Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Congelarea pâinii este o modalitate excelentă de a păstra pâinea și pentru a o consuma mai târziu. Puteți congela și dezgheța aproape orice tip de pâine pe care o cumpărați.
Cu toate acestea, este important să depozitați și să vă congelați pâinea într-un mod care să prevină modificările de textură și gust.
O româncă, inginer chimist format în România, descoperire genială în Canada: Se obține în câteva ore
Ei bine, prelungirea termenului de valabilitate nu este singurul beneficiu pe care-l aduce congelarea pâinii.
Indiferent dacă preferați pâinea prăjită albă sau neagră, pâinea congelată sau proaspătă, structura pâinii este diferintă, la fel ca impactul pe care îl poate avea asupra sănătății.
Medicul Ciprian Nicolae, devenit viral pe TikTok pentru videoclipurile sale despre nutriție și stil de viață, după ce s-a luptat cu cancerul de prostată, a explicat de ce e bună pâinea congelată.
"Eu mănânc pâinea congelată și apoi prăjită. De ce? Pentru că amidonul din pâine devine amidon retrograd, care este un amidon rezistent, care nu se absoarbe și are comportament de fibră alimentară în intestin. Este similară cu fibra alimentară, hrănește flora microbiană benefică, nu se absoarbe și nu crește glicemia. Are un indice glicemic foarte mic, ajunge pe la 30", susține medicul.
Ei bine, această declarație este confirmată și de studii. Experții în sănătate au descoperit că răspunsul glicemic al pâinii, adică viteza cu care amidonul se descompune în zaharuri, variază atunci când pâinea este înghețată, dezghețată și prăjită, în comparație cu pâinea proaspătă.
Foto: Freepick @timolina
Un studiu din 2008 al Universității Oxford Brookes, publicat în European Journal of Clinical Nutrition arată că acest proces de înghețare și apoi prăjire schimbă compoziția moleculelor de amidon, făcându-le mai rezistente la digestie.
Dr. Sangeetha Thondre, lector superior de nutriție la Centrul pentru Nutriție și Sănătate al universității Oxford Brookes, spune că structura amidonului este distrusă de procesul de congelare, ceea ce face ca enzimele digestive din gură și intestin să fie mai greu de descompus.
"Chiar și atunci când pâinea este dezghețată, amidonul nu poate reveni la starea inițială și devin chiar mai puțin digerabile", a adăugat ea, care a completat că pentru majoritatea oamenilor, acesta este un lucru bun, deoarece proporția mai mare de amidon "rezistent" înseamnă că pâinea congelată este digerată mai lent de către organism, provocând o creștere mai ușoară a glicemiei decât pâinea proaspătă. Astfel, se reduce considerabil riscul de diabet de tip 2.
Acesta este unul dintre motivele pentru care și Dr. Michael Mosley de la Daily Mail este un mare fan al păstrării pâinii în congelator și al prăjirii acesteia de la congelat, felie cu felie.
"Amidonul rezistent înseamnă că organismul absoarbe mai puține calorii și, prin urmare, mai multe sunt disponibile pentru microbiomul dumneavoastră (bacteriile intestinale), oferind bacteriilor "bune" ceva cu care să se hrănească și să prolifereze", spune el, potrivit Daily Mail.
Foto: Freepick @upklyak
La fel ca și congelarea, prăjirea pâinii modifică moleculele de amidon, astfel încât acestea sunt mai rezistente la digestie și mai puțin susceptibile de a provoca creșteri bruște de zahăr din sânge.
Studiul din 2008 al Universității Oxford Brookes a constatat că pâinea prăjită din pâine proaspătă a produs un răspuns al glicemiei cu 25% mai mic decât pâinea proaspătă, dar prăjirea pâinii congelate supune moleculele la un proces suplimentar de deformare, reducând acest răspuns cu aproape 40%.
Dar, în timp ce pâinea prăjită ușor distruge o parte din vitaminele B, pâinea prăjită arsă conține acrilamidă, un compus format în alimentele bogate în amidon în timpul metodelor de gătire la temperaturi ridicate, cum ar fi prăjirea, coacerea și prăjirea. Cantitățile mari de acrilamidă pot crește riscul de cancer.
Cercetările la oameni rămân neconcludente, dar în 2017, Agenția pentru Standarde Alimentare a recomandat ca pâinea prăjită să fie gătită până la culoarea galben-aurie, mai degrabă decât maro închis sau negru - pentru a reduce expunerea la acrilamidă, deoarece mai multă acrilamidă se găsește în zonele mai întunecate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...