Palpitațiile: în ce situații apar și din ce cauze

Alcoolul sau unele alimente pot avea ca efect palpitații FOTO: pexels.com
Palpitațiile apar din mai multe motive. E bine să știți de ce aceste palpitații apar și să vă adresați medicului.

Palpitațiile sunt cauzate de banalele exerciții fizice, de stări de anxietate și chiar de anumite afecțiuni.

Iată câteva dintre motive:

Stresul și anxietatea - emoțiile intense pot declanșa eliberarea de hormoni care vă accelerează bătăile inimii. Corpul se pregătește să facă față unei amenințări, chiar dacă nu ești în pericol. Atacurile de panică sunt accese intense de frică care pot dura câteva minute. Simptomele includ o inimă accelerată, transpirație, frisoane, dificultăți de respirație și dureri în piept. Un atac de panică se poate simți ca un atac de cord. 

Exerciții fizice - mișcarea este bună pentru tine. Iar o alergare vioaie sau o clasă intensă de ciclism indoor îți vor face inima să bată mai repede. Acest lucru vă ajută inima să pompeze mai mult sânge pentru a vă alimenta mușchii pe parcursul antrenamentului. Dacă inima îți bate sau bate lire, s-ar putea să fie pentru că nu te-ai antrenat de ceva vreme și nu ești în stare. Bătăile neregulate ale inimii sau aritmia pot provoca palpitații atunci când faceți exerciții fizice.

Cofeina - Îți bate inima mai repede după cafeaua de dimineață? Cofeina este un stimulent care crește ritmul cardiac, indiferent dacă o obțineți din cafea, sifon, o băutură energizantă, ceai, ciocolată sau altă sursă. Un studiu a constatat că cofeina din cafea, ceai și ciocolată nu este probabil să provoace palpitații la persoanele cu inimă sănătoasă. 

Nicotina - crește tensiunea arterială și accelerează ritmul cardiac. Renunțarea la fumat este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru inima ta, deși s-ar putea să nu-ți încetinească bătăile inimii imediat. Plasturile și alte produse de înlocuire a nicotinei vă pot face inima să bată. Palpitațiile pot fi un simptom al sevrajului de nicotină, dar ar trebui să înceteze în decurs de 3 până la 4 săptămâni după ce renunțați.

Modificări hormonale - femeile ar putea observa că bătăile inimii lor se accelerează atunci când au menstruația, sunt însărcinate, sunt aproape de menopauză sau sunt în menopauză. Motivul: nivelurile hormonale. Creșterea ritmului cardiac este, de obicei, temporară și nu este motiv de îngrijorare. Dacă sunteți însărcinată, palpitațiile pot apărea și dacă sunteți anemic, ceea ce înseamnă că nu aveți suficiente globule roșii care transportă oxigen în corpul dumneavoastră.

Medicamente - unele medicamente eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală provoacă palpitații ca efect secundar, inclusiv: antibiotice, medicamente antifungice,  medicamente antipsihotice, inhalatoare pentru astm, medicamente pentru tuse și răceală, pastile pentru dietă, medicamente pentru hipertensiune arterială, pastile pentru tiroidă. Dacă luați unul sau mai multe dintre aceste tipuri de medicamente, întrebați-vă medicul dacă vă poate afecta bătăile inimii. Nu sări peste nicio doză înainte de a verifica cu medicul dumneavoastră, arată webmd.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel