Pacientă tratată de COVID-19 în cort: de aici nu cred că mai ies vie

Numărul mare de pacienți cu COVID-19 au început să umple spitalele, astfel că au fost transformate în saloane corturile din curțile unităților medicale. Din păcate, temperaturile de afară nu sunt favorabile, astfel că pacienții sunt îmbrăcați cu geci și căciuli, tot timpul.

În imaginile difuzate de Antena 1 sunt prezentate persoane bolnave, cu afecțiuni respiratorii care stau în cort, pe tărgi, sau pe saltele trimise de acasă. Imaginile surprind vocea unei paciente care imploră să fie dusă de acolo, de teamă că va muri acolo. "Dacă mă puteţi ajuta să plec de aici. Vă rog, vă implor. De aici cred că nu mai ies vie!", e strigătul de disperare al unei femei internate în cortul din curtea Spitalului de Urgenţă Sfântul Pantelimon din Capitală. Bolnava este de trei zile pe targă pentru că, după cum i s-a spus, în spital nu mai sunt locuri. Femeia e conectată la tubul de oxigen şi se teme că va muri. Dacă nu de boală, de frig. "Astea-s paturile pe care dormim, tărgile. La 30 de cm. Nu bagă căldură prin tuburile astea. Bagă rece. E ud, pentru că curge apa încontinuu de afară”, mai spune pacienta
Femeia a surprins în imagini şi ceilalţi bolnavi. Unii stau cu geci, alţii sunt îmbrăcaţi cu pulovere, halate şi au căciuli pe cap.

Fiica femeii spune că a încercat să afle informații despre stare femeii, dar nu a reușit să obțină nicio informație. "Niciun animal, niciun câine nu poţi să îl ţii aşa. Ţipă la ei foarte rău şi îi face în toate felurile şi nu îi lasă să vorbească cu copiii la telefon. Îi ţine ca în lagăr. Îmi este teamă că nu o mai iau de acolo vie!", spune fiica pacientei.

Încălzire cu motorină

Şi un bărbat care a fost internat săptămânile trecute în acelaşi cort scria pe Facebook că a îndurat chinuri groaznice: "În cort, încălzirea este magistral realizată: tun de căldură pe motorină!!! Pe motorină, oameni buni, cu noxe și gaze arse care pătrund la bolnavii cu afecțiuni respiratorii!!!"
Reporterii Observator au încercat să ia legătura cu conducerea spitalului, dar nu au reuşit. Situaţia e gravă în toată ţara. 13.261 de pacienți infectați cu SARS-CoV-2 sunt internați acum în spitale. Pe hârtie, mai sunt libere în jur de 4.500 de paturi. În realitate însă, cu greu se mai găsește un loc într-un spital.
Klaus Iohannis, preşedintele României, a spus că "ae lucrează la soluţii. Chiar astăzi am discutat despre aceste lucruri şi este clar că nu putem să lăsăm oamenii iarna în corturi care nu sunt suficient de bine încălzite."
La terapie intensivă sunt acum 1.251 de pacienţi, cei mai mulţi de la începutul pandemiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel