Pacienții, amendați dacă NU merg la medicul de familie. De când se va aplica

Pacientii – FOTO: Pexels@Karolina_Grabowska
Pacienții care nu se prezintă la medicul de familie ar putea fi sancționați. De când se vor aplica aceste sancțiuni.

Pacienții care nu se vor prezenta la cabinetele medicilor de familie pentru a beneficia de tratamente cu rol preventiv ar putea fi sancționate.

Prevederile urmând să fie introduse în următorul contract-cadru privind condițiile de acordare a serviciilor de asistență medicală, potrivit preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan.

Aceste sanțiuni vor fi aplicate din 2023.

Rol de prevenție

Măsura urmează să stimuleze serviciile de prevenție, după ce în acest an bugetul alocat asistenţei medicale primare a cunoscut o suplimentare importantă, cu 22%. Medicii vor astfel să îi stimuleze pe pacienți să aibă grijă de sănătatea lor.

“Interesul CNAS este de a lărgi pachetul de servicii de bază şi de a mai diminua din ceea ce înseamnă ”plata per capita”. Începând cu noul contract-cadru, din anul 2023, vrem să implementăm în special pachetele de prevenţie, care vor deveni obligatorii şi ne gândim inclusiv la elemente sancţionatorii (…) pentru cei care nu vin să îşi efectueze serviciile de prevenţie”, a afirmat Adela Cojan, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate,  la Senat, la dezbaterea "Hepatitele virale post-pandemie - drumul spre eliminare, o provocare".

Vezi și: Alunițele. Cum și când devin cancerigene și cine este expus

Solicitarea vine din partea asociațiilor

Oficialii Casei Naționale de Asisgurări de Sănătate susțin că măsura i-ar resposabiliza pe pacienți cu privire la starea lor de sănătate.

“Se practică în multe ţări, asociaţiile de pacienţi ne cer acest lucru, să începem să-i sancţionăm pe cei care nu se prezintă la serviciile de prevenţie. Va intra în atenţia noastră odată cu noul contract-cadru din 2023”, a precizat Adela Cojan.

Vezi și: Gălbenelele, ceai sau cremă. Beneficii pentru infecții, slăbit, constipație și imunitate

Cele mai frecvente boli ale românilor

35,6 % dintre români suferă de boală cardiacă ischemică 30,4% suferă de accident vascular cerebral 7,2% cancer pulmonar 6,6% boală a ficatului 6,1% pneumonie 4,6% cancer colorectal 4,3% boală pulmonară cronică obstructivă (BPOC)

Mortalitatea prin cauze tratabile este de peste două ori mai mare decât media UE și include decesele cauzate de cancer de prostată și mamar care pot fi tratate, potrivit studiului întocmit de FRAME.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel