Papa Francisc, internat în spital. Ce probleme de sănătate are Suveranul Pontif

papa francisc - FOTO: Agerpres
Papa Francisc a fost internat în spital. Cu ce probleme de sănătate se confruntă Suveranul Pontif.

Papa Francisc are o infecție respiratorie și va trebui să petreacă ”câteva zile” în spitalul din Roma, a anunțat Vaticanul. Suveranul Pontif a avut dificultăți de respirație în ultimele zile, dar nu are COVID, se arată în comunicat.

El va avea nevoie de ”câteva zile de terapie medicală adecvată în spital”.

”Papa Francisc este emoționat de numeroasele mesaje primite și își exprimă recunoștința pentru apropierea și rugăciunea”, a adăugat comunicatul, potrivit BBC.

Personalul său cel mai apropiat, inclusiv securitatea, ar urma să rămână peste noapte la Spitalul Gemelli. Aceasta este cea mai aglomerată perioadă a anului pentru Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, cu multe evenimente și slujbe programate înainte de weekendul de Paște.

O slujbă de Duminica Floriilor este programată în acest weekend, iar săptămâna viitoare sunt programate celebrarea Săptămânii Sfinte și a Paștelui.

De asemenea, el este programat să viziteze Ungaria la sfârșitul lunii aprilie. Miercuri dimineață, el a prezidat audiența generală săptămânală în Piața Sfântul Petru. Deși părea să fie bine dispus, a fost văzut făcând o grimasă în timp ce era ajutat să se urce în vehiculul său, relatează agenția de presă AFP.

Vezi și: Radiografiile, între riscuri și beneficii. Manolescu: Este un subiect mereu discutat. Ne întâlnim zilnic cu radiații

Ce alte probleme mai are Papa Francisc

Suveranul Pontif a suferit în ultimele luni de probleme de mobilitate legate de genunchiul său, ceea ce l-a obligat să folosească un scaun cu rotile.

De asemenea, el a fost supus unei intervenții chirurgicale pentru tratarea unei probleme la colon la același spital din Roma în 2021. În ianuarie, el a declarat că afecțiunea a revenit.

În ciuda afecțiunilor sale, Papa a rămas activ și a întreprins călătorii în străinătate în acest an. El a vizitat Republica Democrată Congo și Sudanul de Sud în februarie.

În ianuarie, Papa a condus funeraliile predecesorului său, Papa Benedict al XVI-lea - care a fost primul papă care a renunțat la funcție în mod voluntar în ultimele secole. El a declarat că acest lucru s-a datorat unei stări de sănătate precare.

Papa Francisc a indicat anterior că ar putea dori, de asemenea, să calce pe urmele lui Benedict al XVI-lea în cazul în care starea sa de sănătate se va deteriora.

Vezi și: Cuburile ”magice”, riscuri pentru sănătate. Conțin ingrediente nocive. Ce este Sindromul restaurantului chinezesc și cum te afectează

Papa Francisc, apel pentru conservarea resurselor de apă

Papa Francisc a lansat un apel pentru o mai bună gestionare şi conservare a resurselor de apă ale planetei noastre, o provocare aflată în centrul discuţiilor ce vor fi purtate în cadrul unei conferinţe ONU care va începe miercuri la New York, informează AFP.

”Mă rog pentru un rezultat bun al discuţiilor” de la conferinţă şi ”sper că acest eveniment important va putea să accelereze iniţiativele în favoarea celor care suferă din cauza lipsei de apă, o resursă esenţială”, a declarat suveranul pontif în cadrul audienţei sale de miercuri de la Vatican.

”Apa nu trebuie să fie nici risipită, nici folosită într-o manieră nepotrivită, nici să fie un motiv pentru războaie, ci trebuie să fie conservată pentru noi şi pentru generaţiile viitoare”, a adăugat papa Francisc, potrivit Agerpres.

Conferinţa ONU dedicată apei, un eveniment inedit organizat după o pauză de aproape o jumătate de secol, va reuni aproximativ 6.500 de participanţi, inclusiv o sută de miniştri şi 12 şefi de state şi de guverne, îndemnaţi să propună angajamente concrete.

Într-un raport publicat cu această ocazie, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a criticat modurile actuale de consum al apei, care sunt pe cale ”să epuizeze, picătură după picătură, această sursă a vieţii pentru omenire”.

Papa Francisc a împlinit 10 ani în fruntea Bisericii Romano-Catolice

Papa Francisc a celebrat luni împlinirea a zece ani de la alegerea sa în fruntea Bisericii Romano-Catolice prin lansarea primului său podcast, informează ANSA şi Reuters.

Întrebat care ar fi cel mai bun cadou de aniversare, suveranul pontif a răspuns: ”pace, este nevoie de pace”.

”Nu credeam că voi fi papa din timpul celui de-al treilea război mondial”, a spus Francisc. ”Îmi provoacă suferinţă să-i văd pe aceşti tineri că nu se întorc - indiferent dacă sunt ucraineni sau ruşi, nu are nicio importanţă pentru mine. Este greu”, a adăugat papa, potrivit ANSA.

Născut în Argentina, Francisc, în vârstă de 86 de ani, a devenit primul papă latino-american, pe 13 martie 2013, succedându-i lui Benedict al XVI-lea, primul papă din ultimele şase secole care a demisionat, aminteşte Reuters.

”Parcă a fost ieri”, a povestit Francisc în podcast, realizat de Vatican News duminică, la reşedinţa papei, şi difuzat luni.

”Ce este un podcast?”, a întrebat papa, iar la primirea explicaţiei, a răspuns: ”Frumos. Hai să-l facem”, după cum a povestit reporterul de la Vatican News, Salvatore Cernuzio.

Fostul cardinal Jorge Mario Bergoglio nu şi-a însuşit niciodată apartamentele papale din Palatul Apostolic, folosite de către predecesorii săi, explicând că preferă să trăiască într-un cadru comunitar pentru ”sănătatea sa psihologică”.

El i-a invitat pe toţi cardinalii aflaţi la Roma alături de el, luni, la celebrarea Sfintei Liturghii în capela casei Sfânta Marta, unde locuieşte de la alegerea sa.

O afecţiune persistentă la genunchi l-a obligat pe Francisc să alterneze între un baston şi un scaun cu rotile, însă starea sa generală de sănătate pare să fie una bună.

”Nu conduci Biserica cu un genunchi, ci cu un cap”, i-ar fi declarat el unui consilier după ce a început să folosească ocazional un scaun cu rotile în public pentru prima dată în luna mai a anului trecut.

Francisc a declarat că ar fi gata să demisioneze dacă probleme grave de sănătate îl vor împiedica să se afle în fruntea Bisericii Romano-Catolice şi a celor 1,38 miliarde de credincioşi ai săi. El a afirmat însă că papii sunt ”pe viaţă” şi că a fi papă emerit, ca predecesorul său, Benedict, nu ar trebui să devină o ”modă”. Benedict a demisionat din motive de sănătate, dar a mai trăit aproape 10 ani.

Prin aceşti 10 ani de pontificat, Francisc a depăşit durata medie de 7,5 ani a celor 265 de pontificate anterioare. În această perioadă, el a vizitat 60 de state şi teritorii, parcurgând aproape 410.000 km, însă nu s-a întors în Argentina natală, o absenţă care a provocat numeroase speculaţii.

Francisc marchează 10 ani în fruntea Bisericii Romano-Catolice după ce a reuşit să contracareze opoziţia conservatoare din cadrul Bisericii, care a cerut de mai multe ori demisia sa şi care se află acum la răscruce de drumuri, căutând o nouă direcţie în urma morţii a două dintre figurile sale importante.

Se crede că cel mai lung pontificat a fost cel al Sfântului Apostol Petru, primul papă, care se estimează că a durat aproximativ 35 de ani, mai notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel