Pacienți intubați: pot fi sau nu externați, la solicitarea familiei. Răspunsul unui avocat

Pacient intubat Foto: pixabay.com
Întrebarea unui medic pe o rețea de socializare se referă la posibilitatea de a externa un pacient intubat, la solicitarea familiei. Iată ce răspuns a primit:

Medicul Rusu Lucian Daniel a expus o situație cu care s-a confruntat în gardă, întrebând, la final, dacă știe cineva în ce situație, un pacient în stare gravă, intubat, poate fi externat la solicitarea familiei: „Pacient cu cc pulmonar care a fost resuscitat din SCR, aflat în UPU cu FO pe interne. Intubat, Glasgow 3 (se consideră că un pacient cu un scor acut Glasgow Coma Scale (GCS) mai mic sau egal cu 8 ar trebui intubat pentru a evita aspirația, care ar putea duce la mai multe complicații, principalele fiind pneumonia de aspirație și pneumonita – n.r). O parte a aparținătorilor solicită externarea. Știți cumva ce prevede legislația asupra solicitării aparțînătorilor de a fi externat un pacient intubat? În momentul detubării practic va sucombă...”, a întrebat medicul pe o rețea de socializare.

Răspunsul a venit din partea unui avocat, Maria Cristina Plăiașu:

„În cazul în care pacientul ar fi fost conștient, decizia aparținea acestuia. În situații de urgență și cu un pacient inconștient, decizia medicală aparține exclusiv medicului. Răspunderea și decizia este a medicului, nu a aparținătorilor. Acoperirea legală este dată de legea 43/2006, art. 15. - În cazul în care pacientul necesită o intervenție medicală de urgență, consimțământul reprezentantului legal nu mai este necesar.

De asemenea prevederile art. 17 va pot fi de folos dacă urmează să întreprindeți alte acte medicale și aparținătorii le refuză.

"În cazul în care furnizorii de servicii medicale consideră că intervenția este în interesul pacientului, iar reprezentantul legal refuză să își dea consimțământul, decizia este declinată unei comisii de arbitraj de specialitate. Comisia de arbitraj este constituită din 3 medici pentru pacienții internați în spitale și din 2 medici pentru pacienții din ambulator."

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel