Oxigenoterapia: utilizări, beneficii și riscuri. Contraindicată în traumatisme

oxigenoterapia FOTO: Pexels @alexandr podvalny
Când este utilă terapia cu oxigen? Care sunt simptomele bolilor respiratorii și ce contraindicații are oxigenoterapia?

Așa cum nu există viață în lipsa oxigenului, terapia cu oxigen poate fi salvatoare în unele situații. Aceasta este o metodă medicală prin care se ridică cantitatea de aer inspirat în alveolele pulmonare.

Utilizări

Starea de hipoxie se traduce ca o reducere a aportului de oxigen din organism și apare în diverse afecțiuni. Healthline recomandă terapia cu oxigen în următoarele situații:

-boală pulmonară obstructivă cronică;

-pneumonie;

-astm;

-displazie bronhopulmonară;

-insuficiență cardiacă;

-fibroză chistică;

-apnee în somn;

-diverse patologii ale sistemului respirator.

Simptome

Persoanele cu problemele de sănătate menționate mai sus, se confruntă cu dificultăți în respirație, oboseală, creșterea bătăilor inimii, transpirații abundente, schimbări de dispoziție și irascibilitate, stare de tensiune sau tuse. Pe scurt, calitatea vieții este mult diminuată la acești pacienți.

Beneficii

Studiile medicală arată că terapia cu oxigen scade senzația de oboseală, oprește durerile de cap, îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare, reduce stresul și crește calitatea somnului.

Una dintre cele mai importante beneficii ale oxigenoterapiei se referă la ușurarea respirației la pacienții cu patologii respiratorii. 

Trebuie menționat faptul că terapia cu oxigen se face doar în urma recomandării și la îndrumarea medicului specialist. Pentru stabilirea gradului de încărcare cu oxigen, medicul va stabili cantitatea de oxigen din artere, iar valorile normale sunt cuprinse între 75-100 mmHg. Totodată, nivelul de oxigen nu trebuie să fie mai mare de 110 mmHg.

În determinarea oxigenării se poate folosit și pulsoximetrul. Terapia cu oxigen poate fi temporară sau, în cazuri grave, trebuie făcută permanent. Partea bună este că aceasta se poate realiza și cu ajutorul aparatelor portabile.

Contraindicații

Medicii atrag atenția asupra contraindicațiilor oxigenoterapiei. Nu toate afecțiunile respiratorii se ameliorează prin această metodă, ci din contra, unele se agravează. 

Terapia cu oxigen nu trebuie făcută la pacienții care au suferit traumatisme ale cavității toracice, la persoanele cu pneumotorax sau cu obstrucție laringiană. Medicul specialist poate oferi mai multe detalii privind aplicațiile și contraindicațiile terapiei cu oxigen, atunci când se pune problema folosirii acesteia.

Vezi și: 4 efecte uimitoare ale COENZIMEI Q10. Ce sunt mitocondriile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel