Pachețelul pentru școală. Alimentele care îi pot îmbolnăvi pe copii

EXCLUSIV
Dr. Georgiana Mănăilă, medic gastroenterolog, a vorbit, în exclusivitate pentru DC Medical, despre cum ar trebui să arate pachețelul pentru școală al celor mici, pentru a evita anumite probleme digestive. 

Potrivit medicului, este extrem de important modul în care sunt preparate și depozitate alimentele. Anumite nereguli pot transforma pachețelul pentru școală într-un risc pentru sănătatea copiilor. 


"Este destul de greu să știm modul de păstrare/preparare a alimentelor daca vorbim de magazine sau fast-food-uri. Alimentele trebuie depozitate corect la frigider (cărnuri, produse lactate), carnea trebuie corect preparata la o temperatura care asigură distrugerea potențialilor germeni, iar laptele trebuie tratat la o temperatura îndeajuns de înalta din aceleași motive. Lucrătorii fast-food trebuiesc să poarte mască și mănuși atât la preparare, cât și la servire. Riscurile alimentelor cumpărate de la magazinele din scoli sau din jurul acestora sunt aceleași pentru copii, ca și mâncarea din orice restaurant. Copilul trebuie învățat să cumpere doar de unde angajații poarta echipament corespunzător și să verifice în cazul alimentelor ambalate, termenul de valabilitate", a explicat dr. Georgiana Mănăilă. 

 

Vezi și Ce boli digestive riscă cei mici la început de an școlar. Dr Georgiana Mănăilă explică

Alimentele care ar trebui evitate

 

Potrivit medicului, pachețelul cu mâncare de acasă poate fi o variantă sigură în ceea ce privește calitatea și modul de preparare al alimentelor, atâta vreme cât natura acestora permite consumul la cateva ore de la plecarea de acasă. 


"Putem evita aceste aspecte, daca vorbim despre copii mai mici, prin a asigura de acasă pachețelul pentru scoală. Este destul de greu să facem un echilibru intre hrana sănătoasă și cea ușor de păstrat în siguranță; în cazul în care vorbim despre alimente care sunt puse de dimineața în ghiozdan și care vor fi consumate după-amiaza/seara (daca vorbim depsre copii cu program lung precum cei de la școlile vocaționale) trebuie să fim atenți ce alimente alegem.

În general de evitat sunt produsele lactate care sunt luate de acasă și transportate o zi întreagă în ghiozdan. De preferat ca acestea să fie procurate de la magazin, ambalate, copilul verificând data expirării la cumpărare, înainte de consum", spune medicul. 


Ce punem în pachețel

Dr Mănăilă recomandă ca părinții să se orienteze către alimente neperisabile, atunci când pregătesc pachețelul pentru școală. 

"Se poate face pachețel cu fructe ușor de consumat sau legume (de exemplu morcovi), sandwichuri, unde este de recomandat, în funcție și de conținut, să fie consumate în decurs de câteva ore, biscuiți, anumite genuri de prăjituri care se pot consuma ușor. A se evita însă prăjiturile cu crema abundentă/cremoase,  atât din cauza greutății în păstrarea acestora reci cât și din cauza modului în care sunt consumate; cu alte cuvinte, desi copilul trebuie învățat să se spele oricum pe mâini înainte de masa, este de evitat un aliment care se poate împrăștia pe degete, cel mic rareori rezistând tentației de a-și curața degetele prin a și le baga în gură", atrage atenția dr. Mănăilă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel