aduce cu sine. Populația est europeană nu are o cultură medicală, de aceea este greu de înțeles că nu este nicio conspirație la mijloc. Totodată, autoritățile nu sunt obișnuite să comunice eficient cu cetățenii, lăsând loc de speculații. Dacă oamenii care pot asimila informațiile medicale, îi vor ajuta pe cei din jurul lor să înțeleagă cu adevărat ce face acest virus și de ce este important să respectăm regulile, eu cred că se poate face o diferență uriașă în combaterea SARS-CoV-2.

”ACEASTĂ PANDEMIE NU VA FI ULTIMA”

Oare ce considerați că avem de învățat noi, ca oameni, din această pandemie? 

Din punctul meu de vedere, această situație prin care trecem trebuie să ne tragă câteva semnale de alarmă. În literatura de specialitate este cunoscut faptul că răspunsul la asemenea evenimente trebuie pregătit înainte, cu calm și pe baza datelor științifice de care dispunem. Programele de training în medicina dezastrelor, atât cele pentru personalul medical, cât și cele adresate populației generale trebuie reevaluate și puse în practică în mod regulat, astfel îmbunătățind capacitatea de răspuns a sistemului medical, respectiv a populației. Decidenții au datoria de a aloca mai multe fonduri pregătirii pentru dezastre, fie ele infecțioase sau de altă natură, întrucât este cunoscut faptul că această pandemie nu va fi ultima cu care va trebui să ne luptăm.

"M-A EDUCAT ÎNTR-UN MOD TOTAL NEAȘTEPTAT"

Cum sunteți și voluntar paramedic SMURD vedeți și (o parte din) efectele pandemiei COVID-19, reușiți să dormiți noaptea? Ce vă motivează să vă treziți a doua zi și să mergeți la muncă?

Sunt voluntar SMURD Cluj de 4 ani, iar acest lucru m-a educat într-un mod total neașteptat. Am învățat de-a lungul timpului să mă detașez de intervenții. Dacă pui totul la suflet, nu ai cum să faci față încărcăturii emoționale care vine o dată cu acest serviciu. În misiuni ne concentrăm tot efortul asupra binelui pacientului, însă când intervenția se termină, după feedback-ul ce urmează fiecărui caz, schimbăm subiectul și încercăm să nu ne lăsăm afectați. Din păcate, această strategie nu funcționează de fiecare dată, dar responsabilitatea impusă de acest voluntariat și mulțumirea pe care o avem după cazuri ne fac să venim cu drag și nerăbdare în următoarea gardă.

În încheiere, vă invit să ne scrieți pe pagina de Facebook a proiectului „Medici pentru Tine", pentru a vă răspunde tuturor întrebărilor dumneavoastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel