Pacienții cu hepatita C, vindecați în 3 luni. "În 12 săptămâni, 98-99% rată de vindecare". Cine se poate vaccina contra hepatitei

Pacienții cu hepatita C - FOTO Pexels @Gustavo Fring
EXCLUSIV
Prof. dr. Liana Gheorghe a vorbit despre categoriile de persoane pentru care se recomandă vaccinarea împotriva virusului hepatitic B.

Prof. Irinel Popescu a vrut să afle de la coordonatorul programului Livero 2, prof. dr. Liana Gheorghe, ce alte categorii de persoane mai pot beneficia de vaccinul împotriva virusului hepatitic, în afara copiilor care sunt imunizați încă de la naștere.

”În primul rând sunt lucrătorii în sănătate și în serviciile publice care vin în contact cu traumatologia, adică pompieri, poliție. În al doilea rând sunt toate persoanele acestea, să spunem, din grupele cu risc sexual, de comportament homosexual, lucrătorii în industria sexului pe care foarte greu, pentru că nu declară acest lucru, îi putem cuprinde în programele de vaccinare.

Apoi sunt pacienții cu boli cronice, în care intră și pacienții cirotici, așa cum știți, dacă au alte etiologii ale cirozei și îi punem pe listele de transplant ei trebuie vaccinați împotriva hepatitei B.

Femeile în perioada reproductivă ar trebui să fie vaccinate, cei care călătoresc sau lucrează în zone endemice de hepatită B.

Sunt o mulțime de categorii definite de OMS, categorii cu risc crescut. Către aceste ar trebui să meargă, obligatoriu, vaccinarea și lucrul acesta este stipulat și asumat de România în cadrul programului Cadru Național de Control al hepatitelor virale.

Din păcate, nici această zonă nu funcționează foarte bine ca acoperire”, mai spune dr. Liana Gheorghe la Academia de Sănătate.

Hepatita, "ucigașul din umbră". De ce nu dispare, deși există vaccin: România, o problemă pentru Europa. 8 din 10 persoane infectate nu ȘTIU

Vindecarea pacienților cu hepatita C, rată mare în doar 3 luni 

 

”Pacienții diagnosticați cu hepatita C pot fi vindecați, iar durata lor de tratament este minimă. Este de 3 luni de zile. Practic în 12 săptămâni, 98-99% au fost datele de vindecare pe toate programele acestea, pe zeci de mii de pacienți în România.

Problema care intervine după ce îi tratăm rămâne stadiul bolii hepatice. Pentru cei care au stadii avansate de boală, cu fibroze 3,4, adică stadii precirotice, chiar fibroză moderată, ideea ar fi de a rămâne în grija centrelor gastroenterologie, hepatologie sau boli infecțioase, care i-au tratat, pentru că pe fondul fibrozei avansate ei rămân cu un risc de evoluție a bolii.

La mulți dintre ei, chiar vindecați, disfuncția hepatică și hipertensiunea portală continuă se evolueze și sunt candidați pentru transplant și riscul cel mai mare este de a dezvolta hepatocarcinom pe acest fond.

Ceilalți, care au fibroză ușoară, 0,1,2, rămân în grija medicului de familiei doar pentru un bilanț anual, ca orice altă persoană asigurată”, a mai spus dr. Liana Gheorghe.

Profilaxia hepatitelor virale, cea mai bună profilaxie a cancerului hepatic

Prof. Irinel Popescu susține că profilaxia hepatitelor virale este cea mai bună profilaxie a cancerului hepatic, în contextul în care ambele virusuri hepatitice sunt oncogene, iar dacă acesteia i se adaugă și fibroza hepatică, precum și nodulii, riscul de cancer este foarte mare.

Dacă într-o primă fază supravegherea acestor pacienți este făcută prin intermediul programului Livero 2, prof. Irinel Popescu a întrebat-o pe invitata sa cine va prelua costurile după expirarea acestui proiect, la 1 noiembrie 2023.

”Noi ne vom atinge ținta, așa cum văd că merg lucrurile”, susține dr. Liana Gheorghe, care a adăugat că ”probabil că vom avea date interesante, date care merită analizate, pentru că vor schimba politicile de sănătate publică în acest domeniu”. 

De asemenea, mai spune coordonatorul Livero 2, acestui program îi este atașat și pregătit un sistem de evidență a datelor, care funcționează ca un Registru de Hepatite Virale.

”Acest registru este extrem de bine configurat, pentru că a fost finanțat și ni s-a cerut în mod expres de către Comisia Europeană, funcționează la INSP și fiecare dintre acești pacienți este înregistrat în manieră completă, cu factori de risc, cu rezultate, cu includere în tratament, cu absolut tot, pentru că altfel, fiecare dintre acești pacienți nu este rambursat.

Și toată lumea are interesul și cu siguranță lucrurile acestea se vor întâmpla atâta timp cât va funcționa programul. Dacă aceste două programe, care acoperă sudul și estul României vor funcționa bine, ideea a fost să fie acoperite și Banatul și Transilvania. A rămas ca după acest programe pilot să primim o continuare și pentru restul țării.

Problema este că după toate acestea, autoritățile, deci Guvernul, Ministerul Sănătății ar trebui să preia această problemă, iar din punctul acesta de vedere, din 2019, la medicul de familie este posibilă testarea pentru hepatita B și C. În pachetul de bază se poate face testarea pentru cele două forme de hepatite. Medicii trebuie să le recomande, iar pacienții să le ceară”, a mai spus dr. Liana Gheorghe.

Vezi mai mult în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel