Paradoxul societății moderne: Îmbătrânim mai repede decât părinții noștri

Trăim mai rapid, mai intens și mai nesănătos decât strămoșii noștrii, din acest motiv îmbătrânim și mai repede decât părinții noștri, arată un studiu efectuat în Olanda.

Regimul alimentar sărac în nutrienti și lipsa exercițiilor sunt cauze ale îmbătrânirii premature. Astfel se explică de ce, deși avem medicamente mai eficiente în tratarea bolilor și ne-a crescut speranța de viață, îmbătrânim fizic mai repede decât o făceau părinții noștri.

În prezent, două treimi din populație este supraponderală și obeză, iar – în 2050 – 90% din populație va avea astfel de probleme.

Cei care au acum 15 ani vor îmbătrâni mai repede decât cei care au 35, iar cei care au 35 de ani îmbătrânesc, la rândul lor, mai repede decât cei care au 65, arată studiul olandez.

Studiul s-a derulat pe parcursul a 16 ani, iar 6.000 de persoane au fost monitorizate, oamenii de știință analizându-le stilul de viață, alimentația, nivelul de efort fizic și nivelul de stres.

Gerben Hulsegge, cercetător la Institului Național de Sănătate Publică din Olanda, cel care a coordonat studiul, publicat în revista de specialitate European Journal of Preventive Cardiology, atrage atenția că „procentul ridicat de copii și tineri obezi va face ca aceste persoane, când vor împlini 40 de ani, să aibă aceleași probleme medicale ca persoanele care au în prezent 55 de ani".

„Cu alte cuvinte, îmbătrânim cu 15 ani mai repede decât generațiile trecute", a avertizat Hulsegge.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel